hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [YVR]Banner China Style
開啟左側

[YVR]Banner China Style

AV385 發表於 2013-5-4 13:17 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2013-5-3 03:43 發表
個廣告又係娘到爆.......有時中國國內人一幅外國人不能云云,去到外國卻總是不記得自己是外國人

下下中文去外國做咩呢

但前排bay area嘅M記先出左大量全中文嘅車身廣告
佢賣得廣告自然就有佢嘅目標,用返佢目標顧客常用嘅文字不是更見成效嗎?

再者,如果去到外國就唔可以用中文,咁呢個世界更多嘅地方就更加唔應該用英文了
香港亦不應存在英文吧!

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
NL262/R + 1 + 1 完全同意!
Jayzhang + 1 赞同

查看全部評分

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| kmb3asv141 發表於 2013-5-4 14:10 | 顯示全部樓層
是日跪低

DGCNYO 發表於 2013-5-4 15:54 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2013-5-4 13:17 發表

但前排bay area嘅M記先出左大量全中文嘅車身廣告
佢賣得廣告自然就有佢嘅目標,用返佢目標顧客常用嘅文字不是更見成效嗎?

再者,如果去到外國就唔可以用中文,咁呢個世界更多嘅地方就更加唔應該用英文了
香港亦不應存在英 ...

香港官方語言是中英文哦朋友,果邊幾時中文變左官方野.....
tramadmirer 發表於 2013-5-7 02:36 | 顯示全部樓層

雖然加拿大經常強調多元文化, 但係都唔可以離譜到出D有損市容既廣告.
希望Translink立即拿掉呢堆banner
22 50 122 140 158 159
hktramz.fotopic
AV385 發表於 2013-5-7 04:24 | 顯示全部樓層
原帖由 tramadmirer 於 2013-5-6 10:36 發表
雖然加拿大經常強調多元文化, 但係都唔可以離譜到出D有損市容既廣告.

何謂有損市容呢?個廣告冇露點、冇粗口、冇暴力、冇歧視
邊一方面有損市容?!

如果用一個唔係當地常用語言賣廣告叫有損市容,咁香港大把齋英文既廣告都應該要取締吧

PS:
點解而家香港人既思想咁奇怪,大陸人用簡體唔係經公投而選擇
從某個角度黎講,佢地冇得選擇,點解要被歧視?!
簡體字錯在那裡?!如果簡體字係破壞文化,十惡不赦
為什麼而家咁多人用火星文又沒有人覺得係問題?!

香港人成日話大陸人什麼什麼,咁香港人出外旅遊時又係咪真係站向道德既高崗上?
以前,我覺得香港人係雪中送炭同思想開放自由既表表者,
但點解今日,我會覺得香港人變成左心胸狹窄、是非不分既井底之蛙

以前D人話香港回歸之後會被大陸思想染紅,但回歸左十五年
香港人既思想唔係被染紅,而係被蠶食,被無知、被短視、被自私蠶食
多言了...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Jayzhang + 1 讲得好

查看全部評分

sea1986 發表於 2013-5-7 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 tramadmirer 於 2013-5-7 02:36 發表

我都希望Translink可以盡早除下呢啲咁肉酸嘅廣告
每次上親溫哥華都見到都真係不禁搖頭歎息一下
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
AVD1 發表於 2013-5-7 17:03 | 顯示全部樓層

原帖由 AV385 於 2013-5-7 04:24 發表
如果用一個唔係當地常用語言賣廣告叫有損市容,咁香港大把齋英文既廣告都應該要取締吧

為什麼英文要取締 ? 香港唔係一直都用中英文的嗎 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
8166NL 發表於 2013-5-7 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2013-5-7 04:24 發表

何謂有損市容呢?個廣告冇露點、冇粗口、冇暴力、冇歧視
邊一方面有損市容?!

PS:
點解而家香港人既思想咁奇怪,大陸人用簡體唔係經公投而選擇
從某個角度黎講,佢地冇得選擇,點解要被歧視?!
簡體字錯在那裡?!如果簡體字係破壞文化,十惡不赦
為什麼而家咁多人用火星文又沒有人覺得係問題?!

