hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6D/40改路消息及234C開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴6D/40改路消息及234C開辦消息

1181 發表於 2013-10-9 21:37 | 顯示全部樓層

1181 發表於 2013-10-9 21:49 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2013-10-9 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-10-9 16:20 發表

深水埗本身都夠學位,邊個會特登派人過隔離?
而且你都未答我點解2D比人拆樓減班仲連最細部嘅ASB都唔頂閘
仲要留係度喎

原帖由 1181 於 2013-10-9 19:58 發表

你唔信咪自己去坐下囉
都係果句,有就唔駛又拆樓又減班

以我升中果個年代計,堆choice係無得揀果幾間學校
反而油尖旺就有得揀
如果計自行收生,又有幾多? ...

0岩0岩話完唔駛派過隔離,轉頭又話有得揀去油尖旺。好一個自打咀巴。
再講,剩係呢度0既官方資料都KO到閣下乜野唔會派個隔離區呢點啦。

就算唔計九龍城堆學校,深水埗大坑東都大把學校係2D服務範圍。
根本2D係衰獨市位少兼全條線0既服務範無一度係旺,再加人口老化。

原帖由 1181 於 2013-10-9 21:49 發表

咁有幾多係住白田/澤安先
兩條邨都嚴重人口老化, 有幾多學生客?
就好似有702A由填海區車人上白田番學, 填海區學校多到有702S, 702番放學有特車
白田澤安有無咁既待遇? 定係全邨人都係去喇沙, maryknoll咁勁, 完全 ...

開頭又係閣下話兩個唔同校網,轉個頭又話根本無學生。以今日的我打倒昨日的我。
閣下為棺栓大業己去到口不擇言、走火入魔0既地步。回頭是岸呀施主...

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
1181 發表於 2013-10-10 00:01 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2013-10-10 00:28 | 顯示全部樓層
一二千人轉車事少, 依家你係拎冇總站路線的九龍仔去成全你o既好事, 試想下2D冇左, 九龍仔淨係得番7B 10 208,
冇鐵路, 只有小巴25M去九龍塘站, 雖說九龍仔係低密度發展, 而且個個有錢人家, 但咁樣唔足以拎走人地條2D喎,
2D沿線得一個石硤尾站轉到鐵, 其他幾乎全部獨市, 內街沙浦道.衙前圍道.蘭開夏道.白雲街有兩三條路線做唔同區
又眼紅人, 自己觀青搭小巴一樣得, 行兩個街口出長沙灣道有鐵搭, 往返九龍城一樣係搭番6D, 咁多選擇, 但你就專係
搵人地區的資源去完成你所謂迫切要解決的觀青或6D延長至觀塘, 不擇手段, 呢d咩道理丫!

在你眼裡深水埗條條線都客量驚人, 班班爆o既, 石硤尾冇左服務就要有「合理」補償, 一過左石硤尾就全部無視,
俾埋d咩2E轉10呢d轉乘優惠人, 嘩... 真係唔該晒喎, 而既然2D同6D步行只係寥寥幾分鐘步程, 不如6D改行內街,
反正界限街行入蘭開夏道.衙前圍道只係寥寥幾分鐘步程, 而且6D過左界限街唔滿係因為大坑東落左好多學生(你話o既).
1181 發表於 2013-10-10 00:39 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2013-10-10 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-10-10 00:39 發表

你仲係迴避緊需求既問題
點解一條巴士線連最細部既ASB都唔滿但要用巴士營運一個疏到趕客既班次?
你自己都講有25M(其實10去油麻地/旺角站, 7B去樂富站一樣轉到鐵

成日話觀青乜乜物物
以閣下既邏輯, 以前38/42C好客 ...

低密度發展地區, 講完!!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
pcckw + 1 + 1 中Point,簡而精,2D沿線除了新建/重建大廈外座 ...

查看全部評分

1181 發表於 2013-10-10 01:51 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2013-10-10 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-10-10 01:51 發表

以運輸處標準,巴士/小巴服務駁到鐵已經合格
再多就要跟車源/入座率
2D符合繁時10,非繁30但唔夠半車嘅削線標準
咁你有乜理由保2D?
九巴運吉都未話要cut,你邊位?
唔据?去申訴專員公署投訴運吉失職唔cut條2D去成就你既棺栓大業囉。
張偉沖 發表於 2013-10-10 14:10 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-10-10 00:39 發表

你仲係迴避緊需求既問題
點解一條巴士線連最細部既ASB都唔滿但要用巴士營運一個疏到趕客既班次?
你自己都講有25M(其實10去油麻地/旺角站, 7B去樂富站一樣轉到鐵

成日話觀青乜乜物物
以閣下既邏輯, 以前38/42C好客 ...

2D 沿線無鐵路, 已經唔到你話拎就拎.
觀青唔夠載咪唔好拉入觀市囉.