hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 想討論下市區線既關門響號既作用同設計 ...
開啟左側

想討論下市區線既關門響號既作用同設計

HU6455 發表於 2013-4-16 03:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

PS:先表明呢個討論係不分九鐵定地鐵公司既立場

-----------------------------

依家市區線開車關門前, 車箱都會有DODO響號去提醒乘客準備關門, 不要靠近車門/沖門
但其實會唔會有一D問題係呢個程序上呢?
列車要關門, 係車箱播DODO響號去提醒車箱內既乘客準備關門, 不要靠近車門, 合情合理
但你係車箱入面播DODO響號, 要求係月台既人聽到, 會唔會係有問題呢?
一個如果係落緊月台, 見到部車開緊門既人, 又點會留意車箱入面播緊咩呢?
播咪對象係月台D人, 但就唔係月台播. 你要月台既人聽到你車箱播D咩, 車箱既DODO響號就要大聲過任何列車發出既機器嘈音/月台既電視聲音, 但係如何要一個聲浪足以月台既人聽到, 咁係車箱D人隻耳, 一定受罪
有時仲要DODO響號係車箱播左, 但唔係立即關門, 跟住部車間左幾秒先就突然關門, 咁播左, 又有咩用呢?
但大家又可以話月台職員會開咪廣播"不要靠近車門", 但果D所謂既廣播, 跟本同列車關門速度跟本無關, 何況唔係個個站月台有職員在場作呢D廣播.
反觀東鐵馬鐵西鐵(除紅磡外), 關門前同門正在關上時都會係月台播DODO響號去提醒乘客門就快關上/正在關上, 唔好沖門, 合情合理
東涌線機場線同西鐵紅磡站都好少少, 但就只會係門正在關上時先提醒人地關門

講左咁多, 其實想討論既係, 市區線既關門響號, 其實係咪好似東鐵馬鐵西鐵咁設計, DODO響號改為月台播出, DODO響號改為關門前就要開始播到關好門呢?
busfunfun 發表於 2013-4-16 06:06 | 顯示全部樓層
之前其實地鐵時代已經做過測試,
係PSD關門果陣播出警號
但係結果好似話地底月台警號的響聲迴響大造成噪音而擱置

其實反觀世界各地地鐵大部分都係係車廂播關門警號
所以係車廂入面播順理成章都冇咩問題

另一個問題係,
如果係月台播出關門警號會唔會反而增加衝門機會
張偉沖 發表於 2013-4-16 10:24 | 顯示全部樓層
宜家DO多左, D 人咪又係照衝門, 今朝咪試過囉, 深水埗關左四次先成功.
dongfeng 發表於 2013-4-16 10:58 | 顯示全部樓層

為何M-train的氣動門,不可獨立控制受阻車門之開關?
에이핑크 대박!
LF5502 發表於 2013-4-16 11:26 | 顯示全部樓層
又唔見前九鐵的路線會有你所講的缺點 ??!!

原帖由 busfunfun 於 2013-4-16 06:06 發表

另一個問題係 ...
JF1261 發表於 2013-4-16 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2013-4-16 06:06 發表

另一個問題係 ...

有邊個地方的地鐵閂門之前會 水蛇春咁長咁 請勿靠近車門, 請不要靠車門, please stand back from the door, 再加21下嘟咁煩架
呀有, 中國深圳地鐵龍華線, 佢仲要加埋多謝合作落去, 驚死唔夠長

西鐵夠地底月台啦, 又唔見佢有問題
地鐵時代應該講緊太子果個, 果個真係太大聲先有回音, 同埋佢臨閂先出警號, 緊係失敗啦

我建議cut 淨嘟嘟聲, 同埋係車外裝喇叭, 再加車門自動重開, 應該比宜家好好多
東西鐵班友夠係咁衝啦, 但重開次數比前地鐵(except C-train) 少得多
其實C-train 有自動重開真係改善左好多

tsoikc 發表於 2013-4-16 21:03 | 顯示全部樓層

其實問題係出係「請勿靠近車門, PLEASE STAND BACK FROM THE DOORS」度, 講完, 嘟完都係又HOLD左係度唔關門;
應該CUT左佢, 只係嘟跟住關門會好D.
用電時請注意安全!
wawa0006 發表於 2013-4-16 21:14 | 顯示全部樓層

另一個問題係,
如果係月台播出關門警號會唔會反而增加衝門機會

實際上,要所有乘客乖乖不衝門是不可能的任務。

但是東/西/馬鐵式廣播的優點在於:可以令趕時間乘客判斷是否「有需要」,又或者是否有「足夠時間」衝門,如此已能令意欲衝門人數減少,亦令衝門成功率提高,減少彈門次數。

而地鐵式廣播缺點在於:車外搭客由於不知道列車何時關門開出,於是趕時間者便只好有理無理跑去追車,令月台上奔跑人士大增(於各總站情況至為明顯),同時亦由於不能判斷關門時間,令衝門失敗率提高,增加車門重開機會。
同時,車廂關門訊號的噪音亦十分吵耳,對車內乘客造成很大滋擾。
(本人常由馬鐵來往上環,穿梭於三種不同系統,我百分百認為月台關門訊號的效果是遠勝車廂關門訊號的。

OTIS401 發表於 2013-4-16 21:57 | 顯示全部樓層
其實可以學新加坡地鐵咁
臨關門前,月台幕門上指示燈會閃動一段時間
dongfeng 發表於 2013-4-16 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2013-4-16 21:57 發表
其實可以學新加坡地鐵咁
臨關門前,月台幕門上指示燈會閃動一段時間
鄰近香港的SZMC也是如此。
에이핑크 대박!