hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 以區域角度重組巴士線-西九龍-東/中九龍 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

以區域角度重組巴士線-西九龍-東/中九龍

樓主| dippy 發表於 2013-3-27 11:43 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2013-3-27 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2013-3-27 11:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

有幾事不關己?
6部車入面
3-4部係比緊原本可以叫兩飛既客
2部係比緊觀青客
1-2部係比緊城荃客
觀青客比城荃客稍多亦係事實

何以見得觀青客多過城荃客?觀青有直車但係城荃客就要轉30分一班新40,對城荃客係咪公平先?

又一個從來唔需要證據, 唔需要解釋既"100規則"

原來呢個世界,有d客觀事實因為你唔鍾意,所以就無所不用其極走去質疑人地真確性。

所以呢輪我都將好多料收起晒,因為講事實出來係唔會有人appreciate

何來燒埋青衣唔關事呢?
本身用42呢條長途線嚟做青衣-荔景已經係唔理想
而重組呢段亦有N咁多個方法, 包括但不限於43M改線
只係你日以繼夜, 夜以繼日地賣弄閣下拙劣既"轉移陣地法"咋喎

一方面承認燒埋青衣唔係唔關事,另一方面又話討論點補償人係「轉移陣地」,你贏晒。
事實上,你同一個package入面無補償過人,人地點解要支持?

又一條所謂"100規則", 呢啲嘢閣下繼續FF即可
乜嘢我新自了解云云, 年終都唔少次比人篤爆呢啲嘢啦, 唉http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/titter.gif

5M用電容車係喺第二個區度抽番嚟, 笑了, 閣下既幻想能力真係豐富囉
我淨係知呢啲線係從新出發, 根本無話資源從何來既問題
當然, 要拗可以話部車之前行過乜區物區, 但明顯係確確實實既一部車同資源係兩回事
運輸處亦都可以隨時加配額, 至少B2系呢啲係從來無人出過所謂資源, 買新車開新線

不過講咁多都哂氣
100規則唔係"個別例子"就係"我了解既唔係咁"
可能地球既另一邊唔係囉http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/titter.gif

咁我有邊次放料之後俾人篤爆係流料呢?無囉。

不過咁,都話左呢個世界只要放左一D唔合人地心意既料出來,就唔會有人appreciate,
個個都只係識得kill the messenger,所以我(同好多人)呢輪好多料都收起晒,我知既野無必要全盤晌italk呢D公開論壇上面講囉。

係車隊quota總數維持不變的情況下,5M要開線就意味住其他區要減返咁多部車出來,
就算5M用電容車都係咁話。你可以唔信,但係呢個板上面知道真相的板友太多,
你鍾意可以走去B2板開文問,但係我怕你到時會俾人窒。

2A上三彩有乜問題?有邊個會因而行遠左?
淘大可以去彩頤居或牛頭角總站坐
德寶行上彩盈仲近過去淘大
根本就無人會行多左
但要因為快左而能夠加班

我想問你係咪睇地圖以為得寶行上彩盈好近,無親自上過去,而唔知道原來佐敦谷北道同彩雲道之間一段彩霞道
要行落山就只係得彩頤居側邊果條樓梯?

淘大根本只係得四期果幾座樓行上彩頤居或者近過去淘大花園分站搭車,其他座數唔係囉。

重點係:2A同13D同時無晒,係唔可能過到淘大一關的。
你可以唔同意我,但係既然你有權反對我,咁點解人地無權反對你,一定要聽你說話去做?

咁咪係囉, 沙田都唔會為左等更快落成既水泉澳而唔搞重組啦
87A一樣係想改線
81P更加已經關門大吉
本身用一啲將來會出現既嘢嚟做論點
何其有趣呢?

係人都估到87A變287X後遲早拉上水泉澳啦。

但係287X根本唔係新資源,只係現有資源。拎新資源去開水泉澳跨區線係唔可能發生。
咁我又問下,13D無左,仲可以用咩資源走去開安達臣出油尖旺的巴士線?

近既可以坐2B喺蒲崗村道落車
要快既坐2X/13A喺新光落車一樣得

都係果句,你既然有權反對人,咁人地點解又事必要支持你、聽你話?

