hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]京報:港限帶奶粉過激 指如「聯合國禁運」...... ...
開啟左側

[新聞]京報:港限帶奶粉過激 指如「聯合國禁運」......

Quanta 發表於 2013-3-13 19:37 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2013-3-13 17:20 發表
其實港鐵禁止乘客帶手拉車仔咪一天都光晒囉, 駛乜立法...

全世界文明地區的人出行, 都係用一個行李喼

早前港鐵都收緊咗行李重量限制,
但都無濟於事

何況仲有巴士同其他方法可以帶貨
巴士仲有政府補貼 $2 過關添
Anpretext 發表於 2013-3-14 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2013-3-13 17:20 發表
其實港鐵禁止乘客帶手拉車仔咪一天都光晒囉, 駛乜立法...

全世界文明地區的人出行, 都係用一個行李喼
班蝗蟲到時咪用喼帶囉
238X 發表於 2013-3-14 23:44 | 顯示全部樓層
政府今日話條法例最少會生效一年
http://www.881903.com/Page/ZH-TW ... 70&csid=261_341

都真係幾口響...
AVD1 發表於 2013-3-17 19:53 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-3-14 23:44 發表
政府今日話條法例最少會生效一年
http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=606270&csid=261_341

都真係幾口響...

或多或小梁振英想穩住自己民望先咁口響,
不過今次佢冇得好似 $ 2 優惠咁可以懶落前朝個度架啦 ~

不過講真就係, 佢點樣立例,
水貨客一樣可以走到貨, 好似之前有報導所講 o既中英街,
或者拆件等等, 根本就冇得防 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JF1261 發表於 2013-3-23 09:47 | 顯示全部樓層
正苦好波

唔夠一個月就俾北京施硬要cut 限奶令
食花生等睇更多中國人落來一箱一箱咁拉走奶粉
香港BB 食三六, 毛牛啦

果d 垃圾飯民又出賣香港啦, 包容, 照顧中國人?
人地中國人當我地係咩?
佢地認為, 無論水, 電, 食物, 民主等等都係佢地賜俾我地呀, 係可以收返

另一方面, 米糊按定義其實應該要限
跟據《2013年進出口(一般)(修訂)規例》「配方粉」指符合以下描述的粉狀物質

a) 供或看似是供年齡未滿36個月的人食用;及

b) 是或看似是粉狀的奶或類似奶的物質,用以滿足年齡未滿36個月的人的全部或部分營養需要"

米糊海關執法有何問題. 首先米糊係粉狀
其次跟本就係供3歲以下的人食, 又滿足部分營養需要

宜家中國人嘈2句就道歉, 上面翻版twitter 已經係度笑緊

AVD1 發表於 2013-3-23 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-3-23 09:47 發表
正苦好波

唔夠一個月就俾北京施硬要cut 限奶令
食花生等睇更多中國人落來一箱一箱咁拉走奶粉
香港BB 食三六, 毛牛啦

果d 垃圾飯民又出賣香港啦, 包容, 照顧中國人?
人地中國人當我地係咩?
佢地認為, 無論水,  ...

真係早就應該要對呢屈政府死心,
呢個梁振英真係離哂譜, 講就天下無敵, 阿爺一吹雞就即時跪低,
本來都真係想比 d 機會睇下佢會做到咩出黎,
好啦, 而家乜都唔洗囉 ~

限奶令一 cut 場戲真係有排睇,
大陸人又好似以前咁係咁黎搶, 香港人只會越黎越唔妥梁振英 ~
JF1261 發表於 2013-3-23 19:13 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-3-23 17:13 發表

真係早就應該要對呢屈政府死心,
呢個梁振英真係離哂譜, 講就天下無敵, 阿爺一吹雞就即時跪低,
本來都真係想比 d 機會睇下佢會做到咩出黎,
好啦, 而家乜都唔洗囉 ~

限奶令一 cut 場戲真係有排睇,
大陸人又好似 ...

其實係未曲線叫人出來遊行甚至暴動
不過一暴動就正中中共心意, 詳情請見基本法18條

不過中共夠唔夠膽用18條又係另一回事啦
238X 發表於 2013-3-24 11:37 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

當然敢啦,呢個係中共,有咩做唔出?
AVD1 發表於 2013-3-24 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-3-23 19:13 發表

第十八條
在香港特別行政區實行的法律為本法以及本法第八條規定的香港原有法律和香港特別行政區立法機關制定的法律。

全國性法律除列於本法附件三者外,不在香港特別行政區實施。凡列於本法附件三之法律,由香港特別行政區在當地公布或立法實施。

全國人民代表大會常務委員會在徵詢其所屬的香港特別行政區基本法委員會和香港特別行政區政府的意見後,可對列於本法附件三的法律作出增減,任何列入附件三的法律,限於有關國防、外交和其他按本法規定不屬於香港特別行政區自治範圍的法律。

全國人民代表大會常務委員會決定宣佈戰爭狀態或因香港特別行政區內發生香港特別行政區政府不能控制的危及國家統一或安全的動亂而決定香港特別行政區進入緊急狀態,中央人民政府可發佈命令將有關全國性法律在香港特別行政區實施。

ref:
http://www.basiclaw.gov.hk/tc/basiclawtext/chapter_2.html

好坦白講, 所有野都係全國人民代表大會常務委員會決定而已,
佢可以一個鐘頭後就話香港唔受控, 直接發難也行,
1989 年六四事件, 你估當初班學生又有冇諗過共產黨點咁樣對付佢地丫啦 .....
HF3204@243M 發表於 2013-3-24 12:48 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2013-3-23 19:13 發表

誇張啲講
只要一粒原子彈就已經可以搞掂香港

不過殺雞取卵就係蠢人先會做
而家就爭在覆製多一個香港出嚟,順便抽盡香港水先做嘢
講真,作為全亞洲第三有錢國家,又可以幫啲錢漂白,香港真係好吸引