hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 分拆 N30 線
開啟左側

分拆 N30 線

GU9338 發表於 2013-7-15 23:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

眾所周知 N30 線客量高企 , 尾站乘客更有機會未能登車
加上路線本身較為迂迴 , 為方便乘客 , 現建議 N30 分拆為 N30 及 N33 線

N30 天慈 <-> 東涌鐵路站 $28
天慈總站 > 依照 N269 走線至大欖隧道 > 依照原來路線至東涌鐵路站
東涌鐵路站 > 依照原來路線至屯門公路 > 依照 N269 走線至天慈總站

天慈開 : 03:45 04:30
東涌鐵路站開 : 00:10 01:00

N33 屯門碼頭 <-> 東涌鐵路站 $28
屯門碼頭 > 依照 N260 走線至屯門公路 > 依照原來路線至東涌鐵路站
東涌鐵路站 > 依照原來路線至屯門公路 > 依照 N260 走線至屯門碼頭
屯門碼頭開 : 03:30 04:15
東涌鐵路站開 : 00:20 01:10

歡迎討論
請用文明來說服我。
SSBT 發表於 2013-7-16 00:03 | 顯示全部樓層
而家巴士公司想縮皮
大欖隧道咁貴,
加上夜晚路面唔多車,
不如由元朗開, 行屯門公路仲好啦
=0=
JX9097 發表於 2013-7-16 00:31 | 顯示全部樓層
其實可唔可以將N30拆做兩條線
一條天水圍一條元朗
去到屯門一條行河東,一條行河西
之後再經屯公入機場
咁樣應該可以方便到較多人而又唔會令到行車時間太長
dcyw 發表於 2013-7-16 10:00 | 顯示全部樓層

其實或可簡單一點,N30的服務可以不用修改,或是改為只經屯門公路(虹橋及屯門市廣場/
華都花園各站),另開設N30A提供屯門區內的服務。
asv2 發表於 2013-7-16 10:06 | 顯示全部樓層
都係得一兩班通宵特別車,如果兩邊站頭,
上唔到 N30 叫人拎住行李趕過去 N33/N30A 都幾麻煩

我覺得都係唔適合放 N30 去華都開站
反而虹橋後入市中心,之後就好似259D落返公路比較適合
AVD1 發表於 2013-7-16 18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 dcyw 於 2013-7-16 10:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實或可簡單一點,N30的服務可以不用修改,或是改為只經屯門公路(虹橋及屯門市廣場/
華都花園各站),另開設N30A提供屯門區內的服務。

屯門區內你意思指條線就咁行屯門,
如果係咁某程度上 N260 都已經做到呢樣野了 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| GU9338 發表於 2013-7-16 21:56 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2013-7-16 00:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
而家巴士公司想縮皮
大欖隧道咁貴,
加上夜晚路面唔多車,
不如由元朗開, 行屯門公路仲好啦
原帖由 JX9097 於 2013-7-16 00:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實可唔可以將N30拆做兩條線
一條天水圍一條元朗
去到屯門一條行河東,一條行河西
之後再經屯公入機場
咁樣應該可以方便到較多人而又唔會令到行車時間太長 ...

用 Google Map 量過 :
#1 N30 : 54.5 km
#2 N33 : 57.9 km
天水圍 + 河東 : 62.4 km
元朗 + 河西 : 62.7 km

里數係長左 , 但都係可行既
只不過我咁諗
N30 一晚先得四班車 , 行大欖隧道都唔會令成本急速上漲
再加埋新 N30 路線對元朗區居民都相當吸引
由頭站變尾站仲要同的士同路, 吸引力自然大增
原帖由 AVD1 於 2013-7-16 18:54 發表

屯門區內你意思指條線就咁行屯門,
如果係咁某程度上 N260 都已經做到呢樣野了 ~

如果巴士公司想慳資源 , 加 N260 <-> N30 轉乘都未嘗不可
只不過又要拎行李轉車仲要唔知 N30 上唔上到 , 呢 D 資源最好就唔好慳了
請用文明來說服我。
AVD1 發表於 2013-7-18 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2013-7-16 21:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果巴士公司想慳資源 , 加 N260 <-> N30 轉乘都未嘗不可
只不過又要拎行李轉車仲要唔知 N30 上唔上到 , 呢 D 資源最好就唔好慳了

呢個我當然明白, 不過以深夜時份黎睇,
客量始終唔穩定, 而無啦啦開條線成本都唔低,
所以我覺得 N260 轉乘 N30 可能會係一個比較可行 o既辦法,
當然 N260 事先要保證到全線低地台派車先, 如果唔係大量行李上落都好麻煩 (不過而家 N260 大部份都好似用金巴行了) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2013-7-19 08:14 | 顯示全部樓層
巴士公司收過起碼一百位唔同市民建議N30分拆,只不過九巴就是不願拆.
論客量和需求,N30早應分拆兩線.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
volvo_chan 發表於 2013-7-19 21:33 | 顯示全部樓層

我都認同N30線絕對要分拆,最理想是一條做全個屯門,一條做元天,
講真N30分拆後加埋都係4班車,當中只有2班車是經欖隧,
那2班車隧道費根本是微不足道的成本,同埋分拆後每班車的行駛里數都會
有所縮短,即係省下來的油錢分分鐘已經可以補貼那2班車的欖隧費了!

有坐過N30的朋友都應該知道,離開機場幾乎是例必坐滿甚至企滿,
大時大節更加是頂閘甚至會上唔晒班客,所以N30分拆,
只是不為也非不能也!

唔好以為機場通宵特別線淡季唔多人搭,6月中我坐0110的N29去將軍澳,
機場GTC有足足11人上唔到車,睇怕佢地最後要坐的士走......
至于你信不信,我反正信了