hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 牛頭角道又又又爆水管
開啟左側

[經歷分享/報告] 牛頭角道又又又爆水管

leeallen 發表於 2012-10-29 04:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

康寧道往牛頭角港鐵站一段又封路
途經路線又又又要改道
ATENU1198 (UR1585) @ 619
ANDY5520 發表於 2012-10-29 14:56 | 顯示全部樓層
又爆水管,點解一發生呢D事就派人做Show錦,熄掣之後就見邊度水管爛咗就去換! 好啦,整好解封唔夠一個月又重重覆覆n次爆水管,無爆嘅地方唔洗望下有無問題架?

次次都係錦,唔可以捃日換好囇牛頭角一帯D水管架咩? 我個人認為應該整好某個水管就順便理其他水管,一併換就最好! 次次都整個水彈出來,小修小補有乜用?

住牛頭角一帶班人真係"多謝"渠務署,爆水管先至有人理

另外今日坐16返藍田,駛到牛頭角果陣見到有3架紅Van泊係雅麗道巴總入口之前一段路,一架行13M嘅ATR泊係雅麗道巴總,一架行95M嘅ASV泊巴士站.
重有架3asv行89入牛頭角,一架ADS經過創記之城之後行入宏通街...
fuwing 發表於 2012-10-29 16:44 | 顯示全部樓層
今朝見到13M, 95M 泊觀塘道, 行牛頭角道巴士線入海濱道兜個圈, 臨時站停牛頭角鐵路站, 而中午就見到東行13D, 89 都改行觀塘道
kei_hk 發表於 2012-10-29 17:16 | 顯示全部樓層

原帖由 ANDY5520 於 2012-10-29 02:56 PM 發表
又爆水管,點解一發生呢D事就派人做Show錦,熄掣之後就見邊度水管爛咗就去換! 好啦,整好解封唔夠一個月又重重覆覆n次爆水管,無爆嘅地方唔洗望下有無問題架?

次次都係錦,唔可以捃日換好囇牛頭角一帯D水管架咩? 我個人 ...

因為根本唔可能同一時間 check 埋其他位置有無機會爆喉。

原因係這班人只係負責緊急維修﹐他們只會用最快的速度去更換已破損的水管﹐再鋪回地面。

無受影響的水管﹐是會有泥土覆蓋﹐根本係check唔到條水管狀況﹐時間上亦唔容許他們這樣做﹐做到的只係做眼看到的地方。
要check 便要掘地處理﹐真係有排都未做完維修。

另一個事實係﹐成段水管都已經老化﹐水務處都知﹐但要換水管﹐工程又大﹐又要封路掘路。最重要的仲要排期﹐唔知排到幾時。

所以﹐只可以頭痛醫頭﹐腳痛醫腳的方式﹐去處理爆水管的緊急維修。

JX9097 發表於 2012-10-29 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-10-29 17:16 發表

因為根本唔可能同一時間 check 埋其他位置有無機會爆喉。

原因係這班人只係負責緊急維修﹐他們只會用最快的速度去更換已破損的水管﹐再鋪回地面。

無受影響的水管﹐是會有泥土覆蓋﹐根本係check唔到條水管狀況﹐時間上亦唔 ...

依家頭痛醫頭,腳痛醫腳一樣影響到民生
真係寧願狠狠地封一次路搞好成段水管仲好
樂仔〞 發表於 2012-10-29 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-10-29 17:16 發表

無受影響的水管﹐是會有泥土覆蓋﹐根本係check唔到條水管狀況﹐時間上亦唔 ...

牛頭角道爆水管真係唔係今年既事,已經爆到街知巷聞咁濟
我唔明點解仲要繼續頭痛醫頭,腳痛醫腳 ...
AVW28 發表於 2012-10-29 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2012-10-29 22:39 發表

依家頭痛醫頭,腳痛醫腳一樣影響到民生
真係寧願狠狠地封一次路搞好成段水管仲好

鬼唔知咩?
正如上面有版友講左整咁大段水管,又要封路,又要排期,又要評估對居民和道路交通的影響....

不過講真,趕時間真係多得呢段路唔少,雖然冇人想。
LL3850
dennis28a 發表於 2012-10-30 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2012-10-29 22:51 發表

鬼唔知咩?
正如上面有版友講左整咁大段水管,又要封路,又要排期,又要評估對居民和道路交通的影響....

不過講真,趕時間真係多得呢段路唔少,雖然冇人想。 ...

如果封晒成條牛頭角道,觀塘道一爆水管就半個東九龍可以玩完。
大家都知,觀塘道間唔中都爆下,只係一路整緊。
惡意回復是不道德的行為。
3ASV174 發表於 2012-10-30 01:38 | 顯示全部樓層
無幾耐前先有篇一樣既爆水管消息大家仲笑係「月經 post」,
叫板主置頂,只要一爆加返個日期就得,依家睇黎月經都無黎得咁密。

板主可以認真考慮上次板友既調侃建議
GA6072 發表於 2012-10-30 01:56 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2012-10-30 01:38 發表
無幾耐前先有篇一樣既爆水管消息大家仲笑係「月經 post」,
叫板主置頂,只要一爆加返個日期就得,依家睇黎月經都無黎得咁密。

板主可以認真考慮上次板友既調侃建議 ...

有link ar,方便板主査閲

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-730957-1-2.html