hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【討論】南北線新車消息及規格 (29/3/2020 TS#10抵港) ...
開啟左側

【討論】南北線新車消息及規格 (29/3/2020 TS#10抵港)

樓主| tonyng 發表於 2014-12-8 13:44 | 顯示全部樓層

新設計的改善:
1) 車廂內的設施會有所提升,好讓乘客流量的管理更有效。
2) 門廊的中央扶手柱會被移除,改設車頂扶手。
3) 座位區內的單式扶手柱會以雙式扶手柱取代
4) 特色照明燈的外觀也會有改善,設計更善用空間、更具美感。
5) 普通等車廂內的乘客座椅也會改成跟RV2020一樣的款式。
6) 中間車的座椅會由[size=14.4444446563721px]六座位改為五座位,以騰出足夠空間讓乘客站立,避免乘客站在車門口擋路。
7) 駕駛車礙於座椅下設備的局限,其座椅將會保留六座位設計。
8) 頭等車廂內,原本置於門廊中間的電子資訊顯示屏將會改設於側頂板上,與普通等車廂內的設計相若。
9) 電子資訊顯示屏和相關的扶手柱移除後,車廂將會裝上特色照明燈。
關於第6點,究竟是把每對車門加闊,還是縮短每卡長度再增加第十卡呢?

歡迎討論。

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
admin + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

rickywk 發表於 2014-12-8 13:55 | 顯示全部樓層
頭等門位咁大個水塘,龜仔肥肥了
扶手吊環設計類近日式法,算係最佳做法
希望車廂唔好用白光
kei_hk 發表於 2014-12-8 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyng 於 2014-12-8 01:44 PM 發表

6) 中間車的座椅會由[size=14.4444446563721px]六座位改為五座位,以騰出足夠空間讓乘客站立,避免乘客站在車門口擋路。

關於第6點,究竟是把每對車門加闊,還是縮短每卡長度再增加第十卡呢?

我意會到只係減少1個座位﹐車窗及車門位置及闊度不變﹐車卡長度亦唔會有改變。

由6位轉5位後﹐座位2邊的「玻璃位」向中央縮入半個座位的闊度。

出來效果係會由現時此位置埃玻璃企的人﹐仲有半個身位突出車門通道位。
新設計會令到身位不會突出車門通道﹐從而減少阻門阻上落通道的機會﹐加快上落。

根據份模擬圖﹐車門與對面車門之間的「通道」﹐將會完全無扶手﹐既無直柱(這是我支持的)﹐但沒有橫柱(天花吊下)﹐真係叫人點搵野扶。

寄望係份模擬圖睇唔到天花2個圈形倒吊的扶手之間的距離﹐唔係離得太遠﹐足夠乘客企在正中央背貼背後﹐伸手可以用到。
如果唔係﹐真係要加番一條橫柱連接2個圈﹐方便乘客。

JA5674 發表於 2014-12-8 14:17 | 顯示全部樓層

竟然連頭等都將"電子資訊顯示屏"放係側頂板.. 好似有點兒...
普通等就冇咩所謂.. (但睇圖.. 好似會比扶手柱阻住..)
話哂d位唔同普通位咁打橫擺.. 好似比較難睇喎..

同埋新車既側頂板.. 會唔會厚左d呢?
要就部"電子資訊顯示屏"?
千九車都做到咁薄.. 冇理由新車做唔到?

另外.. 睇黎唔會用閃燈路綫圖..
但睇圖唔見有另一部"電子資訊顯示屏"for 路綫資訊...?!
唔通想同新聞直綫share一部.. 好似深圳4綫咁? 係屏幕cut一部份出黎show路綫資訊?
定係設計圖冇渣?

另外,, 我估佢6減1個位..
會唔會位將排位縮入d... 等門位側邊有個小型企位空間? (好似新頭等卡咁)
就算有人"挨"門企.. 都唔會阻人上落?

其實仲想知..
1) 新車係咪比千九矮.. 同空間細d? 見佢好多野都費事擺係天花.. 要有空間感..
如果係.. 係咪因為過海tunnel section.. 會比現有既tunnel細?

2) PAD會跟番地鐵咁擺定用番K記咁?

九廣鐵路100周年
Kyleyipkf 發表於 2014-12-8 15:43 | 顯示全部樓層
照咁睇,頭等車廂門位有所變動.
-  - [] -  -  - [] -  -
而家設計
- [] - - - [] - - - - -
RE2303 發表於 2014-12-8 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 JA5674 於 2014-12-8 14:17 發表
竟然連頭等都將"電子資訊顯示屏"放係側頂板.. 好似有點兒...
普通等就冇咩所謂.. (但睇圖.. 好似會比扶手柱阻住..)
話哂d位唔同普通位咁打橫擺.. 好似比較難睇喎..

同埋新車既側頂板.. 會唔會厚左d呢?
要就部"電 ...

門上個路線圖是LCD來的。

btw:個廣告板改用了E235類型的LCD?
marcowong1011 發表於 2014-12-8 19:30 | 顯示全部樓層

終於的走對正車門嘅扶手, 呢條扶手絕對係D 人唔行入車廂中間嘅元兇
DIH 發表於 2014-12-8 21:16 | 顯示全部樓層
取消門位柱絕對係德政,希望市區線新車都會照跟。
hokachung 發表於 2014-12-8 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyng 於 2014-12-8 13:36 發表

1141B張單有option可以增購列車,據悉有方案是視乎近年的乘客量變化,把新列車總數由37列增加至43列。

其實車廠可以擺到幾多抽列車?
himchan 發表於 2014-12-8 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 marcowong1011 於 2014-12-8 19:30 發表
終於的走對正車門嘅扶手, 呢條扶手絕對係D 人唔行入車廂中間嘅元兇

東鐵綫最唔阻上落嘅位置係企喺車廂右邊門同扶手柱之間,因為 9 成車站都係開左邊門,唔同市區綫成日轉