hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 692巴士對觀塘區的重要性小問
開啟左側

[問題] 692巴士對觀塘區的重要性小問

FBI2 發表於 2013-7-20 00:01 | 顯示全部樓層

原帖由 lrt505 於 2013-7-19 23:53 發表

我家一直是「有車階級」,我老豆平時是駕車來往藍田及荃灣通勤
雖然不是Benz、法拉利或是林寶堅尼,是日本車,但性能表現也不俗(車速達110km/h不成問題)
不過因為不順路,我甚少乘搭老豆的私家車
我又沒有車牌,因此被迫乘搭「 ...

唔好講到被迫咁委屈,周潤發都係搭巴士咋!
仲有,香港大把人有私家車都唔開去返工,得星期六日先開車,因為平時返工地方泊車好貴,金融街又多左交警趕車,冇得偷雞泊.
我唔覺得有私家車好出奇囉,外國十個有九個都自己開車啦.
搭巴士咁委屈既,咪自己走去考牌,然後買部法拉利自己開囉.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
cky + 1 讚周潤發都係搭巴士, 不過樓主點可能同周潤 ...

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Hanover 發表於 2013-7-20 02:24 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-7-20 00:01 發表

唔好講到被迫咁委屈,周潤發都係搭巴士咋!
仲有,香港大把人有私家車都唔開去返工,得星期六日先開車,因為平時返工地方泊車好貴,金融街又多左交警趕車,冇得偷雞泊.
我唔覺得有私家車好出奇囉,外國十個有九個都自己開 ...
老老實實同樓主講,如果你真係有錢無掟駛,倒不如自己俾錢香駕搵,正正經經拎番個車牌。
之後夠三年就拎埋巴士牌,咪可以開始開一間505巴士公司,自己又可以客串埋一份,唔駛係到得個講字。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
groom1002 + 1 + 1 考完車牌順便拎埋巴士車牌,開一間豪華巴士 ...

查看全部評分

cky 發表於 2013-7-20 04:42 | 顯示全部樓層
就算係貴車
690 已經做到你的要求
仲有宜家 690 和 692 的比例也不是 1:1
因此就算 692 取消了而要令閣下搭 690, 影響不大
dennisung 發表於 2013-7-20 06:42 | 顯示全部樓層

解決方法
出去告士打道搭A11去機場再轉A22
應該唔使過馬路既情況下由銅鑼灣到藍田地鐵站
ASV50 發表於 2013-7-20 07:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisung 於 2013-7-20 06:42 發表
解決方法
出去告士打道搭A11去機場再轉A22
應該唔使過馬路既情況下由銅鑼灣到藍田地鐵站

你傻的嗎?

腳殘/腦殘的人,又點會同你由 銅鑼灣(崇光百貨) 行出去 銅鑼灣告士打道(京士頓街/景隆街)
而且此2站必須過馬路

------------------------------------------------

在下有此方法,可供傷健人士使用,只須過(甚至不須)極少段馬路,又能有豪華享受
1。先乘搭平民版23至北角碼頭,此路線可直接前往北角碼頭轉乘豪華A11
  (倘若傷健人士並未能承受惡劣的乘車環境,亦請忍耐,因銅鑼灣(崇光百貨)門口沒有豪華A11,
   並可考慮只乘一站至維多利亞公園,再轉乘豪華A11)
2。於北角碼頭巴士總站再轉乘前往機場的豪華A11
3。於機場地琊運輸中心巴士總站再轉乘前往藍田站的豪華A22

如傷健人士能承受8P的惡劣乘車環境,亦可考慮乘搭往小西灣藍灣半島,再轉乘前往機場的豪華A12
(唯小西灣藍灣半島曾發生致命交通意外,或對傷健人士構成安全之虞,故暫不列考慮之列。)
eric278 發表於 2013-7-20 09:24 | 顯示全部樓層
原帖由 KG4055-70X 於 2013-7-19 23:17 發表
601,619同692既走線又冇分別...
點解樓主會專登搭條貴D既692?

未搬屋前,我不時需要由炮台山乘巴士去藍田轉車返粉嶺,
通常大約在2100-2230時段,往九龍方向601及619,
基本上在炮台山已經無法登車,有時甚至連爆三四部。
假若灣仔至中環有大型活動而且到晚上才完,頂閘飛站情況更嚴重。
如果等得太久,或會付多少少錢乘坐690或692去藍田轉車。

故此,假若運輸署真的要取消692,
也要解決晚間601及619在炮台山至北角登車困難的問題。
還看香港公交
Hanover 發表於 2013-7-20 09:43 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2013-7-20 09:24 發表

未搬屋前,我不時需要由炮台山乘巴士去藍田轉車返粉嶺,
通常大約在2100-2230時段,往九龍方向601及619,
基本上在炮台山已經無法登車,有時甚至連爆三四部。
假若灣仔至中環有大型活動而且到晚上才完,頂閘飛站情況更嚴重。
如 ...

其實我個人認為觀塘至中西區巴士路線係有分拆既需要。
長久以來,觀塘至中西區只有641呢條特快路線,加上呢條路線班次疏,回程所途徑既地點有限。
我相信觀塘至中西區要有一條好似603既路線,停完銅鑼灣就上東廊。
AD118 發表於 2013-7-20 09:48 | 顯示全部樓層
樓主,你又想唔企又位坐一程過由銅鑼灣返藍田,你有兩個選擇:
A)依家等耐啲坐住690先,等到你18歳考牌渣車
B) 等耐啲坐690囉,18歳後唔考車,照坐交通工具
如果兩樣都唔揀,咁樓主真係欠缺耐性喎
AD118 發表於 2013-7-20 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 lrt505 於 2013-7-19 23:53 發表

我家一直是「有車階級」,我老豆平時是駕車來往藍田及荃灣通勤
雖然不是Benz、法拉利或是林寶堅尼,是日本車,但性能表現也不俗
不過因為不順路,我甚少乘搭老豆的私家車
我又沒有車牌,因此被迫乘搭「公共交通」 ...

得,你可以保留692,但你要補貼巴士公司嘅虧損先得喎
以你咁嘅身家,相信唔難
AVD1 發表於 2013-7-20 10:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Hanover 於 2013-7-20 02:24 發表
老老實實同樓主講,如果你真係有錢無掟駛,倒不如自己俾錢香駕搵,正正經經拎番個車牌。
之後夠三年就拎埋巴士牌,咪可以開始開一間505巴士公司,自己又可以客串埋一份,唔駛係到得個講字。 ...

考車牌唔係話考就考,
事先都要樓主夠稱先得,
一日唔夠 18 佢起香港唔會有牌 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1