hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 問吉隆坡及新加坡巴士
開啟左側

問吉隆坡及新加坡巴士

樓主| ksmbh 發表於 2006-3-12 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 Chi_Hang 於 2006-3-12 19:05 發表

Causeway Link 係一間巴士公司。佢既 CW2 同 CW3 就有D似過境全日通咁。CW1 係一條普通巴士線。

Causeway 起假日就人多D, 但係平日同非繁時可以只有小貓幾隻, 只要避開繁時過關就好舒服。但整體上,
佢就比 ...

其實都係擔心遇著排長龍走飛機,
因為我係星期六晚過關,
大概1900要到機場....

咁唔知如果早d過左新山先有冇巴士影,
有冇地方行下既呢?

666巴士往來Second Link-Larkin Terminal?
請問幾耐一班同行車時間幾耐左右?
因為我上Second Link個網唔覺有講....
http://www.secondlink.com/linkedua/default.asp

同埋Larkin Terminal同City Lounge/關口其實隔幾遠
Larkin - Airport-333
City Lounge - Airport -207/G1??/333/SA1/SA2
唔同路線黎既@!?
係咪一條係快線一條慢線呢??
(咁唔通333係City Lounge上收RM$8,Larkin上收RM$3.2?)
因為新山機場同AirAsia個網資料好似有些少出入,
睇倒我頭暈暈,
勞煩晒各位幫手!!
http://www.senaiairport.com/trav ... 00001&#causeway

rainbowbus 發表於 2006-3-12 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2006-3-12 22:25 發表

因為我係星期六晚過關,

有冇地方行下既呢?

Larkin terminal is a good place but there can be touts asking questions and disturbing. Just tell them you are taking bus photos.

666巴士往來Second Link-Larkin Terminal?
http://www.secondlink.com/linkedua/default.asp

666 is from Gelang Patah Terminal to Larkin Termainal. The CW3 is from Jurong East to Gelang Patah, then all passengers transfer to another CW3 (to continue to Bandaraya Johor Bahru) or 666 (to Larkin).

There are also special trips from Causeway Link from Jurong East to Senai Airport with a few trips daily. I don't know the timetable.
CMB 發表於 2006-3-13 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2006-3-12 22:25 發表
因為我係星期六晚過關,

有冇地方行下既呢?

同埋Larkin Terminal同City Lounge/關口其實隔幾遠
Larkin - Airport-333
City Lounge - Airport -207/G1??/333/SA1/SA2
唔同路線黎既@!?
係咪一條係快線一條慢線呢??
(咁唔通333係City Lounge上收RM$8,Larkin上收RM$3.2?)
因為新山機場同AirAsia個網資料好似有些少出入

Airasia及「士乃」機場的網站有關新山機場巴士是有點不正確:
本人亦曾從新加坡去新山「士乃」機場,以下是我的意見:

先從新加坡的Kranji MRT/ Queen St/ Jurong East坐CW1 / CW2/ CW3 > Woodland Checkpoint出關 >
用原來的車票免費乘坐「任何」路經的CW1 / CW2/ CW3  > Johor Bahru Checkpoint入境 >
轉乘(免費)「CW1」往「Kotaraya 2」> Kotaraya車站"=City Lounge" >  Causeway Link的機場巴(不停站) > 新山「士乃」機場.
這是第二個最快的方法......第一個是乘的士

**不要前往Larkin轉車往「士乃」機場,因為從Larkin開出的機場巴是站站停的.

新山Kotaraya 2(City Lounge所在地)位是新山關閘3分鐘車程的市區,SBS  rt.160,170 Kranji短線及 CW1的車站.

新山Larkin是位是以市區北數公里的大型轉車站(影巴士必去),SBS rt.170及CW1/2/3及柔佛快車的總站.

如果你是乘搭馬航.
你亦可以在新加坡Copthorne Orchid Hotel(Dunearn Rd)乘坐馬航小巴「直接」前往「士乃」機場.
不過你必須有馬航機票及向當地馬航辦事處預先訂座(班次收費我不知道).(香港馬航辦事處「或可以」協助).

樓主| ksmbh 發表於 2006-3-13 02:19 | 顯示全部樓層

原帖由 CMB 於 2006-3-13 01:21 發表

Airasia及「士乃」機場的網站有關新山機場巴士是有點不正確:
本人亦曾從新加坡去新山「士乃」機場,以下是我的意見:

先從新加坡的Kranji MRT/ Queen St/ Jurong East坐CW1 / CW2/ CW3 > Woodland Check ...

