hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 荃灣線往中環方向列車於00:27在美孚站顯示西鐵服務結束 ...
開啟左側

荃灣線往中環方向列車於00:27在美孚站顯示西鐵服務結束

timewater 發表於 2013-6-30 00:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我可否告港鐵「作出虛假聲明」?因為西鐵綫由美孚到屯門的尾班車為0035,但港鐵卻早於0027於車廂屏幕顯示「西鐵線是日服務終結」。

另外這7分鐘轉車時間也是足夠的。
tse0856 發表於 2013-6-30 01:32 | 顯示全部樓層
呢個始終係唔同人步行速度問題,荃灣線來往西鐵線月台最快以行路大約4-5分鐘,
但唔係所有人都行倒
就算只係同站都會有呢個情況
例如調景嶺站喺往油麻地尾班車關門前幾十秒已經喺大堂播已開出廣播
其實行快D或者跑仲趕得切

樓主| timewater 發表於 2013-6-30 09:09 | 顯示全部樓層
原帖由 tse0856 於 2013-6-30 01:32 發表
呢個始終係唔同人步行速度問題,荃灣線來往西鐵線月台最快以行路大約4-5分鐘,
但唔係所有人都行倒
就算只係同站都會有呢個情況
例如調景嶺站喺往油麻地尾班車關門前幾十秒已經喺大堂播已開出廣播
其實行快D或者跑仲趕 ...

但係佢講「西鐵線服務已經結束」好明顯係失實陳述, 佢應該講西鐵線於0035開出最後一班列車, 讓乘客自己衡量, 夠為恰當。
brian 發表於 2013-6-30 10:52 | 顯示全部樓層

根據港鐵對乘客公開的時間表︰http://www.mtr.com.hk/jplanner/images/timetables/lak.pdf
荔景站經荃灣綫下行列車經美孚轉西鐵綫往屯門的尾班列車開出時間是00:17,
00:27才到達美孚站的荃灣綫下行列車宣佈西鐵綫服務結束有何不妥??

樓主| timewater 發表於 2013-6-30 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2013-6-30 10:52 發表
根據港鐵對乘客公開的時間表︰http://www.mtr.com.hk/jplanner/images/timetables/lak.pdf
荔景站經荃灣綫下行列車經美孚轉西鐵綫往屯門的尾班列車開出時間是00:17,
00:27才到達美孚站的荃灣綫下行列車宣佈西鐵綫服務結 ...

即使官方已制定時間表, 但
因為0027 的時候, 美孚往屯門的尾班車尚未開出

所以當時的「西鐵錢服務結束」的陳述為錯誤,  因為當時尚餘6分鐘
乘客應自行決定能否趕及尾班車
3ASV196 發表於 2013-6-30 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2013-6-30 13:14 發表

即使官方已制定時間表, 但因為0027 的時候, 美孚往屯門的尾班車尚未開出
所以當時的「西鐵錢服務結束」的陳述為錯誤,  因為當時尚餘6分鐘
乘客應自行決定能否趕及尾班車 ...

如果你要咁堅持, 咁其實即使0035, 都唔可以講"西鐵線是日服務終結", 因為仲有西鐵行緊..只是北行唔到美孚...
如果你要捉字蝨的話...

但其實咁急時間, 根本就無分別, 反而如果唔小心俾左轉車乘客一定期望, 問題反而仲大wor...(到時真係俾人告)

即有關廣播可能有改進空間, 但我唔認為叫"錯誤", 事實上佢係唔會鼓勵你去追, 時間表上那班車亦唔
當係接駁... 另外唔係有時間就只一句 "乘客應自行決定能否趕及", 你可以試諗下, 如果一大班人係
大堂度跑去追班車, 情況會係點?

所以本身根本要預留更多時間...時間表亦是這樣訂立

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
smal + 1 the name speaks for itself, timewaSter..

查看全部評分

3ASV196.KE7270
s3n370 發表於 2013-6-30 17:51 | 顯示全部樓層

原帖由 timewater 於 2013-6-30 00:47 發表
我可否告港鐵「作出虛假聲明」?因為西鐵綫由美孚到屯門的尾班車為0035,但港鐵卻早於0027於車廂屏幕顯示「西鐵線是日服務終結」。

另外這7分鐘轉車時間也是足夠的。 ...

呢類野要告得入的其中一項必要條件,係發出聲明的一方意圖獲得實際利益。
0係呢個例子港鐵唔會有實際利益,反而會賺少幾個客0既錢。

如果咁都告得入,一眾高官以至689可能己經坐緊花廳...

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +3 收起 理由
mrm23 + 1 一眾高官以至689可能己經坐緊花廳 ...
aaron + 1 一眾高官以至689可能己經坐緊花廳 ...
dongfeng + 1 + 1 如果咁都告得入,一眾高官以至689可能己經坐 ...

查看全部評分

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
111 發表於 2013-6-30 21:56 | 顯示全部樓層
其實應該係九龍塘轉車既關系令其它站都咁早播

以前未合併既時候九龍塘,美孚係照報站的
不過合併左之後
有客投訴點解報站話可以轉車, 但係無車入新界
但其實當時九龍塘既車因為已經過左0025,
所以只能去紅磡 (觀塘綫上水尾車會係大概0025到九龍塘, 再下班會係十分鐘後)

就係比人投訴完
所以而家 d 車一過左咁上下鐘數就會熄哂路綫圖同埋報站
轉用人肉報站, 以防又比人話亂報站

busfunfun 發表於 2013-7-1 01:02 | 顯示全部樓層
樓主真係好彩
唔係咁多車長會攃呢個PA
小弟搭左好多次都遇唔到
相反,九龍塘站果個PA亦都係
通常開金口就算
前KMB員工家屬 發表於 2013-7-1 01:22 | 顯示全部樓層

原帖由 busfunfun 於 2013-7-1 01:02 發表
樓主真係好彩
唔係咁多車長會攃呢個PA
小弟搭左好多次都遇唔到
相反,九龍塘站果個PA亦都係
通常開金口就算

我經常坐尾班車, 我好清楚, 如果是過了轉線的尾車後, 其後的車上廣播一定要手動停止, 然後司機LIVE PA, 每條線的司機更紙上會註明由那班車開始就需要轉用LIVE PA和取消轉車廣播, 我經常坐東涌線和荃灣線尾車, 去到美孚和荔景, 司機都是LIVE PA, 取消了轉車廣播, 但某些司機都會忘記關上閃燈路線圖, 東涌線方面, 尾車到青衣都沒有了轉AEL的廣播. 西鐵尾車亦因為不能接駁所有輕鐵, 車上廣播更只是說"本班列車將不能轉乘部份輕鐵路線, 詳情請參閱車站時間表", 大致是這樣了.

車站方面, 雖然車站門口寫明尾車開出前5分鐘停止入閘, 但一般車站為免與乘客發生爭執, 一般都會最後1分鐘才關閘機, 但我也見過在3分鐘前關閘機和播出"今天的列車服務已經終止, 本站即將關上, 乘客請盡快離開車站"廣播, 其實當時尾車還沒到, 在這一刻入閘仍有機會趕上尾車. 如果遇上一些不是坐尾班車的常客, 那就真正"誤導"了他們啦.

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1