hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40號線終於可改成特快
開啟左側

九巴40號線終於可改成特快

yevgeny 發表於 2013-8-5 01:00 | 顯示全部樓層

等城巴明年於南區,中西區撤消部分服務後,
將騰出的資源開一組全新往返荃灣及東九龍及
將軍澳的路線啦!不要讓九龍公司營運啦!要
九巴開全新路線,九龍公司慣於左砌右砌,難
免得失現有搭客,若一年後,由城巴營運,則
可左右逢源!大家不需懊惱啦

屆時,莫講話十部車,廿部車都有,視乎客流
開支線或特別班次,如經楊屋道、海濱新住宅
帶或青龍頭始發經深井或深宵服務等,事關,
城巴有提供東涌、赤鱲角及東九龍、將軍澳專
營巴士服務的經驗,超過15年口碑很不錯!

反正,運輸署近年的策略都是如此,於港島區
抽調城巴的資源,給城巴營運B3,嶼巴因昂平
吊車開通,資源有剩,給嶼巴營運B2,限制新
巴於港島、過海路線出車量,給新巴營運682。

張偉沖 發表於 2013-8-5 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ChungLam 於 2013-8-4 17:17 發表
我眼見 6D/40 同時到站, 有超過一半人會揀後面架 40, 明顯 d 人目的地係觀塘,
推論如果 40 改道, 人嘅心態係坐直車, 所以 d 客唔會流向 6D, 而係流向觀青,
觀青繁時只會提早爆滿, 引致後面原本可以搭或搭開嘅人冇得 ...

40 唔駛入彩虹道, 去九龍灣牛頭角的客亦可能會選擇,
故此不可以推斷目的地一定係去觀塘.
EX-TL 發表於 2013-8-5 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-8-4 12:58 發表

繁忙時間其實夠車去觀塘
6D美孚-四美街 15分班 用6車
6E美孚-觀塘 15分班 用9車 跟40去APM
雖然聯合班次一個鐘會少一班車,但班次平均左
非繁就6D延長,經彩虹道,觀塘道 12分班
比埋免費轉乘2A,13D等線
2A經荔枝角道 減3 ...

就算俾你實現到, 兩條線各自開15分鐘一班, 真係做到就好, 一甩起班上黎, 仲有冇人同你玩?

將來6D繁時班次大幅加密到個位數字, 就算脫班搞到拖卡返總站, 以長沙灣區的286X經驗,
只要有心做好重組, 加幾多車俾你唔再係問題, 拖卡返總站咩, 可以一部總站起載, 另一部中途起載,
總好過唔知等40分鐘一班兩個站打爆左部車, 定係60分鐘一班上車班客個個媽聲四起.
EX-TL 發表於 2013-8-5 01:32 | 顯示全部樓層

原帖由 ChungLam 於 2013-8-4 17:17 發表
我眼見 6D/40 同時到站, 有超過一半人會揀後面架 40, 明顯 d 人目的地係觀塘,
推論如果 40 改道, 人嘅心態係坐直車, 所以 d 客唔會流向 6D, 而係流向觀青,
觀青繁時只會提早爆滿, 引致後面原本可以搭或搭開嘅人冇得 ...

觀青真係得巴士同小巴兩種選擇?
EX-TL 發表於 2013-8-5 01:44 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2013-8-4 17:12 發表

仲有幾個後果:
1. 2A可以幫6D一把,但係經旺角又左兜右兜真係唔知塞到幾時先到
2. 6D經彩虹道用多十分鐘,想快點如果用 6D>14/15/16 ($5.5+$2.5) 仲貴過原本40號個價 ($6.1)
3. 下繁原40號客用直梯去到美孚已經要企,跟住 ...

