hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 台灣同香港分別....
開啟左側

台灣同香港分別....

Susan 發表於 2006-2-28 19:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

去左台北玩了4 日 , 本人對於台灣同香港的分別....

1.  台灣人民唔同香港 , 一般工作時間為朝九晚五放兩日 , 過時需要比OT
錢 . 如果唔比會比台灣政府告僱主.

2.  台灣人民少用主要交通工具如巴士 , 鐵路 , 多駕自家車 , 由其電單車最多
人駕來自步 ! 即使冇車人仕都多用的士前往目的地 . 同埋台灣的巴士如車廂
冇位坐又唔趕時間 , 一般都唔上而等下一班巴士有位才上車 .

3. 台灣的過路設施唔同香港 , 即使行人過路燈如亮綠公仔但冇人過路啲車輛會
駛過 ! 有人過路只會就一就或停車 .

4. 台灣唔多茶樓酒家 , 但好多街邊大排檔 ! 由其士林區有間夜店一到晚上就好多
人去食宵夜 . 在食店食野唔同香港 , 例如 : 選定要食的東西後大多先付錢 , 檔主才
比要食的食品給食客 , 大部份食店唔會提供一杯清水給食客 , 有提供飲品的食店
如食客要飲野需自取自開來飲 , 好多野都自己來 .

5 . 台灣人民的行路步伐冇香港咁快 , 即使你去買野食野比錢等找錢會慢好多........

6 . 台灣比較好的係人民唔多貪心 , 所以一直唔多打刼同街頭搶人荷包 ! 好少呃錢黨
出現 , 如有大案都係大集團的案件 . 呢樣野係港澳 , 大陸學唔到的地方 .

7 . 台灣男青少年年滿18  才需當兵年半 , 所以當完兵的台灣青少年人民都好成熟同高大 !
同埋呢啲當完兵的青少年大多唔會在街外作出一啲不軌行軌 , 如打架 , 欺善怕惡 , 作大  ,
店舖盜竊等 . 在心智方面已經好過香港的青少年 , 當過兵的青少年好多都懂得自立而唔
會動下投靠家人 ! 呢樣野真係值得讚 . 其實台灣女仔都應該要接受當兵 , 但只需學習戰場
上的醫術 ! 這可在戰場上時可支援醫治受傷的 軍隊或難民 , 同埋較公平不論男女需到十八
便要當兵年半的理念 . 或許如果香港青少年需十八才當兵一年或年半或許真的改變到時下
的青少年問題 .

8 . 乘搭台灣地鐵好舒服 , 唔似香港個啲多上落客..... 同埋好少有話地鐵非禮案出現 .

9. 台灣有樣野唔好 , 就係如果佢知你係港澳或大陸旅客的話 , 如你係上述旅客唔識路要
問路時啲台灣人民好多都唔應你而直接行過你身邊 ! 可能好多台灣人民唔多鐘意係中國
的人民關係 .

10 . 台灣的特色好多都似日本文化 , 而他們一見日本遊客都對他們好 ! 而且日本有好東西都
會送比台灣先多過其他國家 .

11. 台灣的電子業比中國十分發達 , 而且唔多外銷等 .
alexero 發表於 2006-3-1 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Susan 於 2006-2-28 19:28 發表
去左台北玩了4 日 , 本人對於台灣同香港的分別....

2.  台灣人民少用主要交通工具如巴士 , 鐵路 , 多駕自家車 , 由其電單車最多
人駕來自步 ! 即使冇車人仕都多用的士前往目的地 . 同埋台灣的巴士如車廂
冇位坐又唔趕時間 , 一般都唔上而等下一班巴士有位才上車 .

電單車響台灣真係好普遍
不過台北的公共交通使用率已經算係咁
捷運,巴士都有一定客量

我舊年去高雄,雖然當地的捷運還在興建中,
但巴士就幾乎架架都係得兩三個客,而電單車就通街都係
如果將來高雄捷運出現虧蝕,我完全不會覺得驚訝

5 . 台灣人民的行路步伐冇香港咁快 , 即使你去買野食野比錢等找錢會慢好多........

講真,全世界無乜地方既生活步伐會比得上香港咁快...

