hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 9年以來都唔check信用卡月結單?
開啟左側

9年以來都唔check信用卡月結單?

kei_hk 發表於 2013-5-30 11:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130530/00196_001.html

報導雖然無講係 "每月都有扣數" 定係 "每年扣數一次" (或其他支付方式)﹐但我唔相信要9年才扣數一次﹐要9年後的今天﹐去追問才得知已經支付了9年的費用。

我不評論銀行有沒有問題﹐但係這位投訴者應該自己檢討﹐係唔係每個月都有檢查月結單﹐為何過去多年都無發現扣多錢﹐有不明賬項。

衰d講句﹐比人盜用信用卡資料簽賬﹐事主都唔會發現。

Anpretext 發表於 2013-5-30 11:24 | 顯示全部樓層
花旗係全港最煩既銀行, 成日cold call, 阿伯中伏一D都唔出奇
 樓主| kei_hk 發表於 2013-5-30 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2013-5-30 11:24 AM 發表
花旗係全港最煩既銀行, 成日cold call, 阿伯中伏一D都唔出奇

如果每個月都有check 月結單﹐唔會中左9年才發現中伏啦。
中伏的第1個月(or 第1期過數)便應該會發現出聲﹐問個明白﹐那時便可以作出跟進﹐可以作出取消相關的服務的﹐便不會白白花了9年的供款。

所以﹐我上面便不評論銀行問題﹐只係講事主本身都有問題。

edhong 發表於 2013-5-30 11:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| kei_hk 發表於 2013-5-30 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2013-5-30 11:59 AM 發表

現在不是每間銀行都寄hard copy月結單架
當然你可以講on line banking就有月結單
不過... check漏一個月或者唔喜歡用on line banking未查唔到月結單lor

9年前都未興e-banking 亦未興月結單無紙化。

另外﹐只要你無登記網上銀行﹐無登記e-mail﹐銀行一樣會照出月結單的。
銀行係唔可以「假定」用家一定有電腦﹐一定識用電腦的。
所以﹐用家要銀行每個月寄月結單﹐銀行都要寄的。至於是否要另行收費﹐便要看個別情況﹐如果無用網上理財+無登記e-mail﹐要另行收費的話﹐銀行係唔夠客戶講的﹐都係要免費寄月結單給客戶。

個個月唔去理﹐又識得個個月去支付找數﹐都係用家問題。

你可以講﹐autopay 找卡數﹐所以無理月結單。但是﹐用得此服務都應該係要自己check單﹐唔係人地話幾錢便幾錢﹐任人在你戶口取你的錢。

syp 發表於 2013-5-30 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013/5/30 12:11 發表
另外﹐只要你無登記網上銀行﹐無登記e-mail﹐銀行一樣會照出月結單的。
銀行係唔可以「假定」用家一定有電腦﹐一定識用電腦的。
所以﹐用家要銀行每個月寄月結單﹐銀行都要寄的。至於是否要另行收費﹐便要看個別情況﹐如果無用網上理財+無登記e-mail﹐要另行收費的話﹐銀行係唔夠客戶講的﹐都係要免費寄月結單給客戶。

http://www.hsbc.com.hk/1/2/chine ... ent/faq_answer?q=34

下列客戶可獲豁免收費 :
少於 18 歲或年滿 65 歲或以上
綜合社會保障援助受助
政府傷殘津貼受助人
身體傷殘或視覺有障礙之人士

點解我睇匯豐銀行見唔到「無網上理財 + 無登記 email」係一個唔收費的理由嘅? 當然其他銀行我就唔清楚喇, 或者你 refer 緊冥通銀行我唔知啦, 不過至少有一間銀行係咁, 都足以推翻你上述的說話啦係咪。
下一站係西營盤
 樓主| kei_hk 發表於 2013-5-30 16:09 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2013-5-30 03:49 PM 發表

http://www.hsbc.com.hk/1/2/chinese/hk/personal/estatement/faq_answer?q=34

下列客戶可獲豁免收費 :
少於 18 歲或年滿 65 歲或以上
綜合社會保障援助受助
政府傷殘津貼受助人
身體傷殘或視覺有障礙之人士  ...

