hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有鐵敗擅闖列車駕駛室
開啟左側

有鐵敗擅闖列車駕駛室

toyl 發表於 2013-8-12 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2013-8-11 23:54 發表
有朋友搭東鐵果陣o係九龍塘聽到月台PA(女聲)以廣東話播"月台上請勿用閃光燈拍照,以免影響列車行駛",
請問係唔係最近先有?

ex-K定係ex-M定係人肉廣播先?
咁又唔好咁敏感以為係針對鐵路迷,呢種廣播會唔會係針對文明遊客而設?
devilreborn 發表於 2013-8-13 10:05 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

希望閣下能解釋為何指定要坐鐵路屬鐵敗行為。
我每日返學由麗城去旺角東,都唔會坐直接到達嘅紅van,而選擇早20分鐘出門口,坐96P去荃灣西轉西鐵綫,最後喺紅磡轉東鐵綫;既唔影響他人,又唔會遲到,咁都叫鐵敗?
paul2357paul 發表於 2013-8-13 12:29 | 顯示全部樓層
原帖由 devilreborn 於 2013-8-13 10:05 發表
希望閣下能解釋為何指定要坐鐵路屬鐵敗行為。
我每日返學由麗城去旺角東,都唔會坐直接到達嘅紅van,而選擇早20分鐘出門口,坐96P去荃灣西轉西鐵綫,最後喺紅磡轉東鐵綫;既唔影響他人,又唔會遲到,咁都叫鐵敗?

gordon冇話你是鐵敗。佢只係話那些明明巴士的車程和車費等比起鐵路的都短很多和平很多的情況下都仍然堅持要保鐵的人是鐵敗。
paul2357paul 發表於 2013-8-19 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 KC7813_ATS64 於 2013-8-6 22:30 發表
......始終呢個post系討論緊香港有人擅闖駕駛室嘅case, 再系度討論西班牙單嘢就太離題, 所以要進一步討論嘅請移玉步到R3, 多謝合作

直頭係啦,閒置駕駛室嘅保安問題先至係今次事件的關注重點,我唔明點解這裡卻偏偏反而只有零星的討論。

有時例如大陸啲正野就真係要學下,就以和諧號為例,根據http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-792937-1-1.html,原來鐵路公司很巧妙地從包括在頭尾卡車廂的位置著手,甚至例如在職員的工作安排著手,直接甚至間接地促進了閒置駕駛室嘅保安水平提高。另外我曾經在R3版睇到有人得知國內某些地鐵車廂品牌的駕駛室門是有透明玻璃的,除了增添景點之外,這亦令想擅闖駕駛室嘅人加強阻嚇作用(起碼要偷埋制服先至夠膽擅闖駕駛室)。

反觀港鐵似乎就算今次事件發生了都仲係唔係好想加強閒置駕駛室嘅保安水平,例如新買的輕鐵列車在駕駛室門的玻璃位置塗滿不透明物料,我只恐怕香港擅闖駕駛室的行為有機會會惡化至在輕鐵駕駛室發生。