hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 食82K=80K+81K小重組
開啟左側

食82K=80K+81K小重組

epsilon 發表於 2013-9-3 17:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新80K 愉翠苑←→新田圍 http://goo.gl/maps/v7b77
愉翠苑至美田路之間不變,然後改經車公廟路、沙田頭路、新田圍邨通道,
來回程不入大圍站PTI,新田圍開出加設新翠邨新明樓及積運街巴士站,方便乘客轉乘港鐵。

新81K 穗禾苑←→新翠 http://goo.gl/maps/vpFYZ
穗禾苑至大涌橋路之間不變,然後改經車公廟路、美田路迴旋處、車公廟路、翠田街,
來回程都停新翠邨新明樓及大圍鐵路站巴士站,方便乘客轉乘港鐵。

如果大圍站PTI能夠開放直出車公廟路東行之出口,則80K往新田圍及81K來回程都可繞入大圍站PTI。

82K 取消

新田圍來往大圍站、大圍街市、美林,可改乘80K。
新田圍來往田心村、顯耀、隆亨,可改乘87B、281M。
新田圍來往乙明、博康、沙角、沙田圍,可改乘85A,或改用282<->81K轉乘。
新田圍來往李嘉誠專科,可改用282<->83S轉乘。
新田圍來往威爾斯、愉田、第一城,可改乘80K或85A。
新田圍來往小瀝源、廣源,可改乘85A,或改用282<->83K/S轉乘。
新田圍來往火炭、穗禾,可改乘80M,或改用282<->81K轉乘。

美林來往大圍站、田心村、顯耀、隆亨、新翠,可改乘80、286X等。
美林來往乙明、博康、沙角、沙田圍,可改用283<->81K轉乘。
美林來往李嘉誠專科,可改用283<->83S轉乘。
美林來往小瀝源、廣源,可改用283<->83K/S轉乘。

以上提及轉乘優惠,全部豁免較低一程車費,
原本於新田圍乘搭81K之乘客,透過282轉乘便可維持總車費不變。

Snoopy@FB8617 發表於 2013-9-3 18:02 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

新田圍<>沙角lee個位由81K+82K變做85A就已經可以說再見
大圍/美林<>新翠亦唔見得可以交俾80/286X/88K
否則80K一早唔會係新翠...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| epsilon 發表於 2013-9-3 18:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-9-3 18:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1: 新田圍沙角lee個位由81K+82K變做85A就已經可以說再見
2: 大圍/美林新翠亦唔見得可以交俾80/286X/88K
否則80K一早唔會係新翠...

1: 山上新田圍尚可用282<->81K,山下秦石無限替代。
2: 88K點解會唔得先?81K亦會經大圍站。
Snoopy@FB8617 發表於 2013-9-3 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 epsilon 於 2013-9-3 18:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1: 山上新田圍尚可用28281K,山下秦石無限替代。
2: 88K點解會唔得先?81K亦會經大圍站。
1.個段路都要推人去用成倍時間轉車?
2.如是者請問原本80K係新翠做總站既用處係做咩?
 樓主| epsilon 發表於 2013-9-4 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-9-3 23:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1.個段路都要推人去用成倍時間轉車?
2.如是者請問原本80K係新翠做總站既用處係做咩?

1: 首先後門仍然有直車。其次可以將87B撤走,拉47X或80X上山,就再多一條直車。
2: 總站唔係淨係畀人坐去
大圍街市/美林掛?真係要去呢兩度,

田心街/
紅梅谷路有88K,車公廟路有80K,新翠邨民影響有限,係翠田路一帶私人樓行遠咗
Snoopy@FB8617 發表於 2013-9-4 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2013-9-4 01:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1: 首先後門仍然有直車。其次可以將87B撤走,拉47X或80X上山,就再多一條直車。
2: 總站唔係淨係畀人坐去大圍街市/美林掛?真係要去呢兩度,
 田心街/紅梅谷路有88K,車公廟路有80K,新翠邨民影響有限,係翠田路一帶私人樓行遠咗 ...

1.後門有直車咪睇下有冇人踩你lo...
踼晒D貴價直車上去有咩用?
2.若果翠田路所有野都可以過晒隆亨同新翠搭既話
80K早就冇晒東邊一段既價值...

咁短既距離都要搞到人地搭到貴一貴/行返一大段路先搭得既
好難令人支持bo...
PS8851@182 發表於 2013-9-4 10:26 | 顯示全部樓層

樓主| epsilon 發表於 2013-9-4 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-9-4 01:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1.後門有直車咪睇下有冇人踩你lo...
踼晒D貴價直車上去有咩用?
2.若果翠田路所有野都可以過晒隆亨同新翠搭既話
80K早就冇晒東邊一段既價值...

咁短既距離都要搞到人地搭到貴一貴/行返一大段路先搭得既
好難令人支 ...

講真我唔認為翠田街冇80K就要人行一大段路
去80K沿線地方,市中心同源禾路呢兩大客源可改坐平咗又密咗嘅81K,
第一城嗰邊的話大路已有大堆其他巴士小巴同馬鐵,
淨返就只係大圍街市同美林叫做比較需要依賴返80K,
但其實坐81K去大圍站穿過去街市又得,行多兩步去坐返80K或88K都得,
影響有但真係好細。

81K方面,老老實實,小學生半價、普遍中學生唔在乎平貴但求有車、
老人家條條線都兩蚊、成人客佔少數之下,新田圍/秦石往返沙角街呢段
已經好少人唔見81K唔上車啦,咁在乎價錢咪用282轉車囉。
如果有47X或80X上山,咁新田圍正門就仍然有直車。
一個重組裡面一定同時有辣同唔辣,咁當然如果居民同區議員唔批咪維持原狀囉。

PS: 我仲構思緊另一條對外線可以來回新田圍同沙角街,容後再談。
PS8851@182 發表於 2013-9-4 10:29 | 顯示全部樓層
 樓主| epsilon 發表於 2013-9-4 10:32 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2013-9-4 10:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
ban 得啦, 搭嗰八分鐘車程叫我行多五分鐘?
仲有 81k 由沙市返新翠太兜, 又係一個 ban 得既理由.
同埋新田圍要直車去威院有乜理由要新翠找數? BAN BAN BAN ...

翠田街唔係冇換到好嘢返嚟喎。
當然地區反對聲音大咪唔重組,
況且而家只係我個人建議畀大家討論下,唔洗咁勞氣。