hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 兩台上週收視(2006/3/20-3/26)
開啟左側

兩台上週收視(2006/3/20-3/26)

haiwang 發表於 2006-3-27 16:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

TVB
江山如畫雁蕩山   19點
東張西望      23點
人生馬戲團     31點
鐵血保鏢      32點
棟篤狀王      21點

最佳電視節目欣賞指數頒獎禮特輯    13點
公務群英               13點
天下無雙               17點
往事只能回味劉家昌          14點

鏗鏘集       20點
日日有食神     28點
超級靚聲演鬥廳   23點
15/16          28點

ATV
喜有此理          5點
惡妻在身邊         4點
方德與苗翠花        5點
我係金三珣         9點

大地在我腳下      7點
徐步高事件實錄    15點
香港廚神走天涯    13點
我Miss係大佬       9點

地球深度行        4點
從香港出發          10點
香港風華 II           4點
慧眼商機         4點
金錢世界         4點

limited 發表於 2006-3-27 17:40 | 顯示全部樓層
亞視星期六同星期日《從香港出發》收視理想
要多謝無線「讓賽」令觀眾轉台

呢幾個禮拜除左《日日有食神》同《15/16》外
週末都唔會點睇無線
睇蘇施黃煮[食送]仲有娛樂性

對比以前星期六有一叮, 星期日有獎門人
而家真係遜色好多...

ccicoltd 發表於 2006-3-27 18:05 | 顯示全部樓層
似乎亞視播映徐步高事件確有成效,還幫了八時的飲食節目一把。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
chrisappear 發表於 2006-3-27 19:04 | 顯示全部樓層

無記三線劇集中,似乎約三分一觀眾有以下習慣.
睇完<鐵血保鏢>後,不是轉台,便是關機.
可以想像,<棟篤狀王>有幾令人受落.
bigfish_hk2 發表於 2006-3-27 21:01 | 顯示全部樓層
亞視繼上年播小鳳姐演唱會收視高過無線之後
今年憑徐步高事件實錄再嬴無線
恭喜!恭喜!
hkbw 發表於 2006-3-27 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2006-3-27 18:05 發表
似乎亞視播映徐步高事件確有成效,還幫了八時的飲食節目一把。

個人覺得ATV呢次真係不知所謂, 完全唔尊重有關人士的家屬, 並且不尊重警方及香港的司法制度.
咁樣有收視, 只係可悲!
殺雞焉用牛刀?!
Ketsu 發表於 2006-3-27 21:22 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-3-27 21:13 發表

個人覺得ATV呢次真係不知所謂, 完全唔尊重有關人士的家屬, 並且不尊重警方及香港的司法制度.

冇計
呢頭就咁多人鬧
果頭就咁多人睇
都可想而知
其實呢邊既有好多衛道之士
但果邊就仲多人八卦多事...

其實鬧亞視仲挖人地d 野出黎講有乜用丫
越多人鬧佢咪盞同佢做多d 宣傳
Abusing dead rule -> Denial of reality
AL_29 發表於 2006-3-27 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-3-27 21:13 發表

都唔明播徐生事件有幾唔尊重有關人士家屬
難道佢係壞人就唔可以播?
好人就可以播番出黎??
Ketsu 發表於 2006-3-27 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2006-3-27 21:54 發表

好人就可以播番出黎??

呢個唔係好人壞人既問題
問題係徐生既家人
見到傳媒仲令佢既事黎當show咁做
甚至係受害人既曾生、梁生同果名印巴籍護衛既家人
仲要見到次一個殺自己家人既兇手又再上電視
佢地既心情都可以而知...

老實講丫
徐生係做左幾件好壞既事
但佢既家人係無辜架喎
話哂都叫做死左個家人
我諗都唔應該響人地既傷口上面灑咋鹽掛...
Abusing dead rule -> Denial of reality
hkbw 發表於 2006-3-27 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2006-3-27 21:54 發表

好人就可以播番出黎??

根據香港普通法, 一個人未定罪之前, 依然是清白, 頂多只可說成是疑犯.
一日未經法庭判決, 一日佢都冇罪.
再者, 就算徐生仲在生(當其他野無變), 警察就算有足夠證據, 都未必告得佢入,
因為案情還有很多疑點, 加上徐生在梁成恩出事時有不在場證據..
不過最後呢個point先重要, 就係, 因為傳媒在法庭未判決之先先行作出定論,
被告代表律師可以 以傳媒過份喧染事件, 引致無法令被告有一個公平審訊為由,
要求無限期終止聆訊.

所以, 好多傳媒係今次事件上都有問題, 尤其係雜誌. 但最錯既還是atv..
呢位板友, 唔該你易地而處一下, 咁你就知有幾大問題
殺雞焉用牛刀?!