hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] {iTalk 第一作} - NH912/909 - ANA60週年日 ...
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] {iTalk 第一作} - NH912/909 - ANA60週年日本行

2076 發表於 2013-6-11 16:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家好,今次係小弟第一次在iTalk發飛行報告,歡迎大家指教。如果這篇報告受歡迎,日後還可能會把2011年前往冰島的飛行報告分享。新年期間,我就乘坐了全日空前往日本成田國際機場。
選擇全日空的原因是因為當時適逢全日空60週年紀念,正在做$6000二人前往東京連2晚酒店住宿的優惠。
連同此次,我前往4次日本便分別乘了4間不同的航空公司。
第一次往東京 - JAL
第二次往北海道 - 中華航空
第三次往東京 - 國泰航空
第四次,亦即是這次 - ANA
總括而言,JAL及ANA是比較突出的兩間航空公司,下次再去日本,亦會傾向選擇這兩間公司。

正式進入飛行報告: (其實我想說,為何有這麼多NH912的報告!!??)

由於是早機,所以清晨就要出發了

全日空所使用的E行段

時間尚早,可到翠華吃個早餐,順便影boarding pass

離港了,相信大家都不陌生

上機前的一點航拍

一如既往的國泰「魚翅」陣

刻線

主角JA623A出場,設有winglet

32閘口

登機了

安全指引

座位很好,可以看見整個winglet

座距良好

全日空的AVOD系統,本班機已翻新,用的是fixed shell seat,螢幕亦較大。

經濟倉全景

起飛前航拍

安全影片

航線

AVOD目錄

起飛後派小食及飲品

和食之選

冷麵及魚飯,味道很好,不愧是日籍航空公司,餐膳有一定質素。

雲海上的winglet,真的很美

很快就降落了,在成田機場的16R跑道降落,停泊在第一航站樓的北翼。

拿行李

由於酒店在上野,所以理所當然乘搭skyliner前往京成上野站

報告完畢,多謝點閱及歡迎意見。
2樓將會是回程報告,乘坐未翻新的767

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2013-6-11 16:46 | 顯示全部樓層

由於是早機的關係,我提早一晚乘坐N'EX前往機場酒店下褟。

翌日早上,乘穿梭巴士到機場check-in

回程的航拍

54號閘往香港

主場登機證也沒有顏色...

座距依然唔錯

小AVOD熒幕

下雨了

派航膳,到了我,只有洋食選擇,味道一般

家人則選擇了和食,味道很好

cruising

總結: 我認為ANA是值得擁有5星級航空公司的名銜,無論是軟硬件都很優秀,有機會一定會再坐ANA。

全篇完

抗議962B重組
還我962全日服務
HS6573_MP3905 發表於 2013-6-12 03:01 | 顯示全部樓層
小弟喺1月都坐過ANA返東京:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=766576&
ANA服務真係值5星級
都唔明cx服務冇4星級不特止,以正價計,都仲要貴過ANA一大截

但點解樓主你回程選擇坐早機既NH909?
係咪因為回程早機固定用冇winglet既767?

題外話,小弟下個月去倫敦+巴黎,本身諗住選乘返ANA,經東京轉機
但因為貴好多,只好選擇另一家有A380搭既airlines
不過小弟下一次返東京應該會試下坐ANA條羽田線

我國的人要堅持活下去!
S3BL100 發表於 2013-6-12 05:45 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2013-6-11 16:45 發表
全日空的AVOD系統,本班機已翻新,用的是fixed shell seat,螢幕亦較大。

無翻新過……
JA619A及打後,全部係一投入服務已經裝winglets
並且用緊同公司787用緊的呢隻fixed shell seat
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 2076 發表於 2013-6-12 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-6-12 05:45 發表

無翻新過……
JA619A及打後,全部係一投入服務已經裝winglets
並且用緊同公司787用緊的呢隻fixed shell seat

623A這部機只有2年機齡,原來一投入服務就係用787的新位

這次真是幸運,可以搭到787的product

謝謝更正
抗議962B重組
還我962全日服務
ML29 發表於 2013-6-12 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 HS6573_MP3905 於 2013-6-12 03:01 發表
題外話,小弟下個月去倫敦+巴黎,本身諗住選乘返ANA,經東京轉機
但因為貴好多,只好選擇另一家有A380搭既airlines
香港飛歐洲應該甚少會有人坐NH,皆因價錢極貴加上路程完全不合(雖則OZ也間中會做
飛歐洲的
promotion)。
We're part of The Go-Ahead Group
 樓主| 2076 發表於 2013-6-12 21:56 | 顯示全部樓層

