hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用 ...
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用

castanopsis 發表於 2013-6-13 12:08 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2013-6-13 09:32 發表

所以.....九巴這個方案註定失敗
轉車站, 甚至屯公三站 等20-30分鐘63X? 傻的嗎?
認同,就算有客可以加密班次
63X都會有一段藍地--洪水橋去浪費燃油

其實有沒有可能63X與59X換總站然後59X全日拆線去做特快?(用58X也可以)
班次可以密一點
加上客量有點保證
 樓主| ccchhhuuunnn 發表於 2013-6-13 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2013-6-13 12:08 發表
認同,就算有客可以加密班次
63X都會有一段藍地--洪水橋去浪費燃油

其實有沒有可能63X與59X換總站然後59X全日拆線去做特快?(用58X也可以)
班次可以密一點
加上客量有點保證 ...

63X 保唔保得住全日都成問題(無論特快與否)
九龍總站係邊都不大問題

全日拆線未必夠客, 參考沙田86/87系模式, 好多都係12-20分鐘一班, 就算屯門個別客量較好亦唔會密好多
繁時單向分柝較合理

如進取一些,以59系為例, 保留現59X, 259B全日, 執站位, 不經安定友愛, 可以希望做到起碼10-20分鐘一班
Snoopy@FB8617 發表於 2013-6-13 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2013-6-13 09:32 發表

所以.....九巴這個方案註定失敗
轉車站, 甚至屯公三站 等20-30分鐘63X? 傻的嗎?
講左第唔知幾多次
而家都20-30分鐘一班
有咩可能性係上左西廊再加車都仲係只係做到lee個班次?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Lost 發表於 2013-6-13 12:34 | 顯示全部樓層

當九巴個mindset係縮小生意規模, 因為只有極少數路線係佢地喜愛既賺大錢類型, 而佢地認為做巴士就只應該條條線包賺錢的時候,
大家既方向其實都係錯誤,
因為無論係荃灣-深水步, 旺角-天橋-屯門線, 都係幫九巴留住乘客甚至新增客源既手法,
但九巴根本就唔想咁做, 亦都無能力咁做, 因為佢車隊正在不斷減少, 必定要透過趕走乘客去配合運載能力既下降,
所以應該反其道而行,
幫九巴建議更多趕客路線, 例如63X改上橋陰乾/76K縮短陰乾就好明顯係鋪路殺死成條線既建議,
我地應該幫手建議69X盡量同68X不同站, 改入荔枝角道甚至海壇街, 又或者74A改「快速」飛走富豪乙明, 九巴應該會十分歡迎.
 樓主| ccchhhuuunnn 發表於 2013-6-13 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-6-13 12:33 發表
講左第唔知幾多次

以九巴作風會先加班後吸客嗎?

260X, 去尖沙咀獨市,轉車誘因大

52X 58X 59X 60X 66X 67X 雖然要經長沙灣道, 但已經去到旺角
63X旺角特快版要密到咩程度先有足夠誘因令乘客特登用轉車站轉63X特快, 而放棄上面原有路線
屯公3站,63X特快要密到咩程度先有足夠誘因令乘客特登等63X唔上58X??? (誘因需求比上一個情況低, 因為無需在轉車站等多次車, 但既然兩線都到旺角, 點樣改變乘客見車就上? 問題係58X而家有車, 我再等特快63X 要等幾耐,會唔會耐過得58X行長沙灣道??可能只係買大細 50 50)

Lost 發表於 2013-6-13 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-6-13 12:33 發表
講左第唔知幾多次

九巴係屯門公路轉車站文件入面冇提及過63X有份加車
唔趁行車時間減少再減一至兩部車已經偷笑, 畢竟63X上路之後, 現有客源會流失一半,
南行班次疏, 冇錯係預算得到抵站時間, 可惜當63X係第二程車既時候, 預算到都唔係咁大作用, 因為仲有第一程車幫手大幅增加誤差範圍, 而在一程車方面, 冇埋58X長沙灣雞仔, 只係得旺角站/信和/加士居道/吳松街四個站之餘, 又執唔到260X雞仔
北行260X去到中央郵政局, 63X得翻油麻地站/創興/旺角街市三個站在手, 同樣唔係咁樂觀
轉乘乘客反正都係要轉車, 可以選擇密密到站既60X情況下, 未必會企係條街上面等唔知幾耐先有車既63X
 樓主| ccchhhuuunnn 發表於 2013-6-13 12:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Lost 於 2013-6-13 12:43 發表

九巴係屯門公路轉車站文件入面冇提及過63X有份加車
唔趁行車時間減少再減一至兩部車已經偷笑, 畢竟63X上路之後, 現有客源會流失一半,
南行班次疏, 冇錯係預算得到抵站時間, 可惜當63X係第二程車既時候, 預算到都唔 ...

