hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署擬下月取消5巴士線 692線或消失
開啟左側

[問題] 運輸署擬下月取消5巴士線 692線或消失

樓主| LP1200 發表於 2013-8-10 15:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2013-8-10 11:46 AM 發表
http://hk.news.yahoo.com/%E5%B0%87%E8%BB%8D%E6%BE%B3%E8%87%B3%E4%B8%AD%E7%92%B0%E5%85%A9%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E7%B6%AB%E5%8F%96%E6%B6%88-220447418.html

不是說「373B」已有眉目了嗎?還要第四季才招標。 ...

之前消息人士話「373B」港島段跟307P行去天后
呢度又寫總站係嘉亨灣
咁究竟邊個先岩?
定係373B有兩條走線
Lovey Dovey
LAK2 發表於 2013-8-10 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 10-8-2013 02:54 PM 發表

咁又唔係咁講啦, 如果九巴肯執執 31B/32/35A/36A/36B
執到車出黎找數唔出奇
當然夠唔夠俾 40P 全日又係另一回事

根本有32、36A
36B點只可以上呈翔道,直頭可以287X咁行
limited 發表於 2013-8-10 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-8-10 14:40 發表
屯門個時傾4個方案個陣

議員問運吉,你會揀邊個,運吉話:比我揀會實行方案一
又話方案四要加10車,但962非繁載客率得4成,唔合符要求

原先都估方案三會有機會

但青山灣個邊話:962B1班次疏(25-30),有無得加密
運輸署話:唔夠 ...

照辦煮碗

A餐: 692取消, 將荃20-30分鐘一班
B餐: 692 改繁時, 將荃30-60分鐘一班
C餐: 692同將荃 齊齊30-60分鐘一班
D餐: 692 維持現狀, 另開將荃20-30分鐘一班

議員問運吉,你會揀邊個,運吉話:比我揀會實行A餐
又話D餐要加8車,但692載客率不足3成,唔合符要求

議員話: B/C餐將荃班次疏,有無得加密
運輸署話:要加唔只加一部車,唔夠資源加密班次

最後運輸署決定,摘日行A餐

teddybus 發表於 2013-8-10 16:42 | 顯示全部樓層

原帖由 MZ2851 於 2013-8-10 13:01 發表

我好小係到開文, 但每次見親呢類POST尤其係講692呢D文我都想分享番我小小感覺
睇咁多次就係當有人維護番佢自己用開GE路線服務GE時候, 就會有人話佢阻住人地開新線

我先撇開唔講692係咪真係冇人搭, 有冇生存價值等 ...

以前既制度? 真係講緊20年前的話, 呢條692應該神早摺埋左
唔使好似而家咁要擺條將荃出黎氹部份將軍澳居民肯放棄條692...
teddybus 發表於 2013-8-10 16:51 | 顯示全部樓層
原帖由 MZ3101 於 2013-8-10 13:47 發表

我平時搭開果班 692 , 坑口都已經坐爆上層窗口位

坐鐵呢 , 坑口座底都第二架先上到車
北角等成三四架都隨時上唔到

價錢都係相差頂多個幾之下 , 換嚟唔駛轉車同有位坐
有問題嗎? ...

真係? 但之前有住將軍澳既板友話坑口站係有位上之餘仲唔係頂閘走
第二架先上到車, 係咪又係無位左就當無得上車?
定係農曆七月黎緊, 你係692同坑口站見到一大堆我地見唔到既人?

我就覺得如果條692上繁真係咁多人坐
可以照cut 692, 然後將個四班692P延長去坑口
至於下繁甚至夜晚有無需要條692, 我就有保留...
再唔係, 都係果個建議, 690全日坑口/將南開然後逆走經寶琳路過藍田...

kay 發表於 2013-8-10 16:53 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2013-8-10 16:42 發表

以前既制度? 真係講緊20年前的話, 呢條692應該神早摺埋左
唔使好似而家咁要擺條將荃出黎氹部份將軍澳居民肯放棄條692...
廿年前政制、社會發展都唔同
個陣時又真係唔多路線取消,反而係巴士公司自行放棄唔做多D
世界很簡單 人類很複雜
Jacky 發表於 2013-8-10 16:55 | 顯示全部樓層

原帖由 LP1200 於 2013-8-10 15:06 發表

呢度又寫總站係嘉亨灣
咁究竟邊個先岩?
定係373B有兩條走線

嘉亨灣總站建議應該係最先交上區議會討論既方案, 當時連路線編號都未有
而 373B 用近似 307P 路線去天后係最新經由消息人士同區議員發佈出黎既消息
3AD170 發表於 2013-8-10 17:27 | 顯示全部樓層
如果依照某些板友的邏輯,那麼大部份的巴士路線應該取消。
FBI2 發表於 2013-8-10 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 LP1200 於 2013-8-10 15:06 發表

呢度又寫總站係嘉亨灣
咁究竟邊個先岩?
定係373B有兩條走線

事先聲明,一切以九巴和運輸署資料為準,而家373B要拎來投標,延遲開辦不出奇.
另外,小弟已表明在天平村垃圾站搵到料,並不是什麼消息人士.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2013-8-10 18:11 | 顯示全部樓層

讓我就692講句公道話.
講真,全港十八區,區區都有人出中環灣仔銅鑼灣返工,甚至住沙頭角都有人要出中環返工.問題係,中環灣仔既道路就得咁多,運輸署又出左配額制,大把新市鎮路線想開線出港島都開唔到,你睇948夠客轉全日都轉唔到就知.
既然路就得咁多,而其他區既需求比既有區既需求大,就要想辦法將途經該區而需求較低既路線整走,例如之前的23A,25C,或者係今日既692. 268B唔駛死,最主要原因係九巴從來冇提出過要取消268B,由始至終都冇,但692就提過不少於三次. 因此可以解釋到268B用行政指令之下仲可以保得住,而692不可以.

另外,點解692/692P要死? 因為692用9部車行,而將荃用7部車,另外2部分別俾左296M和798. 在線換線,車換車既情況下,結果就是這樣. 再者,962系,948,936等線都排緊隊用692堆配額,人地需求大過你,客量多過你,替代品又少過你,自己惡D. 情況等
如為什麼287X到而家都開唔到一樣,你估真係關柏景灣那個議員事? 人地一早同意左啦,問題係彌敦道北行冇配額俾佢,所
以咪要取消左203先囉.

每一條巴士線都有需求,取消左肯定有部分人有影響,但如果既有利益既又有保住,新增既需求又要配合,整體乘客量又冇顯著增加,結果咪好似澳門咁重疊晒? 正如有D人話西港島線南港島線開左之後,仲要死留堆廢線一樣,咁俾百幾億起條鐵路托?

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 Like!
hokachung + 1 估唔到287X係無quota所以開唔成

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工