點解307半粒鐘一班?因為超長途,而且唔係用第二d野換返來。
原來唔駛自己出資源都可以有線全日喎
當炙唔少得今年948延長到12點, 半全日線等等啦
你唔覺得你自己已經自相矛盾咩?

人哋有咁多客唔係唔補償原有乘客既理由
等如你無錢唔係合理地要走去打劫吖嘛
呀, 係喎, 用100語呢啲叫"logically failed"

307非繁當年係全新服務,當年要鬧上立法會,呢D例子有幾可發生?仲有你肯定307初做全日之時,
其他線無減過班?

返正題,補償觀青客,係咪代表可以打劫荃灣資源,迫人地用12-15分一班既線去換半粒鐘一班車?講得通咩?你無答過囉。
補償觀青客,係咪代表而家6D/40非繁大把位揀,將來都要奉旨大把位揀,維持40%載客率先得?
又係咪代表而家40最繁忙一小時75%,6D最繁忙一小時得6x%,將來都要繼續做返呢個載客率浪費資源?
根本佢地改線後點訂班次係睇佢地project改完後有幾多客,而唔係改之前有幾多客,
你可以唔鍾意,但係呢個事實係唔會改變,巴士公司只會谷高而唔會拖低載客率,無咁多客佢地唔會掟咁多車落去。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| dippy 發表於 2013-3-27 13:24 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2013-3-27 14:14 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2013-3-27 13:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1 你知唔知德寶係邊?彩盈又係邊?
行彩頤居樓梯,傻的嗎?
連淘大都落到地下再行樓梯好唔好?
枉你仲話係牛頭角居民,果然係唔鍾意就可以講到唔存在咁

至於你啲「意見」,咪留番俾三彩食你口中條垃圾囉
in case真係咁重要
你啲料夠話40即將落實即將左半年啦做人呢,就唔好咁自大,講到無左你,全世界好慘豬豬咁
聽日之後就無28A喇http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/smile.gif

1. 你係咪唔知道得寶花園咁多座樓都無出口面向彩霞道,住客都係由面向牛頭角道的出口出入?
不如你教我,得寶應該點行上山搭車啦……

2. 我反28B係純粹個人意見,事實係28B個建議正式出街前四個月我已經知道佢地計劃緊。
咁我知道佢地諗住點做,係咪代表我的個人意見同埋佢地內部計劃都要一致先?
本板的確有個別消息人士係會將個人意見當內幕料放出街,自己提出想做某某重組
就話「據知區議會將會討論某某重組方案」,但至少我唔係囉。
咁既然我無辦法影響到為民請命者點諗,
咁試問你又認為自己有冇能力影響到佢地點諗,
你既意見又係咪重要到人地一定要聽你支笛,你有冇能力迫受影響地區接受你提出的重組方案?

仲有,我幾時有講過無左我「全世界就慘豬豬」?講真,呢個板上面消息人士大把,
唔appreciate之餘仲要鬧人「無左你,全世界好慘豬豬」,消息人士近月咪個個封晒口唔放料囉。
唔好唔記得,你呢D唔appreciate消息人士,甚至因為唔鍾意事態發展而shoot the messenger的言論,
唔係得我一個睇到,而係全世界都可以睇到囉。

fb.com/scientisthk2usa/
epsilon 發表於 2013-3-27 15:26 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2013-3-26 10:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
ybbbr

行竹園會快過行2F原線到慈雲山,亦服務埋沙田拗邨
事實證明,新光上山啲人都係繼續用小巴,無謂做埋啲無謂嘢去浪費資源又吸唔到客
沙田拗道根本無話唔啱行巴士,旅遊巴,泥頭車等重型車都行到
尤其今次只係上山方向,唔通你覺得一部二百幾三百匹既巴士會碌番落嚟咩?
1:5既斜度只係同香港仔水塘道差唔多
人哋大中細 高矮躉,龍豪man青年都行過哂喎
又一欲加之罪既問題

近廿年來,大把人建議過2B/2F合併、3A等線改經沙田坳道上落慈雲山,
爭取過嘅人都知道運署同巴士公司唔批嘅原因之一係條路唔適合,
你咪即管當你自己冇聽過嘅事係假囉。
 樓主| dippy 發表於 2013-3-27 15:32 | 顯示全部樓層
 樓主| dippy 發表於 2013-3-27 15:34 | 顯示全部樓層