hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 火車站名英文拼寫統一用漢語拼音
開啟左側

火車站名英文拼寫統一用漢語拼音

Kaix 發表於 2012-9-21 00:04 | 顯示全部樓層

原帖由 herman15hk 於 2012-9-20 01:32 發表

你知唔知大陸人係唔比位你落車就迫你上車?

東京中央線係迫過東鐵幾倍,係連扶手都唔駛扶
不過停站時門口嘅人會行落車落到車
北行上水粉嶺未等你落車就湧左上車先

日本道路都係用dori同chome而唔係St.同Rd.

我又覺 ...

香港人連日本人要迫火車都唔知, 點會諗得咁複雜, 總之就係夾硬壓入車,
網上面間中就有人投訴疑似大陸人MTR車滿仲夾硬迫上車, 其實根本係香港人
tomtom2015 發表於 2012-9-21 12:29 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2012-9-20 01:32 發表

你知唔知大陸人係唔比位你落車就迫你上車?

東京中央線係迫過東鐵幾倍,係連扶手都唔駛扶
不過停站時門口嘅人會行落車落到車
北行上水粉嶺未等你落車就湧左上車先

日本道路都係用dori同chome而唔係St.同Rd.

我又覺 ...
你上深圳坐一次地鐵就會發覺,乘車文化與秩序已經很合格,讓座文化更比香港佳。
JF1261 發表於 2012-9-21 14:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2012-9-21 00:04 發表

香港人連日本人要迫火車都唔知, 點會諗得咁複雜, 總之就係夾硬壓入車,
網上面間中就有人投訴疑似大陸人MTR車滿仲夾硬迫上車, 其實根本係香港人 ...

原來果D 拉住大件行李同講鄉下話係九龍塘一開門就衝上車的係香港人

有次我落車果陣仲俾個"香港人"用鄉下話罵我阻住佢上車喎,
其實都係我錯, 應該一開門就撞開佢囉

原帖由 tomtom2015 於 2012-9-21 12:29 發表
你上深圳坐一次地鐵就會發覺,乘車文化與秩序已經很合格,讓座文化更比香港佳。

這是事實, 但老老實實真係深圳本地人/居民 都廢事來香港了
大部份野深圳都有得賣, 包括著名品牌,
想買放心香港產品又有水貨客拉上去港貨店賣

淨返一係水貨客, 一係就講不知名話的唔知咩省份居民
相信搭東鐵的領教過佢地的威力

Kaix 發表於 2012-9-21 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2012-9-21 14:20 發表

原來果D 拉住大件行李同講鄉下話係九龍塘一開門就衝上車的係香港人

有次我落車果陣仲俾個"香港人"用鄉下話罵我阻住佢上車喎,
其實都係我錯, 應該一開門就撞開佢囉

這是事實, 但老老實實真係深圳本 ...

開門讓左人落車先, 跟住車廂爆滿後都仲狂壓入車, 網民認為呢種都係大陸人

朝朝早尖沙咀站都有大量西裝骨骨的藍血港人上班族以日式上班法壓入車,
只係網民(以大中小學雞為主)未見識過

大陸人野蠻狂撞入車廂
http://www.youtube.com/watch?v=0TUu-0DZD8c

barking 發表於 2012-9-21 23:31 | 顯示全部樓層
建議將北京首都國際機場
Beijing Capital International Airport
改做
Beijing Shoudu Guoji Airport / Jichang
OTIS401 發表於 2012-9-21 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 tomtom2015 於 2012-9-21 12:29 發表

我搭過深圳、廣洲同北京的地鐵
深圳已經算比較好,只係間唔中有D人講野吵到成列車都聽到
其他兩個,如果唔格硬黎的話根本冇辨法上落車同埋出入站
(體育西路,唔格硬黎的話根本行唔到去幕門隔黎;四條落月台的電梯只有兩條到,另外果兩條落落下要行樓梯)

至於日本著名的Sardine Run,小弟上次係東京就無緣嘗試了
不過奇怪的是搭過咁多次車,都冇一次係見到車門重開
次次都係一關好就開車...

