hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) CX 105 航班報告
開啟左側

CX 105 航班報告

樓主| tristan 發表於 2006-3-4 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 6008-JU1220 於 2006-3-4 21:28 發表

小弟都係坐CX105返adelaide不過係25/2/06果班....
我坐果架係H-HLW..
內籠同樓主影果架A333係一樣...唔係係唔係同一架...
我坐既係37C係機翼位置...
我覺得A333機中間廁所打後既位置係最嘈....

我記得係有個A同一個好像C/S字的 B-?AC/S, 但CX最新係去到B-LAC所以如無意外如板友說的是
B-LAC.

平時我係喜歡坐機尾多d因為機尾門那邊有個位可以企下, 但正如你說係嘈.
上次 ADL-HKG 部 B-HLS嘈到我坐 E22A車尾時d RR engine聲重可以同副 M305E來個大合奏.

題外話: JU 1220, ADL 新機場水準幾高, 設備好過舊那個十倍, 起碼似番個省首府機煬唔係個鎮仔機場.
新機場好似過了保安檢查就可以去本地航班候機室到睇飛機, 個 view重幾好呢. 找天我們一起坐 J車去看看吧?

P.S. 我不日會將03年至今的飛行報告貼上italk, 希望大家喜歡.
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
6008-JU1220 發表於 2006-3-4 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 tristan 於 2006-3-4 22:54 發表

題外話: JU 1220, ADL 新機場水準幾高, 設備好過舊那個十倍, 起碼似番個省首府機煬唔係個鎮仔機場.
新機場好似過了保安檢查就可以去本地航班候機室到睇飛機, 個 view重幾好呢. 找天我們一起坐 J車去看看吧?

P.S. 我不日會將03年至今的飛行報告貼上italk, 希望大家喜歡

不過我對呢機場印象唔係咁好.....
因為上星期日我到時...我過移民局都用左一個鐘
但條隊又唔係好長......
之後囉行李清關又用左九個字.....總共用左一個鐘頭九個字先可以離開機場...

係...冇錯呀..imsg講啦...ha
我遲d都貼下相先...
Bridgestone Potenza RE55S
CX401 發表於 2006-3-9 03:06 | 顯示全部樓層
Tristan 兄, 我想地勤人員應該不是叫你四日後才坐另一班直航往ADL的CX105. 他們應該係問你會否有興趣坐飛機去SYD/PER/BNE 然後轉機去ADL吧? 然後賠返少少錢加一張心意咭.

國泰的1字頭澳洲系飛機經常性的泊響六十幾至七十位. 我想一個月只有三兩日先至泊返近少少的一至四號閘....

哈! 你很幸運, 坐了一架新機! B-LAC
 樓主| tristan 發表於 2006-3-9 14:02 | 顯示全部樓層

CX401兄,老實講我都係為直航才選乘CX的. 如果不是怕拿一袋二袋行李周街走去 dom. 到轉機(如果係SYD, BNE int. 及dom. 不是在一起, 那就死得了) 我會坐SQ 坐下772都好呀! 而且重要平d, ADL-SIN-HKG 係早過 ADL-MEL-HKG 一個小時到達香港.
不過如果Jetstar International 去HKG 係Okay 平的話, 轉下都可以想下.

那張心意片是什東東呢?
我上了機才知道自己做了幸運兒, 但B-LAC是何時投入服務的?
先謝!
 樓主| tristan 發表於 2006-3-9 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 6008-JU1220 於 2006-3-4 23:08 發表

不過我對呢機場印象唔係咁好.....
因為上星期日我到時...我過移民局都用左一個鐘
但條隊又唔係好長......
之後囉行李清關又用左九個字.....總共用左一個鐘頭九個字先可以離開機場...

係...冇錯呀.. ...

我個次過移民局都企了成九個字(重要拿7KG 手提行李+ NB),
不過有趣地中國人只係排近門口那二排, 多人都唔去排條小人的隊.
拿行李五分鐘就有, 清關用了2 個字. 我覺得差別在於星期三同星期日的分別.
你都知叫澳州鬼星期日開工有幾難...

6008-JU1220 發表於 2006-3-9 15:53 | 顯示全部樓層
原帖由 tristan 於 2006-3-9 14:02 發表
CX401兄,老實講我都係為直航才選乘CX的. 如果不是怕拿一袋二袋行李周街走去 dom. 到轉機(如果係SYD, BNE int. 及dom. 不是在一起, 那就死得了) 我會坐SQ 坐下772都好呀! 而且重要平d, ADL-SIN-HKG 係早過 ADL-M ...

架B-LAC好似係上年年中先投入服務....
星期日朝早有好多international Flight到...
有SQ,QF82,CX105,MH...
當日機場都有好多人...
過移民局佢只開左六個櫃位...但d人做野好慢.....
清關又只係得一條隊....所以先要咁耐
6008-JU1220 發表於 2006-3-9 16:02 | 顯示全部樓層

原帖由 tristan 於 2006-3-9 14:02 發表
CX401兄,老實講我都係為直航才選乘CX的. 如果不是怕拿一袋二袋行李周街走去 dom. 到轉機(如果係SYD, BNE int. 及dom. 不是在一起, 那就死得了) 我會坐SQ 坐下772都好呀! 而且重要平d, ADL-SIN-HKG 係早過 ADL-M ...

冇錯喇....返香港同返ADE心情係唔同.....
返香港要轉機都冇咩所謂.....
但係返ADE真係冇咩心情同佢轉咁多次機...
因為返ADE前幾晚已經玩到個心創晒
響澳洲轉機又係唔係都要比d海關check行李....
條龍都係長到咩咁....check完行李又要跑去dom
好多乘客因為咁而趕唔到飛機
billlmf 發表於 2006-3-10 02:25 | 顯示全部樓層
我上了機才知道自己做了幸運兒, 但B-LAC是何時投入服務的?

LAC係舊年暑假先投入服務,呢架仲係唯一一架LA-系列既A330-300用333既config~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
 樓主| tristan 發表於 2006-3-10 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 billlmf 於 2006-3-10 02:25 發表

LAC係舊年暑假先投入服務,呢架仲係唯一一架LA-系列既A330-300用333既config~~

But what is the difference between those(H-LAC and H-LAA &B). Can you please explain it more details?
It is because i though  A330-300 config is as same as A333 config.
Thank you!
billlmf 發表於 2006-3-10 14:23 | 顯示全部樓層

原帖由 tristan 於 2006-3-10 13:30 發表

But what is the difference between those(H-LAC and H-LAA &B). Can you please explain it more details?
It is because i though  A330-300 config is as same as A333 config.
Thank you!

B-LAA and B-LAB are using 330 config, 330 config with Business Class and Economy Class only~~

B-LAC is using 333 config, 333 config have First,Business and Economy 3 classes, actually CX have 6 A330-300s with 333 3-class config, they're HLP,HLQ,HLR,HLS,HLW and LAC, they're majority running Australia services~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right