死火﹐我亞媽不是上列的人事﹐但係又可以免費有信用卡月結單。

只不過係收過信話要收費的時間﹐走去銀行同職員講唔識用電腦﹐自此便一直寄出月結單﹐又無附加收費。

銀行係有責任提供信用卡的月結單給持卡人﹐不過無限制用什麼方法。
持卡人如果無電腦/唔識電腦﹐銀行唔提供印刷版本的月結單﹐銀行是理虧的﹐所以銀行都會作出安排去免手續費提供月結單。

唔寫明﹐唔代表一定要收費才會有印刷版本的月結單的。

話埋你知﹐唔只獅子銀號﹐連渣兜銀號一樣唔需要任何費用都有印刷本的月結單。

syp 發表於 2013-5-30 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013/5/30 16:09 發表
死火﹐我亞媽不是上列的人事﹐但係又可以免費有信用卡月結單。

只不過係收過信話要收費的時間﹐走去銀行同職員講唔識用電腦﹐自此便一直寄出月結單﹐又無附加收費。

http://www.hsbc.com.hk/1/2/chine ... ent/faq_answer?q=03

http://www.hsbc.com.hk/1/2/chine ... ent/faq_answer?q=27

係咪o架, 信用卡結單係可以用電子形式收取, 但信用卡結單未納入必須收錢嘅範圍噃。伯母有冇在此銀行收其他戶口結單 hardcopy 又唔收錢呢。

銀行係有責任提供信用卡的月結單給持卡人﹐不過無限制用 ...

你舉渣打做例, 但如果渣打根本冇 hardcopy 必須收錢的制度, 當然就唔會收錢啦。
下一站係西營盤
 樓主| kei_hk 發表於 2013-5-30 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2013-5-30 04:42 PM 發表

http://www.hsbc.com.hk/1/2/chinese/hk/personal/estatement/faq_answer?q=03

http://www.hsbc.com.hk/1/2/chinese/hk/personal/estatement/faq_answer?q=27

係咪o架, 信用卡結單係可以用電子形式收取, 但信用 ...

我媽媽只有信用卡戶口。
好耐之前收信話要轉用電子月結單﹐否則便要收費﹐問我點處理。我只係叫她帶同封信去銀行﹐同職員講唔識用電腦﹐自此便一直收印刷版本的月結單﹐從未收過任何手續費。

我上面一直只講信用卡的月結單﹐無講其他銀行戶口類別。其他類別的戶口﹐其實情況都相約﹐只是可能有其他條件﹐以及不同銀行的政策﹐而決定提供/不提供印刷版本。

簡單講 :

你是這間銀行的舊客﹐已經有使用網上理財﹐好自然要你用電子月結單﹐無得你選擇(除非比錢)。我自己幾年前都收了獅子銀號的信﹐被迫用使電子月結單 (我有信用卡 & 綜合理財戶口﹐全部都要用電子單)。
因為無電腦/唔識電腦已經不是合理理由﹐你唔會唔識電腦/無電腦的情況下﹐卻可以用到網上理財的。

如果你新開戶(未係此銀行的客戶)  或者係舊客戶在收到信請你用電子單時候與銀行聯絡﹐講明唔識電腦/無電腦﹐唔肯用網上理財...........﹐便要看當時銀行職員點去處理了。
一係當你係有特殊需要﹐照寄月結單但唔收任何費用。一係想盡方法去請你用電子月結單﹐一係唔做你生意。

我自己記得﹐在各大銀行開始大幅推行電子月結單的時間﹐金管局都有指引給銀行﹐信用卡或其他有月結單/交易紀錄/其他言明必須通知客戶的書面通知﹐銀行必須要提供的﹐但不會限定印刷本定係電子形式。如客戶在選用電子形式有困難﹐需要免費提供印刷版本給客戶。

唔好忘記﹐有一批人以前讀書少﹐未接觸過電腦﹐電子形式真係對他們來說是有困難的。而這一類人唔一定over 65歲﹐有些只係接近60歲﹐甚至更年輕。
因此﹐銀行便有責任為這些人提供印刷版本的通訊 (包括月結單及交易紀錄)﹐只不過唔會言明這一類人有的免手續費﹐因為沒有一個客觀的標準(例如唔識用電腦﹐銀行唔會有方法去驗證﹐只會講個"信"字)﹐以及避免被濫用。

syp 發表於 2013-5-30 17:41 | 顯示全部樓層

其實你講咁耐, 又因為伯母的例子 (但信用卡結單根本未強制收費), 就認為銀行係有呢個「責任」和唔咁做會「理虧」(你上面講的) 等等, 但「責任」和「理虧」其實只是你的估計, 還是有什麼 reference 證明? 因為你又講到似層層咁嘛。如果銀行通融, 佢可能只係賣人情行駛酌情權, 或者因為大客唔想得失等等, 呢啲只係其他原因啫, 唔係唔做會犯法噃。如果你搵到 reference, 佢真係有呢個「責任」, 例如違反特定金管局監管政策手冊條文, 咁說服力會大好多囉。
下一站係西營盤