以前響長沙灣工廠區收工都係撐40返觀塘, 可惜... 太令人失望, 唔止一次上黎呢度發洩不滿,
當時轉乘優惠只得2A<>14 15 16, 好想加埋6D(因為眼見班次幾準), 有的話可以搭到淘大落車,
過條馬路去九龍灣站轉14 15 16, 兩程total $4.7+$4.7-$3.5=$5.9, 第二程熱狗就貴d $6.2,
所以黎熱狗唔會考慮, 同當時40收$5.2比, 只貴$0.7, 唔駛受40 d俄羅斯輪盤式班次, 鍾意就5分鐘一架,
鍾意就40分鐘先黎一班頂閘, 最後真係如願, 轉乘優惠加左6D, 一見40條龍冇乜人, 見有6D黎就上車走人,
頭也不回!
ChungLam 發表於 2013-8-5 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-8-5 01:32 發表

觀青真係得巴士同小巴兩種選擇?
因為唔係個個近地鐵...如果小巴早早已經爆嘅話...只可以迫住出旺角轉觀旺 / 花墟轉 1A / 6D 轉 14-16...不過唔知邊個組合會快 d
EX-TL 發表於 2013-8-5 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 yevgeny 於 2013-8-5 01:00 發表
等城巴明年於南區,中西區撤消部分服務後,
將騰出的資源開一組全新往返荃灣及東九龍及
將軍澳的路線啦!不要讓九龍公司營運啦!要
九巴開全新路線,九龍公司慣於左砌右砌,難
免得失現有搭客,若一年後,由城巴營運,則
可左右逢源!大 ...

好似龍運咁, 拆開唔同區域用唔同名稱開唔同公司咪得囉, 駛乜咁麻煩搞咁多野!
EX-TL 發表於 2013-8-5 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ChungLam 於 2013-8-5 01:47 發表
因為唔係個個近地鐵...如果小巴早早已經爆嘅話...只可以迫住出旺角轉觀旺 / 花墟轉 1A / 6D 轉 14-16...不過唔知邊個組合會快 d

單憑第一句已經說明... 我out鳥!!

小弟好記得一次, 3歲的時候住李鄭屋, 去信德中心行街街, 媽媽拖住我行行行行行行行行行行行行.....
出長沙灣道搭ME@105去上環, 我又唔覺得好遠喎! 你唔會講緊海麗邨行過去嗎?
ChungLam 發表於 2013-8-5 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由
EX-TL
於 2013-8-5 01:55 發表

單憑第一句已經說明... 我out鳥!!

小弟好記得一次, 3歲的時候住李鄭屋, 去信德中心行街街, 媽媽拖住我行行行行行行行行行行行行.....

出長沙灣道搭ME@105去上環, 我又唔覺得好遠喎! 你唔會講緊海麗邨行過去嗎? ...
坐過海車我都係行落長沙灣道 (平時有時間可以慢慢行),

回正題, 如果我係海麗我會搭 296C..不過我唔係

朝早 peak hour 的確好難搭車, 要有機會上到小巴就起碼要等到 9 點...

所以我會較準時間 8 點半到去搭 40 ge..

而且通常嗰架 40 都迫到企梯,

所以我先話如果可以加番
peak hour
特車去疏導一下會比較好

yevgeny 發表於 2013-8-5 02:07 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2013-8-5 01:50 發表

好似龍運咁, 拆開唔同區域用唔同名稱開唔同公司咪得囉, 駛乜咁麻煩搞咁多野!

城巴於東九龍、將軍澳、荃灣、深井經已佈滿
站點。若由城巴營辦荃灣往返東九龍及將軍澳
路線,總站放寶林及藍田北屬不二之選,好過
給予一家全新巴士公司。當然,九巴迷及紅色
小巴營辦商就震驚啦!

作為一個普通乘客,我樂於等待多一年時間,
讓城巴得以從港島抽撥資源營運東九/將軍澳
及荃灣路線!

可以預期,若九巴無意以額外資源開線,會有
另外公司開。我想講:九巴,你唔好開添呀!
千祈唔好改40號車呀!等城巴搬629,592,97,
96,90,75,72A,5號B嘅車嚟開!大把車,
大把人手!