hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴即將開辦 B3M 往來屯門站-深圳灣口岸 (附圖) ...
開啟左側

[服務調整] 城巴即將開辦 B3M 往來屯門站-深圳灣口岸 (附圖)

LF5502 發表於 2013-6-25 13:11 | 顯示全部樓層

其實 B1 的班次已經去到盡,
因為起落馬洲已經係車接車咁上客,
但上滿一車人要 5分鐘

原帖由 053h4 於 2013-6-25 11:27 發表
其實B1加班有幾難我就唔知啦, 不過眼見就車就密密開, 路線加長有時D車塞著, 調動唔到就真

拆線收得平, 九巴又唔願意就真

另外, 其實商場直巴好多都係開半個鐘到一小時一班, 如果真係發展商強烈意願話開, 重出錢出 ...
eric278 發表於 2013-6-25 15:54 | 顯示全部樓層
鄰版已見到有人影到虹橋巴士站的城巴站牌已有「屯門站」三個字,但路線編號被遮蓋
還看香港公交
jpoon 發表於 2013-6-28 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2013-6-25 11:27 發表
另外, 其實商場直巴好多都係開半個鐘到一小時一班, 如果真係發展商強烈意願話開, 重出錢出力
真正班次我唔知啦, 不過, 城巴平日每小時開一班車, 假日每半個鐘先一班, 我又唔覺得話會調動唔到

而家屯門市中心兩大商場已經出錢出力啦,果D換巴士車飛咪就係商場向巴士公司買囉
http://jpoon9394.blogspot.com/
marcowong1011 發表於 2013-6-28 19:32 | 顯示全部樓層

呢兩日屯西巴總, 263 同K52 之間個位劃多咗個巴士站位, 未知係咪同B3M 有關

綜合現有資料, B3M 嘅行車路線可能係咁:
屯門方向: 與現B3X 相同, 到咗市中心再入屯門站; 停紅橋, 市中心(落客), 市中心(上客), 屯門站
深圳灣方向: 出咗屯西直入屯公; 停紅橋

1. 紅橋來回方向, 市中心落客站換咗站牌 => 停紅橋, 市中心
2. 市中心上客站加咗塊細站牌, 而唔係直接換塊大 => B3M 停市中心嗰時係去緊屯西, 而非深圳灣. 如果係去緊深圳灣, 就應該會直接換塊大
3. 由屯公南行轉入市中心個站, 唔用B3X 條路就真係唔知點行 => B3M 屯門方向應該跟B3X
4. 屯官(屯市方向)冇換牌 => 屯門方向唔停屯官
5. 深圳灣方向停唔停新墟街市, 我就暫時搵唔到相關資料
6. 點出/入屯西, 就要睇佢用新劃嘅站位, 定直通巴個位

唔將B3/B3X 拉去屯西係有原因, 佢地係屯市已經full 咗, 去到屯西仲邊有得上
B3A 拉去屯西? 班昆蟲實投訴你要佢行大運
KG6068 發表於 2013-6-28 19:53 | 顯示全部樓層
原帖由 marcowong1011 於 2013-6-28 19:32 發表
呢兩日屯西巴總, 263 同K52 之間個位劃多咗個巴士站位, 未知係咪同B3M 有關

綜合現有資料, B3M 嘅行車路線可能係咁:
屯門方向: 與現B3X 相同, 到咗市中心再入屯門站; 停紅橋, 市中心(落客), 市中心(上客), 屯門站
...

其實B3系個定位會唔會咁啊

B3A/ B3 俾屯門居民北上
B3X/ B3M 俾蟲落黎掃水貨

B3A 做埋佢地生意真係攞黎搞
EH2674 發表於 2013-6-28 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 KG6068 於 2013-6-28 19:53 發表

其實B3系個定位會唔會咁啊

B3A/ B3 俾屯門居民北上
B3X/ B3M 俾蟲落黎掃水貨

B3A 做埋佢地生意真係攞黎搞

B3A一直都做緊
佢地生意...至少我搭開嗰班係...
強人所難,不可一不可再
GD1570 發表於 2013-6-28 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 marcowong1011 於 2013-6-28 19:32 發表
...

唔會..
因為城巴已經喺屯門站擺咗站牌
位置喺直巴站出口..
你有你可愛,我有我好笑。
lsc04d11 發表於 2013-6-29 00:08 | 顯示全部樓層
263同K52中間我又唔見有巴士位,反而多左見巴士成日停泊O係度,我都贊成,因為唔睇路又要經K53通道直往屯門站C出口太多,好易引意外……(或者追車追K52/K53衝出行車路)

但B3M好明顯已係直巴位,河傍街轉入都係要轉直巴O個一列,而非巴士總站。
MP7638 發表於 2013-6-29 00:29 | 顯示全部樓層
今日見到個巴士劃位又污糟又多軚痕...仲以為用左一段時間tim
SK 9216
 樓主| MG9003 發表於 2013-6-29 08:46 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2013-6-29 00:08 發表
263同K52中間我又唔見有巴士位,反而多左見巴士成日停泊O係度,我都贊成,因為唔睇路又要經K53通道直往屯門站C出口太多,好易引意外……(或者追車追K52/K53衝出行車路)

但B3M好明顯已係直巴位,河傍街轉入都係要轉直巴O個一列 ...

V CITY 開左後 , 直巴有機會改泊係 V CITY 樓下都唔奇