hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運新特別路線N30P及N42P
開啟左側

[服務調整] 龍運新特別路線N30P及N42P

pcckw 發表於 2013-7-15 22:37 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

根本是龍運忽視乘客的需求,在凌晨替代服務嚴重不足的情況下猶如賭大細般冒險等N42A能不能上車,由於這個問題之前已有討論,不再重覆,但強調因客滿而未能登車並不是「乘客大大」的問題,責任全部在於龍運。

言歸正傳,加開N42P只是應對暑假出外旅遊乘客增多的短期措施,並沒有長遠解決部分日子因客滿而未能上車的根本問題,更遑論談後路。

da93 發表於 2013-7-16 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 jd2522 於 2013-7-15 20:43 發表

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=770857&extra=&page=3

閣下認為本人所講果D講左等如冇講嘅野,就是有其他版友在爭論,煩請自己睇返舊post

而本人再一次強調,N42P比大埔居民使用,無論佢而家有無解 ...

成個爭論我都睇過,
甚至老老實實同你講,
年中有唔少人真係因為N車唔能夠應付需求而走左出旺角轉既人係不計其數
(如果唔係機場泥的點會做到咁旺),

你要人搵後路,人地一早搵左時,

我想問,你講句咁既野,意義在哪?

原帖由 jd2522 於 2013-7-14 13:59 發表
無可否認我無辦法知道巴士公司內部人士開線的動機,但從各方証據推論,平日N42A上唔到車的問題,與呢班車出現無關,睇清楚,重點字眼係「平日的問題」。
仲有呢,大埔居民可以搭N42P等於N42P為呢班大埔客而設嗎?  巴士迷可以搭5R等於5R為巴士迷而設?  

按你論點,
似乎你所謂既N42P係俾大埔人用呢個立論都係值得質疑既時候,
點解而家突然間你會話N42P係俾大埔居民用?

而且都係果句,
你唔認同呢個係後路,
本義上你係冇錯,
但個問題會變成巴士公司冇實質地因應需求而增加服務,
咁變左個問題係比起N42P既存在與否既問題來得更嚴重

而眾人所謂既搵定後路方法,
對乘客無助之餘,
亦顯得非常涼薄...

要搵後路我一早搵左啦,
駛到你地出聲先搵?
da93 發表於 2013-7-16 13:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2013-7-15 21:24 發表

原來N42P開辦並唔係因為N42A太好客上唔晒既話
(就算佢唔係日日都爆),
咁龍運無端端開多班車係做乜?

咁調番轉講,
個機場都唔係一個星期七日都咁多機上落架?
用呢個理論,
駛乜起第三條跑道?
jd2522 發表於 2013-7-16 14:26 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2013-7-16 13:53 發表

成個爭論我都睇過,
甚至老老實實同你講,
年中有唔少人真係因為N車唔能夠應付需求而走左出旺角轉既人係不計其數(如果唔係機場泥的點會做到咁旺),
你要人搵後路,人地一早搵左時,
我想問,你講句咁既野,意義在哪?

按你論點,
似乎你所謂既N42P係俾大埔人用呢個立論都係值得質疑既時候,
點解而家突然間你會話N42P係俾大埔居民用?

...

如果你爬完舊文都仲係覺得搵後路呢樣野係廢話,人地一早知,唔洗講都知,係常識的時候,那對不起,我浪費了各位版友的資源
也浪費了大家的時間,抱歉
我一直回文,就是如#24回覆所指,對問題的即時性解決方案,同埋長遠性解決方案,兩者之間有實際的分別

N42P方面,我從來無否認過條線為大埔居民使用
我話N42P唔似係解決N42A長久以來上唔到車的問題,主要係針對返#9個講法
而#9內的like雖然係諷刺性質,但係就道出左我回文嘅重點,就N42A呢件事上,平日需求同暑假需求係有分別
因此N42P出現,唔似係#9所講,與當時該版友平日上唔到車的處境有關。
亦順道回覆#30,N42A好客係無錯架,但N42P開辦的日期係響邊段時間內呢?
暑期呢段日子需求大,與以往或者以後的需求問題,又有甚麼關係呢?
定還是閣下仍然認為,N42P開客係想解決大埔常客一直以來有機會搭唔到N42A的問題? 是的話,那麼我尊重閣下的看法,這看法我也無意討論下去了