九巴目的係利用轉車站減少用車減少載空氣
乜都改特快中間用轉車站任你轉佢最慳成本
甚至佢想只開屯門屋邨線<->轉車站 加 轉車站 <-> 九龍各區
班次容易控制, 咁就架架車客量平均fully packed 無idle capacity

惡搞版係全部屯門線變曬只去轉車站U線:
57U 58U 59U 60U 61U 66U 67U 68U
現有經轉車站長途線由屯門縮短去轉車站
再加幾條
轉車站<->荃灣
轉車站<->葵方
轉車站<->青衣特快
轉車站<->旺角特快
轉車站<->深水埗
轉車站<->港島

但在乘客角度完全唔practical....

Snoopy@FB8617 發表於 2013-6-13 13:45 | 顯示全部樓層
其實若果留意份野既上面
係有講到63X係有得加車
當然應該係之後既事

而實際上上次減班既時候係好浮跨咁減到上30
若果改上西廊預到鬆唔加車其實都平以落返20

繼續果句
旺角特快係唔係真係話可以一開始幫到63X咁多呢?
應該就唔多係
站位唔同加上本身有車直達
再加上班次既問題
旺角特快暫時都只係叫做有條線睇下
但重點應該係先放係亞皆老街打落既彌敦道
而家成個轉車站都係得一條60X做
若果西廊真係可以快到8-10分鐘既
自然若果出九龍乘客係轉車站見到63X仲有5分鐘殺到
可以較偏向放棄60X而上63X
返屯門見車就上亦都唔大問題

若果63X可以係lee part做返好既
自然有做起既空間再吸納旺角特快既客

而若果成盤計劃真係成功的話
其實老九既得益係好大
1.唔駛不斷倒車落60X
2.減低68A需要加班既壓力
3.減輕58X/59X既壓力

相反
其實陰63X又可以陰得幾多?
俾盡你今次上西廊再放多一兩架車
但之後其實都係難免cut唔走條線
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| ccchhhuuunnn 發表於 2013-6-13 14:11 | 顯示全部樓層
係屯門咁大堆X之下, 60X有幾多人在轉車站上車?
轉車站上60X乘客有幾多只去旺角以南?
在往九龍轉車站, 見到63X到站係0-5分鐘, 在20/30分鐘一班既機會只係25%/16%, 相比頻密既60X有幾大優勢??
往屯門方向, 見車就上如此班次下, 中60X跟中63X或然率爭幾遠?

咁多個factor下乘埋個目標客源就好細
或者假設60X縮到旺角, 令客源獨市先會增大客量

如果特快63X是先(大幅)加班然後吸引客源的話, 都還可能有機會, 但這個是九巴....
GD1570 發表於 2013-6-13 14:16 | 顯示全部樓層

其實大家可能無留意到一件事...

63X改行西九龍走廊做特快來往旺角、油麻地及佐敦。
其實,佢未必會陰乾得到..
需知道,旺火三叉線都只係去到旺角道/亞皆老街,
只有60X係可以繼續沿彌敦道向南行至佐敦道...
而另一條260X又最多只去到眾坊街(仲要行北行先掂到,南行最盡都係官涌銜市)
多條63X特快,其實都可以幫補一下這個空間....
總好過現在只能轉60X

版友會說:20-30分鐘一班車,係咪真係有人咁神心等63X先?
我絕對相信一點,搭開嘅乘客一定會知道大約幾點有車..
再加埋屯門公路轉車站有GPS定位系統,可以提示幾多分鐘後有車到...
而且,繁忙時間美孚去旺角20分鐘係咪真係可以到呢?我都有一個疑問
而最重要嘅係,佢改行西九龍走廊又確實可以分擔一下返屯門/洪水橋的客WOR....

63X會唔會摺得到/上路,我唔知道
但如果九巴肯改一改,又未嚐唔係一個方案
你有你可愛,我有我好笑。