原帖由 ML29 於 2013-6-12 21:24 發表
香港飛歐洲應該甚少會有人坐NH,皆因價錢極貴加上路程完全不合(雖則OZ也間中會做
飛歐洲的promotion)。

我都諗過ANA暑假去倫敦+巴黎,原本諗住佢做緊去美國的promotion,會不會有可能做到去英國會平,點知貴過直航

search完全部飛香港的airlines,包括KE同OZ,不過因為要10000以下,又見到SQ平,原本BR同EK都平,不過SQ個時間好過佢,仲有得停一停新加坡,而且BR要在台灣過夜,EK家人又怕新沙士,所以就應該會搭SQ去英國

順帶一提,英國去法國我會搭easyjet,因為eurostar太貴了
抗議962B重組
還我962全日服務
ML29 發表於 2013-6-12 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2013-6-12 21:56 發表

我都諗過ANA暑假去倫敦+巴黎,原本諗住佢做緊去美國的promotion,會不會有可能做到去英國會平,點知貴過直航

search完全部飛香港的airlines,包括KE同OZ,不過因為要10000以下,又見到SQ平,原本BR同EK都平,不過SQ個時間好過佢,仲 ...
香港飛英國除了個別幾間航空公司經常做promotion外,基本上轉機比直航更貴,
因此我很多時到最後還是選擇直航;
近期連EK也開始愈來愈貴,最超值之選離不開SU、QR、9W、AY、CA、MU這些,
不過大家會否想坐就是另一個問題(我朋友最近坐過AY去歐洲,他說服務比AC更差)。

至於英國去法國,我也不知為何近期Eurostar愈來愈貴,我四月坐的時候看到部分日子
竟然可以
收單程159鎊……不過始終火車勝在方便一些,由倫敦市中心去LHR/LGW/STN、

CDG/ORY出巴黎市中心往往都要一段車程,車費也不見得平。
We're part of The Go-Ahead Group
 樓主| 2076 發表於 2013-6-13 12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2013-6-12 23:54 發表
香港飛英國除了個別幾間航空公司經常做promotion外,基本上轉機比直航更貴,
因此我很多時到最後還是選擇直航;
近期連EK也開始愈來愈貴,最超值之選離不開SU、QR、9W、AY、CA、MU這些,
不過大家會否想坐就是另一個問題(我朋 ...

師兄講的這些航空我都search過哂,我係4/8出發22/8返
直航要約13000一個人

做到10000樓下的有6間 (QR沒有search,因為家人表示中東危險,怕有新沙士喎)
分別是SU, BR, MU, VN, SQ同9W

其中最平的是MU,不過因為家人對SQ一直有好感,一見到SQ低過10000就只考慮SQ了,賣緊9400,順便stopover 3日
AY同CA都過萬了,其實由於弟弟對AY有偏好,一開始就Search AY ,點知都過萬。

但係宜家睇住啲價漲緊,我媽媽做旅行社的朋友建議我們搭9W,我睇過轉機時間都唔錯,不過就驚大味,因為做到7000樓下,網上book只需6992,轉機只係等2個鐘,時間不錯。

唔知9W好唔好坐呢?

至於倫敦去法國一程,我諗都係easyjet了,因為倫敦果邊個luton airport係近我在倫敦住的地方,只需15分鐘車程,反而出市中心要搭火車,成十幾廿鎊。
所以我想問一問大家有冇easyjet的乘搭經驗可以參考? 我去法國6時起飛,回程2150返,咁就可以玩足4日法國

抗議962B重組
還我962全日服務
ML29 發表於 2013-6-13 20:15 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2013-6-13 12:28 發表

師兄講的這些航空我都search過哂,我係4/8出發22/8返
直航要約13000一個人

做到10000樓下的有6間 (QR沒有search,因為家人表示中東危險,怕有新沙士喎)
分別是SU, BR, MU, VN, SQ同9W

其中最平的是MU,不過因為家人對SQ一 ...
9W我朋友坐過說不錯,不過個人對要在印度轉機仍然很有保留,因此不會考慮。

看到你說15分鐘出到LTN,已經知道你落腳的地方遠離倫敦市中心甚至在大倫敦區以外,
如果是這樣的話當然坐U2好過,無謂要轉程坐車出倫敦市中心轉Eurostar。