hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 今晚好多 Block …
開啟左側

今晚好多 Block …

FX8173 發表於 2006-3-17 23:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說今朝早凌晨時份,大家都應該知o係柯士甸道同廣東道交界發生槍擊案,而我阿婆又咁o岩今日生日,早早已經o係港景峰訂o左兩圍,所以我就渣車出去。

今晚七點左右去o既時候,度度都塞車,放工時間,都好正常,去到柯士甸道口我要左轉吳松街再出返童軍徑度泊車。o係柯士甸道田,見到 D 警察封晒行人隧道,隧道口有好多記者,企埋出馬路,封o左半條線,搞到果度塞上之塞﹗

食完飯十點左右走人,行人隧道已經解封,警察同記者數目都少o左好多喇。之後,車女朋友返土瓜灣。送完佢返屋企,我就車埋我屋企人返屋企。都未轉夠兩個街口,落去美善同道就已經o係橫街有個 Block﹗架架車都要俾警察指埋一邊查車,連前面架小巴都要﹗查完車之後,再行多一個街口到差唔多江蘇街左右,又有一埋警察企晒出馬路,有兩架警車泊埋一邊,前面o係街尾掘頭路仲有一架﹗泊o係較前兩架就開始o係車上拎雪糕筒,好似又係想 Block 咁,但係可能未好,所以無截車,於是我就左轉返落馬頭圍道經太子道同大老山返屋企。

一路返到馬鞍山呢邊,o係屋企樓下放低阿爸阿媽之後,就同我細妹去泊車﹗o係我屋企去泊車停車場之間,經過恆安站對出,又有 Bolck 位,但係我今次無俾人截……

返o黎同我老豆講開,唔知係唔係同今朝單案有關呢?﹗

*今晚去食飯前o係油麻地搵唔到路右轉港景峰,o係吳松街果邊兜o左個圈,經過今晚新聞入面話警方發現可能同案有關果架銀色 HIACE ……
CZ_6686 發表於 2006-3-18 00:45 | 顯示全部樓層
有無比人截入去?

果朝我入屯門車女友去機場都比人截
跟住一次遊車河係西沙亦都比人截
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| FX8173 發表於 2006-3-18 08:08 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-3-18 00:45 發表
有無比人截入去?

果朝我入屯門車女友去機場都比人截
跟住一次遊車河係西沙亦都比人截

o係第一個果個 Block 咪架架都要截囉~
art0925 發表於 2006-3-20 07:14 | 顯示全部樓層

Actually, I have a question, Does the police need a warren from the judge to search a car @ the block, also, what gives the right for police to search a car at a block...sorry, because I've live in US for a long time, and I've only seen block in Canada (but they are not allow to search US license cars, because US ban roadblock, saying that it's infrinchment of privacy).

原帖由 FX8173 於 2006-3-18 08:08 發表

fai 發表於 2006-3-20 08:51 | 顯示全部樓層
星期五個晚去機場接女友機,搭A12入機場出西隧時見到對面線落尖沙咀方向排晒車龍,
有260X被困車龍中,亦有電單車偷雞行埋便條路肩。可能係受到柯士甸道封路影響。
CZ_6686 發表於 2006-3-20 10:18 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-3-18 08:08 AM 發表

駛唔駛落車先?
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| FX8173 發表於 2006-3-20 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-3-20 10:18 發表

駛唔駛落車先?

唔使,只係o係車入面俾差代用電筒照o左成分鐘~