呢D是否屬於常識,唔洗講都得,講黎都無用我就唔知
但當一D常識,唔洗講都得嘅野都可以出現到咁多版回覆,就肯定係當中有人對事件焦點有模糊
呢個或許係我,亦可以係其他版友
歡迎睇睇#25版友回覆,我覺得呢位版友就明白我所講的係乜野,以及了解過去討論箇中的核心

對呢件事回應就係咁多,如果閣下仍然唔明白我以上所講的兩個重點 (包括「後路」是否常識,同埋N42P設立目的與解決問題的視角)
以我的智慧只能解釋至咁多,十分抱歉
同時若將討論問題昇華至「常識」來否定這個討論本身的意思,無視事件的前因後果,那麼我也無法再回應下去

da93 發表於 2013-7-16 15:38 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

咁除非你認為呢個即時解決方案唔存在?
但現實話你知一樣野就係,
呢個所謂即時解決方案係有,
而且出現左好耐,
同埋引伸既問題亦有好多,
返大埔例如講緊呢堆人連老冠的員工線都做唔晒既時候,
以至講緊去到泥的呢樣非法服務時,(直頭講緊泥的由機場入大埔),
去程去機場只係成個問題既一部份時,
你仲有冇一個理據去support你所謂既即時性解決方案?

甚至乎我咁講,
用呢個理論,
有人去嘈277P點解一個鐘一班既時候,
你一樣可以答佢,搵定後路,
都係即時解決方案黎架,
那邊廂有人嘈東涌線疏車上唔到車既時候,
又搵定後路,
又係即時解決方案,
甚至乎講緊機場overload左,
你叫d airline幫D機搵定後路吧,反正而家跑道都係得兩條兼機位有限,
你隻機飛去第二度到時到候先飛返番黎囉~
呢個絕對係講唔通既事...

因為你巴士公司/政府部門晌一個公共交通營運上既問題,
乘客本身係冇責任要同你去承擔,
但你呢個理論,
變相講緊要乘客係承擔呢個問題,
先至係最錯既地方

再講,
我唔係否定緊你話"N42P唔似係解決N42A長久以來上唔到車既問題"呢一句說話,
係質疑緊你從何得知N42P既客源對象,
與及乘客角度會點樣睇N42P呢一架車,
但你話要完全否定N42P既乘客會覺得係解決緊平日上唔到車既問題呢?
的確唔可能,
尤其是講緊你有呢架車既功用最大問題係緩和緊本身一個惡劣既情況,
而呢個情況又有一定可能加劇底下,
你就已經唔可能話同呢一個情況無關,
再講,
解決上唔到車既問題,同緩和上唔到車既問題,
本身已經有所差別,
你亦都唔可以夾硬將呢兩個字混為一談(你話我捉字蝨都係咁話)
正如我一早話過,
佢冇解決到咁耐以來既問題就係咁解...

所以我只能夠話,
你對我既回文存在誤解之餘,
繼續盲推搵後路呢個point變得捉不著變際

da93 發表於 2013-7-16 16:36 | 顯示全部樓層
原帖由 icecone 於 2013-7-12 00:23 發表

機場的peak hour都唔係半夜
如果你話係"機場通宵時段中既peak hour"咁都勉強過得去既

誰說機場既peak hour不是半夜??

如果以機場一整日既運作,
根本佢最繁忙既時間,
都同實質市區既繁忙時間有所差別

當然你可以話,半夜既peak hour同客運扯唔上關係,(其實都未必,亞洲區夜機而家始終多左)
但本身你計客運航班的話,
最繁忙既時段正值市區非繁忙既時間

jd2522 發表於 2013-7-16 18:27 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2013-7-16 15:38 發表
咁除非你認為呢個即時解決方案唔存在?
但現實話你知一樣野就係,
呢個所謂即時解決方案係有,
而且出現左好耐,
同埋引伸既問題亦有好多,
返大埔例如講緊呢堆人連老冠的員工線都做唔晒既時候,
以至講緊去到泥的呢樣非法 ...

