hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 內地鐵路官員狠批香港鐵路標準差
開啟左側

內地鐵路官員狠批香港鐵路標準差

sg 發表於 2006-3-15 13:00 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-3-15 12:33 發表
再加上廣深線80年代初仲未電氣化。東鐵車速
無乜變到係正常既。

呢樣咪証明到人地進步神速, 東鐵只是原地踏步。
但係依家東鐵格硬兼任做埋城際鐵路,
所以人地咪話我地東鐵慢, 成日整到佢地D 車晚點,
所以東鐵要諗下計, 唔好落後law !

500 發表於 2006-3-15 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2006-3-15 13:00 發表

呢樣咪証明到人地進步神速, 東鐵只是原地踏步。
但係依家東鐵格硬兼任做埋城際鐵路,
所以人地咪話我地東鐵慢, 成日整到佢地D 車晚點,
所以東鐵要諗下計, 唔好落後law !

基本上我同意你所講,我自身都認為以現行東鐵大線做埋intercity的話,保證爆wok爆到九彩。
之不過,係成本效率上開一條新線的話又唔係平bor。

需要←→成本效率之間的平衡點係點,到宜家都仲未有任何vision……
如果再唔找到個一點的話,想唔爆wok甘都難。
s3n370 發表於 2006-3-15 13:45 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2006-3-15 13:22 發表

基本上我同意你所講,我自身都認為以現行東鐵大線做埋intercity的話,保證爆wok爆到九彩。
之不過,係成本效率上開一條新線的話又唔係平bor。

需要←→成本效率之間的平衡點係點,到宜家都仲未有任何vision……
如果再唔找到個一點的話,想唔爆wok甘都難。

可以考慮將介乎邊境至錦上路的北環線,
以城際鐵路規格興建。
即係新的九廣直通車,
仍會在錦上路站入西鐵出西九龍站。

另外在錦上路站附近,
及西九龍站以北興建預留位。
待有需要,才另建專用軌道,
連接錦上路及西九龍站。

此段的工程難度及收地問題,
唔會比通勤鐵路大得多。

亦因為分佐兩段起,
對政府的財政壓力亦無咁大。
同時咁做亦對內地“有所交待”。

不過仲有一個問題,
就係港口貨運線仍未有定案。
究竟係經西鐵軌道,
定係經上面講的專用軌道,仍然係個謎。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
500 發表於 2006-3-15 14:18 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2006-3-15 13:45 發表

以城際鐵路規格興建。
即係新的九廣直通車,

另外在錦上路站附近,
待有需要,才另建專用軌道, ...

講到尾,果位大老闆出口術的核心問題都係係返班次之上。
因為大陸果邊因為東鐵的低速,搞到廣深段的運行表設計上有重大的限制。

由於直通車係最優先服務,佢有乜三長褲短就一定要由其他列車的delay黎消化o左佢;但咁做就使到其正點率下跌。
最透徹的解決,莫過於一條專用的高速線。(減低影響)

時間表的正確度係直接影響到一間鐵路公司的長遠收入。鐵路的優勢正正係準時,呢樣野都做唔到,根本不能與世界水平接軌。
(據了解外地投資者係睇一間鐵路公司的正點率黎進行進一步的投資操作)
事實上,香港鐵路公司對"準時"二字的基準,俾外地人仕的感覺就只係虛無縹緲……唔落人口實就有鬼law。

238X 發表於 2006-3-15 19:48 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2006-3-15 14:18 發表

事實上,香港鐵路公司對"準時"二字的基準,
俾外地人仕的感覺就只係虛無縹緲……唔落人口實就有鬼law。

個人認為係而家 D 人奄尖、吹毛求疵。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
500 發表於 2006-3-15 20:16 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-3-15 19:48 發表

奄尖的成因,其實就係因為有如此需求。
係服務業之中如逆水行舟,不進則退。吹毛求疵的原意,其實就係唔想沿地踏步(你唔行得比人前,人地就只會過你頭─商業社會現實之一)。
鐵路如果係不準時的話,又點去說服人地用佢?(乜冇人話過鐵路的main merit係準點度比較高嗎?)
如果道路交通可以做到常時定時運行(由A到B可用一種公認的標準時間,under certain conditions)的話,當年、宜家、甚至將來又洗乜重視鐵路?

可能住北區的人士聽得太多九鐵那種過度公式化的延誤PA而聽到麻木晒,所以根本對定時運行呢樣野係冇要求。(死心與否係out of discussion的)
Well,我個人都唔知可否將呢種客套話treat as PA啦……

PA=含有可用度高資訊能給予乘客充足準備的廣播,兩者缺一不可

實際上,有關PA充其量只係擾亂視線。將自己未能把握現況的失誤推過。
鐵路上,大量的運作參數都係其所控制範圍以內。
如果你話有不可預見(act of God)的話,呢個可能唔係冇,但係發生的機率就真係微乎其微。

kmb3asv3 發表於 2006-3-15 20:24 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-3-15 21:48 發表

小弟非常同意238兄的結論.

我諗係時候邀請大家過來澳洲大城市悉尼一趟,
就會知道香港係幾咁幸福.

我地呢邊仲有500卡(125抽4卡)熱狗火車(United Goninan製都有!),
起碼要坐到2010年先會有冷氣車代替,
試下o係攝氏40度o個陣坐下呢o的正o野丫,
包你好玩過去焗桑拿!
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
500 發表於 2006-3-15 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb3asv3 於 2006-3-15 20:24 發表

小弟非常同意238兄的結論.

我諗係時候邀請大家過來澳洲大城市悉尼一趟,
就會知道香港係幾咁幸福.

我地呢邊仲有500卡(125抽4卡)熱狗火車(United Goninan製都有!),
起碼要坐到2010年先會有冷氣車代替 ...

想必你將服務的概念搞亂了。

係鐵路服務內,定時運行係最基本的服務。只次於最初的a to b運送。
車廂環境原本係屬於額外服務、之不過現代生活之下成為一種理所當然的服務。
[百幾年前的三等與一等車廂都係有個附加值,而車廂的內容亦都同佢地掛鉤]

當然,隨着時代的轉變、技術的進步,係大家眼中的額外服務會成基本服務。
但係定時運行的重要性並不會因新增的基本服務而使其消失。

500 發表於 2006-3-15 21:08 | 顯示全部樓層
差D講漏,多年前(X>6~9)有聽過直通車要入側線去等紅磡月台呢樣野嗎?

假如呢種怪現象只係近年才出現的話,就證明了現時直通車的運行模式係有問題的。
黑翼 發表於 2006-3-15 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2006-3-15 13:45 發表

以城際鐵路規格興建。
即係新的九廣直通車,

另外在錦上路站附近,
待有需要,才另建專用軌道, ...

此方案錦上路一段路軌會有少許較彎,可能影響該段速度?
未來當興建時候獨軌最好一炮過,唔可以省錢。
個人覺得區域快線獨軌預留位最好在新田和深旺道附近,當興建獨軌後,列車由西九龍開始加速進入南昌街,列車進入南晶街後往東北走穿過畢架山,過畢架山了後列車進入極速途經城門隧道收費廣場直接往新田方向,並接駁新田至龍華一段高速鐵路。最後我覺得把區域快線龍華至西九龍一段命名九廣西鐵,現時西鐵路段改名東西線較貼切。