182170 發表於 2006-3-2 00:22 | 顯示全部樓層
小弟都去過台北玩了4日,有以下發現……

1. 唔多覺有 垃圾桶 / 廢物箱 等收集 垃圾 / 廢物 的地方

2. 唔多覺有「鬼佬 / 鬼婆」的外籍人士

3. 唔多覺有涼茶鋪,食得熱氣食品多都唔知點算
alexero 發表於 2006-3-2 10:01 | 顯示全部樓層

原帖由 182170 於 2006-3-2 00:22 發表

1. 唔多覺有 垃圾桶 / 廢物箱 等收集 垃圾 / 廢物 的地方

無錯... 真係好深刻印象
我覺得響台灣(整個台灣)要搵一個垃圾桶,唔見得比搵廁所容易
唯一比較肯定會有垃圾桶/箱的地方,就係7-11...

台北實施左垃圾袋徵費,唔會通街垃圾桶都可以理解
(我響台北都見過一D用膠套封左唔用得的垃圾桶)
不過就連其他地方,包括第二大城市高雄,都係垃圾桶難尋
去夜市「掃街」(食野)的確好開心,
不過要處理「掃街」後的殘餘廢物,都幾頭痛...
(有D夜市會有大垃圾桶響路邊,但唔係個個都有...)
DY8711 發表於 2006-3-2 17:33 | 顯示全部樓層
台北真係好少用膠袋,
買左成日手信,書,漫畫...
可以一個膠袋都無,畀既全部都係好簡潔既紙袋~~
去超級市場(我只去過'頂好',因為有親切感),要膠袋就要額外畀錢...

唔少行人路起伏不定,
行2個鋪位就要上2級梯級,之後行2個鋪又要行落1級....
當時諗緊坐輪椅的話點算!!??

原帖由 Susan 於 2006-2-28 19:28 發表
3. 台灣的過路設施唔同香港 , 即使行人過路燈如亮綠公仔但冇人過路啲車輛會
駛過 ! 有人過路只會就一就或停車 .

好似話轉右係唔需要睇燈停車~~有錯請指正
不是我的...我不要...
 樓主| Susan 發表於 2006-3-2 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 182170 於 2006-3-2 00:22 發表

2. 唔多覺有「鬼佬 / 鬼婆」的外籍人士

3. 唔多覺有涼茶鋪,食得熱氣食品多都唔知點算

不過我當日住西門一樂園飯店就有「鬼佬 / 鬼婆」的外籍人士出現了 ! 但
台灣的飯店特別對日本遊客好好招待 ....
fungch 發表於 2006-3-2 21:15 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2006-3-3 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 alexero 於 2006-3-1 23:30 發表

電單車響台灣真係好普遍
不過台北的公共交通使用率已經算係咁
捷運,巴士都有一定客量

我舊年去高雄,雖然當地的捷運還在興建中,
但巴士就幾乎架架都係得兩三個客,而電單車就通街都係
如果將來高雄捷 ...

高雄既巴士係政府經營,
成十幾年都冇加價,
一段票新台幣十二元,十分抵搭,
不過服務真係好麻麻,
所以人人都開機車...
cky 發表於 2006-3-3 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 DY8711 於 2006-3-2 17:33 發表
台北真係好少用膠袋,
買左成日手信,書,漫畫...
可以一個膠袋都無,畀既全部都係好簡潔既紙袋~~
去超級市場(我只去過'頂好',因為有親切感),要膠袋就要額外畀錢...

台灣行膠袋稅 (服務費)
每個一元新台幣
所以一般都會以紙袋代替

另外, 垃圾筒少的原因, 會否和其他西方國家一樣,
除了實行垃圾回收政策, 避免隨便棄置垃圾
另外會否也是因防恐政策關係?

唔少行人路起伏不定,
行2個鋪位就要上2級梯級,之後行2個鋪又要行落1級....
當時諗緊坐輪椅的話點算!!??

這是因為台灣和香港不同
香港舖頭外範圍的行人路是公家範圍, 由政府統一處理
台灣則是歸樓宇業權人,
再加上他們的設計有如香港五六十年代的那種 "簷篷" 設計
樓上比街舖伸出不少
所以出現這種行人道不協調情況

cx838 發表於 2006-3-6 21:36 | 顯示全部樓層

冇垃圾箱,係因為廢物回收法的問題,街上棄置垃圾,
誰負責付錢丟去這些垃圾,便是問題了。