香港人成日話大陸人什麼什麼,咁香港人出外旅遊時又係咪真係站向道德既高崗上?
以前,我覺得香港人係雪中送炭同思想開放自由既表表者,
但點解今日,我會覺得香港人變成左心胸狹窄、是非不分既井底之蛙

以前D人話香港回歸之後會被大陸思想染紅,但回歸左十五年
香港人既思想唔係被染紅,而係被蠶食,被無知、被短視、被自私蠶食
多言了...

第一,香港嘅法定語言係正體中文同英文,要搞清楚
第二,火星文咁耐以嚟喺各地都有唔少爭論,學術界都插嚟插去,點會冇人嘈?甚至講遠少少,簡單到08年會考中文出「潮語」都畀人插死呀
第三,話香港人變得心胸狹窄,唔通縱容啲「人」當街痾屎就係心胸廣闊?即係原來當街痾屎就可以美其名做「文化」,可以美其名為「文化差異」,所以要「包容」?定係有個別人士是非不分咋?

p.s. 極度懷疑本壇已有五毛滲透

AV385 發表於 2013-5-8 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-5-7 01:03 發表

為什麼英文要取締 ? 香港唔係一直都用中英文的嗎 ?
那為什麼只有英,沒有中?!
如果向一個英文主流社會出中文是一種市容既損害,為什麼向一個中文主流社會只用英文就不是?!
AV385 發表於 2013-5-8 01:21 | 顯示全部樓層

原帖由 8166NL 於 2013-5-7 05:11 發表

第一,香港嘅法定語言係正體中文同英文,要搞清楚
第二,火星文咁耐以嚟喺各地都有唔少爭論,學術界都插嚟插去,點會冇人嘈?甚至講遠少少,簡單到08年會考中文出「潮語」都畀人插死呀
第三,話香港人變得心胸狹窄,唔通縱容啲「人」 ...

我絕對清楚,但常用同法定是否相等?法律是否規定賣廣告必須用法定文字?
有人夠膽講一句香港最常用既文字是英文,非中文嗎?
而家係講緊一個使用非常用文字去賣廣告是有損市容的問題
如果用非常用文字去賣廣告係有損市容,咁為何只用英文賣廣告就不是?!

學界有爭議,但普羅大眾接受,試問有幾多個有上網習慣既人係完全未用過火星文
就算內心同意學界爭議,但亦會不自然的用上一兩個,為什麼?就是簡便嘛!
或者向某D人既角度,簡體字係毛澤東思想洗腦既一種代表
但在我角度,只要不忘繁體字,簡體字絕對係一種方便民眾既產物
就因為某個國家某一部分人既本質唔好,又或者製造者本身係一個某程度上既歷史罪人
我地就要抹殺佢存在既價值,這不是是非不分嗎?

以下內容可能會令觀眾情緒不安,飯前飯後勿看,敬請留意

至於屎尿問題,我想講,即使現今所謂既發達社會,絕對不比你地口中既落後國家少
就好似美國,我自己親眼見過日光日白就向條街開大,自己向舖頭門口親身執過兩次屎
尿就更加唔使講,開住門做緊生意都照向你門口痾亦試過
放飛劍既簡直數都數唔哂,點解我從來都冇聽過香港人要歧視美國人?

我想問下你地呢D網上衛隊,隨左向網上新聞見過之外,有幾多個係親眼見過?
我唔否認大陸人真係有D人係思想上有問題,但我地有必要一竹篙打一船人嗎?
香港人又是否全部都係真君子?如不是者,請香港人先做好自己,起碼訂左人地民宿,唔去都識打個電話去CANCEL先

最後,我點解話香港人係井底之蛙
其實呢D咁既所謂醜事,其他國家一樣有,只係香港人根本唔留意,既然香港人唔睇,
媒體就更加唔會報導,形成惡性循環,只報一D市民鐘意睇既野,慢慢跌入井中
再者,冇一個國家會有個咁奇怪既特區專揭自己既瘡疤,但想剷除又束手無策,對佢地無可奈何
而呢個特區既人天生又鐘意睇醜聞,屎尿屁就最岩
漸漸就形成左今日既香港

最後,究竟係五毛滲論壇定係屎尿屁淹港,我希望仲有人會識分

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Jayzhang + 1 good

查看全部評分