N42P客源果度我唔再回應,其實重點唔係緩和定解決呀,係服務期如何反映班車回應左常客訴求
如果你認為呢個講法既不能證實又不能推翻,咁算,你岩,或許我自己係忽視左
響疑點利益歸於被告原則下,我係無辦法講落去的

講返後路呢樣,你初初就話我講埋哂D常識係人都知嘅野
但原來常識可以引伸到咁多問題,咁你話搵後備方案呢個討論係咪常識呢?
你話要「support我所謂既即時性解決方案」,支持? 我份工唔容許我遲到咪就係最大支持理據
正正係非法服務都出現而大家都睇到,卻巴士公司仍然乜都唔做,我除左繼續投訴佢之外,我一日係返呢份工
一日就繼續不能靠佢,否則成也巴士敗也巴士
我終於明你一直響度插我乜野,你似乎又返返去當日大家爭辯不休的問題
我無講過乘客要承擔公共服務失誤帶來的問題呀
係講緊你本身你已知N42A有不能上車的風險,而相關風險的惡果係要自己承受
同時我所面對的處境係唔容許我因為無車上而遲到,咁我就暫時用住其他方法轉車又好,真係搬入去住又好
大家一直都係無奈面對呢個問題,我唔知其他人點睇,我自己對呢班打工仔係同情
但同情歸同情,好似閣下咁鐘意講現實問題,現實就係唔容許你因為呢D恆常出現的問題遲到,即係咩塞車肚痛唔會成為遲到理由
相信閣下係職場一定比小弟經驗豐富
我所主張的只係大家唔好因為某服務係宣稱公共服務而旨意左佢,反而實際後路具體內容我從來都無提及過的
呢點都係我同一位做過機場的朋友傾談間的啟發

但事有大小之分,亦有不同背景,你講到飛機問題
咁又請問如果機場真係overload,航空公司/政府會點做?
即刻變一條跑道出黎? 當然唔係啦,叮噹在日本。航空我唔熟,但我相信做法應該唔係強行降落掛?
咁由overload開始直至新跑道落成前所做的一切,咪包含住航空公司/政府研究的後路囉
277P一個鐘一班,如果將來呢條線班次因為太疏而尾站乘客恆常上唔到車
乘客又會唔會大安旨意等呢班車呢? 係呀無錯,你提供得服務就保證我應該係上到車
但巴士公司唔岩,唔著,咁又點呢? 我投訴完,炳完一獲又點呢? 我仍是需要為自己搵其他方法達到目的地
直到服務有真真正正改善的一日。所以有時有D朋友話九巴交返專營權出黎啦,我都唔會反對
不過問題係佢死之日你仍然要生活,咁點做就係自己的選擇

咁講完應該澄清足了,希望閣下唔好再誤會我係要乘客承擔公共失誤帶來的惡果
由第一天我就講左搵後路唔係等於乜都唔做,都係果句,煩請睇睇#25的師兄回應
如果一開始無人對於後路呢個講法提出質疑,或者我都覺得呢個係常識問題黎

你所講我最錯的概念,其實正正是閣下偷換概念的結果 (將確保自己準時轉換成公交服務責任在己身),那麼結果當然是非常有問題的

da93 發表於 2013-7-16 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 jd2522 於 2013-7-16 18:27 發表
N42P客源果度我唔再回應,其實重點唔係緩和定解決呀,係服務期如何反映班車回應左常客訴求
如果你認為呢個講法既不能證實又不能推翻,咁算,你岩,或許我自己係忽視左
響疑點利益歸於被告原則下,我係無辦法講落去的

問題仍然係果樣野,
服務期完左,
會唔會變回原狀呢?
雖然叫做以後既野冇人知,
但叫做龍運過去處理呢類特別班次,
我觀察到既野而言,
我只可以話,
佢可能要到第二年暑假先會再開番呢D車出黎...

咁一個恒常出現既問題仍然冇解決過

原帖由 jd2522 於 2013-7-16 18:27 發表
講返後路呢樣,你初初就話我講埋哂D常識係人都知嘅野
但原來常識可以引伸到咁多問題,咁你話搵後備方案呢個討論係咪常識呢?
你話要「support我所謂既即時性解決方案」,支持? 我份工唔容許我遲到咪就係最大支持理據
正正係非法服務都出現而大家都睇到,卻巴士公司仍然乜都唔做,我除左繼續投訴佢之外,我一日係返呢份工
一日就繼續不能靠佢,否則成也巴士敗也巴士
我終於明你一直響度插我乜野,你似乎又返返去當日大家爭辯不休的問題
我無講過乘客要承擔公共服務失誤帶來的問題呀
係講緊你本身你已知N42A有不能上車的風險,而相關風險的惡果係要自己承受
同時我所面對的處境係唔容許我因為無車上而遲到,咁我就暫時用住其他方法轉車又好,真係搬入去住又好
大家一直都係無奈面對呢個問題,我唔知其他人點睇,我自己對呢班打工仔係同情
但同情歸同情,好似閣下咁鐘意講現實問題,現實就係唔容許你因為呢D恆常出現的問題遲到,即係咩塞車肚痛唔會成為遲到理由
相信閣下係職場一定比小弟經驗豐富
我所主張的只係大家唔好因為某服務係宣稱公共服務而旨意左佢,反而實際後路具體內容我從來都無提及過的
呢點都係我同一位做過機場的朋友傾談間的啟發

