hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九巴電牌改動消息
開啟左側

九巴電牌改動消息

LF5502 發表於 2013-7-5 00:19 | 顯示全部樓層

say goodbye to Gorba......

係咪橙牌的數字牌都會改返粗 ??
derekli0126 發表於 2013-7-5 00:32 | 顯示全部樓層
271 都好似冇左以前果種扁字
ricky619 發表於 2013-7-5 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 al74_88m 於 2013-7-4 08:17 發表
另外Hanover側牌同尾牌o既"6"字字體改左. 個"6"字個窿大左少少.

46 個 4 字, 斜線由「斜+直」改晒全斜線... 即係成個4字好似闊左
Aeon802 發表於 2013-7-5 11:54 | 顯示全部樓層

講左咁耐,有冇相睇
AVD1 發表於 2013-7-5 16:08 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-7-5 00:19 發表
say goodbye to Gorba......

係咪橙牌的數字牌都會改返粗 ??

老實講我覺得數字牌, 出四位數字就好應該用返粗體,
因為就算唔講橙牌, 講返普通黃綠色電牌出幼體有時真係幾難睇,
九記用電牌初期, 四位字都係出粗體, 係後來先改用幼體而已 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
teddybus 發表於 2013-7-5 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-7-5 16:08 發表

老實講我覺得數字牌, 出四位數字就好應該用返粗體,
因為就算唔講橙牌, 講返普通黃綠色電牌出幼體有時真係幾難睇,
九記用電牌初期, 四位字都係出粗體, 係後來先改用幼體而已 ~ ...

有人話粗字遠睇會一pat野喎...
EX-TL 發表於 2013-7-5 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2013-7-5 11:35 發表

46 個 4 字, 斜線由「斜+直」改晒全斜線... 即係成個4字好似闊左
4字係難搞啲, 所以而家914新字體前面好靚, 後面唔靚.

最好睇的4字, 個人認為係以前新巴20xx有隻上面唔埋口嘅,
每隻字間距一樣就最好.
perfectman2222 發表於 2013-7-5 23:24 | 顯示全部樓層
今日見到MH2849@373A往華明已由細字轉做大字, 但下一班LL2945未轉...
另外, 276B橙牌既側牌同尾牌字體改粗左... (已經一段時間)
AVD1 發表於 2013-7-6 10:08 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2013-7-5 18:47 發表

有人話粗字遠睇會一pat野喎...

咁呢個就係有問題啦,
點解新城又可以四位字用粗體得黎又清楚而九記唔得 ?
其實字體有問題可以轉姐, 唔係下下用死個隻的嗎,
最小九記都轉左 (由粗變幼 - 實情佢地 o既字體都係有變過) ~

其實我最欣賞就係 AAU 個隻 Hanover 側尾牌,
點數多左, 出黎 o既效果真係最清楚,
可惜起九記成個車隊中個隻牌係小數民俗而已 ~

至於上面講到 Gorba,
其實 Gorba 起單層車上面真係有優勢, 尤其頭牌,
最小佢可以起多字 o既總站名做到唔轉頁一次過出哂中英文,
Hanover 個隻就做唔到 (其實又要講返個問題, 根本 XXX 鐵路站就係搵黎玩, XX 站根本就已經好清楚架啦) ~  

PS. 難得一見你可以咁平心靜氣同小弟討論,
真係感到高興 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
teddybus 發表於 2013-7-6 20:16 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-7-6 10:08 發表

咁呢個就係有問題啦,
點解新城又可以四位字用粗體得黎又清楚而九記唔得 ?
其實字體有問題可以轉姐, 唔係下下用死個隻的嗎,
最小九記都轉左 (由粗變幼 - 實情佢地 o既字體都係有變過) ~

其實我最欣賞就係 AAU 個 ...

唔好意思, 佢地針對既唔係字體, 而係話粗字本身核突喎...
至於港鐵站, 都講左成5年, 有人話XX站簡而精, 有人話XXX鐵路站清楚唔混淆
再討論落去都無意思...

P.S. 自問一直都係平心靜氣同理性地作出任何評論
不過得到閣下讚賞, 個人覺得更加難得...