barking 發表於 2012-9-21 23:48 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

大陸地鐵都有得比較
總之, 人少就好, 人多就嘈
香港地鐵最多人咳, 有病唔該睇醫生

大城市鐵路, 我認為環境最好係日本近畿圈
車廂乘客安靜, 人流量不大, 非繁時通常有座位
JF1261 發表於 2012-9-22 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2012-9-21 22:32 發表

開門讓左人落車先, 跟住車廂爆滿後都仲狂壓入車, 網民認為呢種都係大陸人

朝朝早尖沙咀站都有大量西裝骨骨的藍血港人上班族以日式上班法壓入車,
只係網民(以大中小學雞為主)未見識過

大陸人野蠻狂撞入車廂
http: ...

香港地鐵班友邊識壓人入車架, 企多小小就等下部算
同埋跟本都未用盡車箱空間, 門位迫到裂開果陣但車中間位就鬆動到可以睇報紙
同埋地鐵跟本係做唔到推入乘車呢樣野, 度門一頂到小小就重開, 月台助理做法係叫你落車等下班算

我諗得返早繁大圍站南行 D 人係真正做到你所講的日本推入乘車,
1. 先讓車上乘客落車
2. 係咁推入車
3. 閂唔到門的話, 月台助理再幫手推返D 袋/人入車, 再大力推埋對門

而大陸式暴民上車法就出現係晚繁東鐵九龍塘北行
當部車一埋站班暴民就圍住度門, 跟住一開門就唔理3721 推上部車度
但同時間車上起馬有1/5 人要落車, 2班友係度互撞已經浪費左好多時間
所以就搞到唔夠時間上哂D 人, 又係浪費左車箱空間

Kaix 發表於 2012-9-22 14:15 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2012-9-22 10:03 發表

我諗得返早繁大圍站南行 D 人係真正做到你所講的日本推入乘車,
1. 先讓車上乘客落車
2. 係咁推入車
3. 閂唔到門的話, 月台助理再幫手推返D 袋/人入車, 再大力推埋對門

對比早繁尖沙咀南行車頭、九龍塘南行、輕鐵,
大圍南行唔算得d咩, 同埋大圍有只係坐滿的火炭特車同只係企少少人的大埔特車, 一有特車就清哂D人,
就算唔係特車, 好多卡都仲有空間, 因為火炭站落唔少人的, 而沙田站早繁又唔算多人

以前尖東未歸西, 早繁尖沙咀南行車頭係打哂仗,
因為係完全唔會有一班車的車頭幾卡唔係爆住入站, 車頭幾卡又少人落,
如果唔想推就一定要等到8點55分後先上到, 見過好多遊客見到咁都上返大堂,
最極端試過推左3班車先推到隊頭, 再之後一班先迫得上

原帖由 JF1261 於 2012-9-22 10:03 發表
而大陸式暴民上車法就出現係晚繁東鐵九龍塘北行
當部車一埋站班暴民就圍住度門, 跟住一開門就唔理3721 推上部車度
但同時間車上起馬有1/5 人要落車, 2班友係度互撞已經浪費左好多時間
所以就搞到唔夠時間上哂D 人, 又係浪費左車箱空間

我可以講晚繁東鐵九龍塘北行D暴民好多都係香港人,
10幾年前未有自由行已經係咁樣, 有鄉音唔一定係大陸人,
晚繁九龍塘北行第5卡勁多三行佬、地盤佬,
有D係返新界公屋屋企, 有D係返大陸叫雞(當年三行佬、地盤佬極流行),
去到上水又迫多批麻甩佬入黎, 最後全車麻甩佬上羅湖

Kaix 發表於 2012-9-22 14:46 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2012-9-21 23:31 發表
至於日本著名的Sardine Run,小弟上次係東京就無緣嘗試了
不過奇怪的是搭過咁多次車,都冇一次係見到車門重開
次次都係一關好就開車...

香港遊客好少見到, 因為香港遊客多數住市中心,
人地東京人係住市郊迫車到市中心返工