咁如果唔好因為巴士係公共服務而旨意左佢既時候,
咁我想問,
你係咪要D市民出出入入,要用公共服務以外既野呢?
咁樣咪返回番我開頭同你講既自駕自救呢四個字度,
而若然你講緊自駕自救既層面上,
又點會係成也巴士敗也巴士呢?

而且調番轉,
我冇話過任何人因為上唔到N42A而令到自己返工遲到喎,
再講你講返工遲到呢個4個字會唔會係你自行引伸出左出黎呢?
我只係指出眾多替代方法入面,
有部份已經去到涉及非法服務層面上,
已經係屬一個嚴重既問題

但事有大小之分,亦有不同背景,你講到飛機問題
咁又請問如果機場真係overload,航空公司/政府會點做?
即刻變一條跑道出黎? 當然唔係啦,叮噹在日本。航空我唔熟,但我相信做法應該唔係強行降落掛?
咁由overload開始直至新跑道落成前所做的一切,咪包含住航空公司/政府研究的後路囉
277P一個鐘一班,如果將來呢條線班次因為太疏而尾站乘客恆常上唔到車
乘客又會唔會大安旨意等呢班車呢? 係呀無錯,你提供得服務就保證我應該係上到車
但巴士公司唔岩,唔著,咁又點呢? 我投訴完,炳完一獲又點呢? 我仍是需要為自己搵其他方法達到目的地
直到服務有真真正正改善的一日。所以有時有D朋友話九巴交返專營權出黎啦,我都唔會反對
不過問題係佢死之日你仍然要生活,咁點做就係自己的選擇

你講得岩丫...
但你忘記左一點,
晌機場未overload之前,
政府已經研究第三條跑道,
用呢個overload既理論去講的話,
即係話今日你去討論N42A/P,
其實係冇唔洽當既地方,
而且有聲音要求佢加班既時候,
你又有冇好好認清一個咁既訴求呢?
而唔係草草地講一句,佢唔係日日爆,爆左咪諗後路囉~
再放番機場個例子講,機場都唔會係日日咁多機上落既,
每日升降量都會有分別,
咁你亦都唔可能因此話,你機場唔係日日都咁爆而唔需要去起第三條跑道呢?
到佢日日爆,條跑道又未起得成,到時咪諗D即時性解決措施囉~
係架啦,呢個政府係咁短視係唔岩架啦,咁你都要生活架...
其實你帶出黎既意思就係咁樣

咁講完應該澄清足了,希望閣下唔好再誤會我係要乘客承擔公共失誤帶來的惡果
由第一天我就講左搵後路唔係等於乜都唔做,都係果句,煩請睇睇#25的師兄回應
如果一開始無人對於後路呢個講法提出質疑,或者我都覺得呢個係常識問題黎

你所講我最錯的概念,其實正正是閣下偷換概念的結果 (將確保自己準時轉換成公交服務責任在己身),那麼結果當然是非常有問題的.

用你之前講既因果關係,
其實係公共交通服務未能滿足需求,<--呢個係因
令到有人需要搵後路<--呢個係果

而唔係話有人需要搵(或者已經晨早搵左)後路,先至去諗架車係咪日日爆,
你係將個因果關係調轉左,
所以講出黎既野唔同,
我先至會不停咁反駁你,
而且後路呢樣野,
晌一個叫做結果既層面下,
你而家去將呢個結果完完整整咁帶出黎既時候,
D人何止質疑,直頭辣慶人地把火就咁解,
因為你地冇正視過個主因...
lsc04d11 發表於 2013-7-17 19:51 | 顯示全部樓層
市中心出非正式通告寫,因應乘客量關係,N30P改由0440於虹橋開出,如遇改道(即屯門公路通往杯渡路之支路封閉),將改由景峰花園開出。

VL952 發表於 2013-7-17 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 17-7-2013 19:51 發表
市中心出非正式通告寫,因應乘客量關係,N30P改由0440於虹橋開出,如遇改道(即屯門公路通往杯渡路之支路封閉),將改由景峰花園開出。
新安排係即日生效?