我是乘AirAsia的~
其實係咪Cw1/2/3由馬來西亞公司做,
而170就由新捷運做咁分??
CMB 發表於 2006-3-13 09:59 | 顯示全部樓層
CW1/2/3及柔佛快線是不停中途站的特快車, 可以說是「旺角全日通」
SBS 160,170及SMRT 950是Urban Bus, 即是277/76K/276B+皇巴士的混合體
CMB 發表於 2006-3-13 10:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2006-3-13 02:19 發表
我是乘AirAsia的~

我上次都是在晚上乘AirAsia去KL.

去到KL之後,在晚上乘KLIA Express入市區KL Sentral是首選
http://www.kliaekspres.com/klia_ekspres.htm
http://www.airticket.com.hk/Kul_Inform.htm

樓主| ksmbh 發表於 2006-3-13 10:31 | 顯示全部樓層

原帖由 CMB 於 2006-3-13 10:28 發表

我上次都是在晚上乘AirAsia去KL.

去到KL之後,在晚上乘KLIA Express入市區KL Sentral是首選
http://www.kliaekspres.com/klia_ekspres.htm
http://www.airticket.com.hk/Kul_Inform.htm

我搭去檳城先,
不過揾度既資料話檳城巴士服務都係麻麻,
去到巴士都唔知收左車未,
之後先搭巴士落吉隆坡..
rainbowbus 發表於 2006-3-13 10:37 | 顯示全部樓層
Flying to KL? I don't think it's worth the time and money unless you want to travel by plane. Express buses are cheap and good. SIN-KUL costs S$30-S$50 and takes about 5 1/2 hours (for those via Second Link), which is not much slower than taking a plane in Senai.
kw 發表於 2006-3-14 01:31 | 顯示全部樓層
係時候等我搭呢個問題:

1. 來往新加坡同馬來西亞新山 (JB) 既新加坡巴士有 SBS 既 160, 170 同 SMRT 既 950, 仲有星柔快車, 馬來西亞既則有 Causwway Link 既 CW-1, 2 , 3.

2. 新加坡同馬來西亞既巴士在另一國家境內除關卡一站外, 不可設中途站. 而星柔快車則好似係新加坡同馬來西亞都唔多停站. 所以如果你去近馬來西亞邊境既地方 例如:  CityLounge@Kotaraya, 搭馬來西亞巴士會有優勢. (同埋新加坡既巴士唔夠 Causeway Link 快同新), 上巴士既時候請說清楚你是去 Larkin, Kotaraya 還是去到關卡就算啦. 因為價錢會唔同.

3. 雖然行 Woodlands / Causeway 有可能會塞車, 但係夠方便. 如果你睇地圖你就知行 2nd Link 兜幾大個圈

4. 強烈建議你搭由 City Lounge@Kotaraya 開的機場巴士往機場, 車程大概 45-60 min, 由 Larkin 開的巴士又舊又殘, 而且中途會停車 (其實o個度 D 巴士無話站唔站咁既, 你截佢佢就比你上車, 你叫佢停你咪落車 lor), 而且 Larkin 個巴士站好混亂, 唔係咁容易找到架車.

5. 係 Kotaraya 你唔會見到好多車, 多數都係 CityBus Type 既巴士, 而 Larkin 則多數為往馬來西亞各 city 的 Intercity Coach.

6. 過關方面, 係 Causeway, 無論馬來西亞同新加坡都係分開 "Singaporean, Malaysian 同 Other Passport" 三項隊的, 馬來西亞過關速度普遍夠快 <馬來西亞人只要係邊境人員揚一揚Passport就可以過關啦.....   > 新加坡關則睇運氣, 不過三條隊都差唔多 <連新加坡人過關都唔會特別快架>

7. 入夜後, 我諗你係人多既地方, 問題應該唔係好大既.

8. 如果你未買機票既話, 不如諗下直接由 S'pore / JB 搭一晚巴士上 Penang.

我上半年係新加坡讀書, 係本年內喪去 JB 10次, 再有問題 PM 我啦.

樓主| ksmbh 發表於 2006-3-14 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 kw 於 2006-3-14 01:31 發表
係時候等我搭呢個問題:

1. 來往新加坡同馬來西亞新山 (JB) 既新加坡巴士有 SBS 既 160, 170 同 SMRT 既 950, 仲有星柔快車, 馬來西亞既則有 Causwway Link 既 CW-1, 2 , 3.

2. 新奶仇~站. 而星柔快車則好似 ...

唔該晒 !
綜合大家意見,
我應該會搭CW1/2去City Lounge轉,
但因為怕過關走飛機所以想早早過先,
咁又想請教下過左關City Lounge附近有冇野行/食下野咁,
還是Larkin會多D??

如果得我自己都寧可搭夜車
不過同朋友一齊,
所以訂左機票...
唔知馬來西亞既公路係咪好似國內咁混亂既呢?