hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 小巴欲接辦九巴「棄線」
開啟左側

[問題] 小巴欲接辦九巴「棄線」

transbus 發表於 2013-5-7 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 icecone 於 2013-5-7 23:26 發表
其實點解小巴做到巴士做唔到
有冇諗過點解咁多低客量路線要用雙層疏車唔用單層做密少少?

九巴模式, 算盡, 多隻香爐多隻鬼,
轉單層開多架車, 即係要多兩個師傅,
只有211同273特殊案例先會咁同你玩, 單層又密車.

以前新巴城巴都試過咁玩,
依家哩兩間公司常規派單層車o既線都唔係密..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
Lelouch 發表於 2013-5-7 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2013-5-7 15:58 發表
快D叫冠榮車行接手九巴51啦

有傳係連小巴都唔想做51
冇錯假日係好多客, 但平日.......
小巴雖然快, 但點都快唔過西鐵

加上行大帽山D車既維修費用高
分分鐘要每程都載滿先賺小小

之前都聽過話51就算頂閘都係蝕
Andrew999 發表於 2013-5-8 00:39 | 顯示全部樓層
第一時間諗起條211....
KMB唔使專登買車就佢地
ate_58x 發表於 2013-5-8 00:40 | 顯示全部樓層

原帖由 KX675@279X 於 2013-5-7 22:00 發表

坐505輕鐵都得!!青松站落!!

仲有615,615p 可供選擇
仲有港鐵的士 k58
LF5502 發表於 2013-5-8 02:38 | 顯示全部樓層
其實九巴起九十年代都想咁玩,
所以買左批 AN.......

原帖由 transbus 於 2013-5-7 23:36 發表

以前新巴城巴都試過咁玩,

依家哩兩間公司常規派單層車o既線都唔係密.. ...
89B 發表於 2013-5-8 03:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2013-5-7 20:17 發表
其實咩叫棄線?
如果 208 叫做棄線,殺咗佢之後原線開番條小巴線,咁又會唔會重蹈 88D 覆轍,一條車海搶晒 3C 7 9 203E 既客?

7號延長尖東,界限街以北用208走缐上埋廣播道遊一圈後返樂富,今本208可全條取消小巴都免
,有3C同大堆沙田北區缐
今本7號不須行九龍塘段窝打老道,倫敦寶時代7號的確唔少沙田人搭去轉80/81/82M
但自81c開缐,其歷史任務早已完結,樂富有1/3c/MTR,唔駛八仔轉乘都可以,

但另一角度,208如果延長翠竹花園,翠竹居民相信唔介意多條尖咀線
我就唔明九記明知2c/203走缐大不同就去搞合併,但7/208八成重叠就唔去合併

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
petcity 發表於 2013-5-8 08:10 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2013-5-8 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2013-5-8 03:33 發表

......今本7號不須行九龍塘段窝打老道,倫敦寶時代7號的確唔少沙田人搭去轉80/81/82M
但自81c開缐,其歷史任務早已完結,樂富有1/3c/MTR,唔駛八仔轉乘都可以......

我不認同7號的歷史任務早已完結。

始終窩打老道沿線有大把遠離鐵路的地點,如果搞到要改搭跨區車的話,我相信相關的區議員亦會被激嬲。
LF5502 發表於 2013-5-8 11:53 | 顯示全部樓層
7 號唔行九龍塘段窩打老道,
應該點行 ????

原帖由 89B 於 2013-5-8 03:33 發表

7號延長尖東,界限街以北用208走缐上埋廣播道遊一圈後返樂富,今本208可全條取消小巴都免
,有3C同大堆沙田北區缐
今本7號不須行九龍塘段窝打老道,倫敦寶時代7號的確唔少沙田人搭去轉80/81/82M
但自81c開缐,其歷史任務早已 ...
transbus 發表於 2013-5-8 13:28 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2013-5-8 08:10 發表

係話九巴算到盡之前
請記得香港有樣野叫車隊配額

若果你容許冇車時出架單層做1A
係因為冇雙層,太多單層,請不要又以另一嘴臉投訴

咁要睇架單層係屬於加班車定替字軌,
無論14D加班車,定之前63x中段時間攝三菱,
起碼都係德政呀。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