hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) [ 路肩社資料] N691 由本月起早上暫時更改柯打安排 ...
開啟左側

[ 路肩社資料] N691 由本月起早上暫時更改柯打安排

GU9338 發表於 2013-4-17 20:32 | 顯示全部樓層

原帖由 ME9661 於 2013-4-17 19:46 發表
請問n121 3車 order98C開幾多點??幾時開始有這order?
坑口 0850 , 到美孚私廠收工
請用文明來說服我。
dennis-ying 發表於 2013-4-17 21:09 | 顯示全部樓層
原帖由 slashkennedy 於 2013-4-17 13:03 發表

知道你意思,不過好多方面睇~
如果做柯打要見光但係又冇補水,請問個人仲有咩動力去精神呢?
相反,好似做N691-30柯打13X,無論係做0525返到調景嶺點慢都好,之後寶達一定有一個鐘食飯,
點都可以叉一叉電再做柯打,月薪工講補水,有 ...

我都好明白、了解通宵司機不易做,但我對於N691新的安排有好多的疑問!

第一,據了解,E+ N691的來自224M,
佢因為私人原因,申請調去N691,未知同唔習慣做通宵線有冇關?

第二, 98A/13X order 的安排,唔係D乜野新鮮事,
點解去到E+先去滿足 N691 carlo 的要求??

第三,N691 01同02輪字軌,30車唔洗輪,咁E+30唔洗order,咁咪好正?

補充一點,
取消的13X order,
冇乜可能會有新車/新字軌補上,
都係13X自己行疏少少補返個班車
HN577 發表於 2013-4-17 21:09 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2013-4-17 20:32 發表
補充,收工時間: 1035 Ps.部1,2車禁無良,明明就應該cut左去
30車有水補都叫做易講得通

FW614@6 發表於 2013-4-17 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2013-4-16 12:27 發表
我記得曾睇過一個節目,講某N8車長,做完N8後早上八點幾行一單914先收得工。

的確係有,不過係914X
toyl 發表於 2013-4-18 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis-ying 於 2013-4-17 21:09 發表

我都好明白、了解通宵司機不易做,但我對於N691新的安排有好多的疑問!

佢因為私人原因,申請調去N691,未知同唔習慣做通宵線有冇關?

第二, 98A/13X order 的安排,唔係D乜野新鮮事,
點解去到E+ ...

會唔會調返轉,係224M同28A以前都係遲開工,28B開線令九廠頭車時間唔太夠車用所以要早D返廠?
ME9661 發表於 2013-4-18 18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 FW614@6 於 2013-4-17 21:15 發表
的確係有,不過係914X

想問而家係咪都仲係N8 ORDER 914X?
ME9661 發表於 2013-4-18 18:56 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2013-4-17 20:32 發表

真係無一些早一些既攝車咩???
搞到咁晏係咪想搞死個司機............
FZ5653xGB2444 發表於 2013-4-19 00:16 | 顯示全部樓層
改動柯打後
出ADS的字軌仍然是N691-30?
如是 , 想問問時間 , 謝~
FZ5653 GB2444 GL390 CTB243
 樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-19 10:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ME9661 於 2013-4-17 19:44 發表

'''0620未私到坑口,一係就補半仔食飯鐘錢,一係就變開0740,''

乜可以咁架咩?唔係站長決定開車時間?

不過而家成日欠車收車
早更車長訓醒成車渣
通頂個個就要做鬼埋先收工
又真係難免人地唔多高興既
btw
98a短棍同13 ...

我個意思就係話站長聯絡區長之後決定補水俾車長或者將692柯打98A特嘅由0740提早0720開,
再將N691-01由0720轉0740開咁呀,如果車長可自行決定,只有中記當年先會,咁一定人人冇車坐~
真正辛苦嘅工作係要忍耐
 樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-19 10:43 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis-ying 於 2013-4-17 21:09 發表

點解去到E+ ...

第一︰
有一位係以前做224M,派更見佢做過通宵線(N216/N293/N619/N691)就問佢有冇興趣轉做通宵,
佢問俾咩位,派更話俾通宵後備,但係之後到返通宵開始(大約一年多之前),突然變咗N691掛牌,
即係俾人夾硬上牌,佢都算同佢做住先,做咗半年已經唔係咁想做落去,問主任可唔可以甩牌,
回覆嘅對話只有遊花園,到最近問經理可唔可以搵人頂佢個位,一嚟就話好難搵到人做掛牌,
即係又屈佢做住先
第二︰
佢地唔係滿足車長要求,而係13X早上俾人投訴冇金巴車唔到輪椅同埋車太舊,
所以換蛋入13X做掛牌,順便暫時收柯打
第三︰
兩年前掛牌因交通意外俾公司炒魷,之後換人做就由3架都唔使轉字軌變做現時3架輪字軌,
並無分A、B組輪
補充︰
N691-30柯打13X只係增加咗班次,令部分正常班次做7分一班,取消柯打後只做返8分一班,
同之前收車差唔多做法,唔大分別
真正辛苦嘅工作係要忍耐