hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 考官大人, 你好趕啊??
返回列表 發新帖
開啟左側

考官大人, 你好趕啊??

CZ_6686 發表於 2006-3-18 00:51 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-3-17 11:35 PM 發表

問題 D HKSM 學員先~
果D Lecture 堂到底有無用?﹗學同唔學有無分別?﹗
我自己就跟李健o既, 13.5 hr 就去考試,一剔 Pass。
但係聽 D 三四年前o係 HKSM 考車o既朋友講,果 D
Lecture 係無用o既~

我女友同我其中一個老友都係駕駛學院學生
我覺得果D Lecture根本無用
紙上談兵,如果唔係某D因素,我都唔想我女友係駕院考
而我老友,就因為私人學考唔到先報駕院
已經坐過佢手車,都OK!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
Ketsu 發表於 2006-3-18 09:14 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-3-17 23:35 發表

我自己就跟李健o既, 13.5 hr 就去考試,一剔 Pass。

其實我身邊幾乎所有去李x學車(考1 2牌)既親戚朋友
都至少兩次先pass
更有一個話運輸署recommend至少五十個鐘先好去考
(呢個我就冇考證過係咪咁喇)

所以其實我都想問
如果以一個完全未駕駛過既人黎講
去呢間駕駛學校學車
想一剔pass至少起碼要學幾耐先好去考呢?
Abusing dead rule -> Denial of reality
fw1321 發表於 2006-3-18 12:25 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-3-17 23:35 發表

雖然某幾個講師係講得好動聽, 但我都唔覺得有用,
始終我覺得路面經驗比理論實際好多。不過 HKSM
又要學員上晒所有理論課先畀考試, 唔上又唔得
hanvas 發表於 2006-3-18 13:27 | 顯示全部樓層

我是八年前HKSM的學生, 一剔Pass.
但我就唔覺得理論課無用.
其實好多事情當然要實戰才會有更深的體會,
但實戰時又是否能以一時間掌握箇中的駕車奧妙呢?
有很多技巧是實戰當時知道要點點點做, 但為何要咁做呢?
我就覺得理論課可以給予學員一個冷靜的空間去思考,
為何那個環境要咁咁咁做, 為何另一個環境要點點點做,
有了基本的理論, 再落場走一轉, 就更得心應手!
而且理論課可集思廣益, 聽聽其他學員的經驗,
甚或問題所在, 可事半而功倍哩!
HL
FX8173 發表於 2006-3-18 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-3-18 09:14 發表
所以其實我都想問
如果以一個完全未駕駛過既人黎講
去呢間駕駛學校學車
想一剔pass至少起碼要學幾耐先好去考呢?

其實真係因人而異﹗
我唔清楚您問 HKSM 定 Lee Kin,,如果係前者,係會易 D,因為學果度,考果度﹗但係當然,價錢又會貴D啦﹗而後者呢,只要您撞o岩個教得好o既師傅,要學識都唔係難﹗通常人學20個鐘左右啦﹗即係25堂左右﹗我果時都係未渣過車去學,學o左21堂,師傅話 OK 我就無補鐘去考~
Ketsu 發表於 2006-3-19 02:15 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-3-18 22:28 發表

其實真係因人而異﹗
我唔清楚您問 HKSM 定 Lee Kin,,如果係前者,係會易 D,因為學果度,考果度﹗但係當然,價錢又會貴D啦﹗而後者呢,只要您撞o岩個教得好o既師傅,要學識都唔係難﹗通常人學20個鐘左右啦 ...

請問你係考邊一種牌呢?
Abusing dead rule -> Denial of reality
FX8173 發表於 2006-3-19 09:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-3-19 02:15 發表
請問你係考邊一種牌呢?

1,2
 樓主| LV27 發表於 2006-3-21 11:40 | 顯示全部樓層

Those Lectures are little bit bored, but I think they are quite useful,
lecturer would tell you some theroies that you can't learn during driving lession,
also they would tell you why you should do and why don't in driving exam,
some video which made by them can let you easily to understand what is correct and what is wrong