hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站最新消息
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站最新消息

BlackBird 發表於 2013-9-13 02:19 | 顯示全部樓層

回復 555# 的帖子

用63x頂住先把啦
adv_106 發表於 2013-9-13 05:04 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2013-9-12 23:52 發表

因為 59M 67M 載唔哂轉車站客 , 57M 58M 66M 260X 仲有載客空間

其實58M都沒什麼載客空間,下繁基本上班班頂閘,
只不過良田區配套全面,

有車出尖沙咀(260X)和東九龍(258D),令轉車站等58M入屯門的人不多。
GD1570 發表於 2013-9-13 07:45 | 顯示全部樓層
原帖由 adv_106 於 2013-9-13 05:04 發表

其實58M都沒什麼載客空間,下繁基本上班班頂閘,只不過良田區配套全面,
有車出尖沙咀(260X)和東九龍(258D),令轉車站等58M入屯門的人不多。

58M下繁都仲有58P幫吓手
(雖然都係由58M抽車出嚟做)

其實如果58M唔脫班的話,基本上係夠晒的..

但2030後的58M就非常之唔準時,有時3班59M都未有一班58M...
咁條人龍就一定長過59M喇...
你有你可愛,我有我好笑。
1320 發表於 2013-9-13 10:50 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2013-9-13 07:45 發表

58M下繁都仲有58P幫吓手
(雖然都係由58M抽車出嚟做)

其實如果58M唔脫班的話,基本上係夠晒的..

但2030後的58M就非常之唔準時,有時3班59M都未有一班58M...
咁條人龍就一定長過59M喇... ...
所以我一直好想九巴做起260x,一來真係晚晚都頂, 二來到轉車站又放返4成客走, 260x 係有能力幫到58m (260x晚上8-11:00 keep住多客)

The Designer
hkth 發表於 2013-9-13 12:55 | 顯示全部樓層
66及263M會在9月28日起停駛.

香港電台報導:
九 巴 66 及 263M 本 月 28 日 起 停 駛
GD1570 發表於 2013-9-13 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 1320 於 2013-9-13 10:50 發表
所以我一直好想九巴做起260x,一來真係晚晚都頂, 二來到轉車站又放返4成客走, 260x 係有能力幫到58m既 (晚上8-11:00 都keep住多客)

所以我喺荃灣上車的策略係有乜車都上
然後去到轉車站叫雙飛
起碼轉車站就算上唔到58M,都一定上到260X
遲啲960系列入埋轉車站,仲可以叫三四五飛添...

所以,通常搭荃灣M線入轉車站的我
喺轉車站落車時,車上的人都會覺得非常奇怪...
有啲仲覺得阻住佢哋啲時間添...
你有你可愛,我有我好笑。
LD9156 發表於 2013-9-13 16:22 | 顯示全部樓層

原帖由 hkth 於 2013-9-13 12:55 發表
66及263M會在9月28日起停駛.

香港電台報導:
九 巴 66 及 263M 本 月 28 日 起 停 駛
終於有"二次轉乘優惠"
shakugan2005 發表於 2013-9-13 17:05 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2013-9-13 13:05 發表

所以我喺荃灣上車的策略係有乜車都上
然後去到轉車站叫雙飛
起碼轉車站就算上唔到58M,都一定上到260X
遲啲960系列入埋轉車站,仲可以叫三四五飛添...

所以,通常搭荃灣M線入轉車站的我
喺轉車站落車時,車上的人都會覺得 ...

根據區議會資料, 九巴話59M, 60M, 66M/66P轉乘其他路線要補七毫係因為避免不必要既轉乘喎, 咁你依D做法係唔係正正係九巴所謂既「
不必要既轉乘」?(PS: 我冇話你搭荃灣M線係轉車站落有冇問題, 只係九巴比區議會個回應係咁姐)! 如果九巴講到咁大條道理既, 其實點解唔好似當年輕鐵專區咁, 直頭唔比人搭長線往九龍方向係小欖交匯處前落車;
唔比人搭短線
往屯門方向
係大欖角
落車, 依家一樣有豪客或者水魚照樣唔跟指示轉「影響轉車站」運作, 似係製造轉乘陷阱掠班唔
跟指示轉既水魚水多囉......

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
流星☆雨 + 1 可杜絕___濫用長線作為所謂豪華巴士服務 ...

查看全部評分

~石機啊~ 發表於 2013-9-14 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 20030311 於 2013-9-13 02:09 發表

你當962係中環塞得唔夠? 今日我下繁銅鐵灣5點40分上車,7點半先到湖景
如果搭961晨早到左喇,就算行去灣仔等961,再轉等5架59m+259d都到左喇,連6點20分開既x962都早過962到
你慢慢訓到天光啦 ...
下繁銅鑼灣行去灣仔坐961你都講得出真係想知你係唔係返工人仕
shakugan2005 發表於 2013-9-14 00:59 | 顯示全部樓層

原帖由 ~石機啊~ 於 2013-9-14 00:52 發表
下繁銅鑼灣行去灣仔坐961你都講得出真係想知你係唔係返工人仕

如果係屯碼住, 往港島區返工, 大致有三個模式, 一係962系一程車過, 依班客就算係962定係962A都係咁搭; 二就係要轉車既, 通常59A/59M/59X通殺再轉港鐵; 三就係506/輕鐵轉港鐵, 可能依班客買左西鐵全月通都唔定,
將來會唔會多人係59M轉961係另一個問題, 但吸既應該係第二類客, 對貪佢一程車果班962客應該冇大影響, 對一向搭鐵既第三
類客都應該冇咩影響!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
~石機啊~ + 1 + 1 我佷同意

查看全部評分