hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 還可以繼續開發九龍半山嗎?
返回列表 發新帖
開啟左側

還可以繼續開發九龍半山嗎?

AVD1 發表於 2013-10-22 09:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kitarolo 於 2013-10-20 20:43 發表
如果真係要FF,我建議全港私家車牌照限定於
一個數量(例如削減到30萬),取消一次過支付牌費
改為每年競投,以價高者得為原則,實施擠塞附加費
進入旺區最少每次收500蚊,收入可用於資助於公共
交通,甚至可減少政府依賴賣地為主要收入之模式.

增加巴士/小巴/的士配額,尤其小巴/的士牌唔係要
嚟炒,重挫牌價原則上可直接令司機受惠,車資亦有望
下調,當然預咗有人話我向中產開刀,甚至係社會主義.

每年競投 ?
下, 如果我今年投到, 買左架車,
出年可能冇牌, 咁架車未一樣存在 ? 咁有解決過個問題咩 ?

利申: 小弟屋企冇車, 只係家父同小弟都有車牌而已 ~

如果咁的話, 你不如索性話 set limit 話唔比 D 人考 1, 2 牌,
或者整多個 X 牌出黎先算 ~

要求一考只可以考 X 牌, 而 X 牌考完之後只可以起某 D 途徑搵架車黎渣 (如只可租車, 駕駛學校渣),
目的只係限制一考到牌 o既人即刻買車而控制住個車量數量 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
siupy 發表於 2013-10-22 16:35 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2013-10-21 11:45 發表
大圍名城,或者九龍站上蓋
車位只租不賣,再唔係就係數量有限
以價高者得,車位都可以去到七位數字港幣.
不過咁樣只會益咗發展商,只有很少部份(車位
使用者亦要繳交差餉)去到政府庫房.

新加坡模式就肯定係社會主義,我就認為限制
進入旺區(逐次徵費)比限制擁車重要,畢竟私家車
相關行業就業機會並不少,諸如保險/銷售,加油站,
停車場,維修/汽車美容,行車隧道...等等

我覺得 Park & ride 係值得鼓勵
因為新界唔少村落都有發展小型屋苑
又未至於有住戶專車駁去港鐵/交通總匯
但而家就係將紅隧,彌敦道,港島北等地區擠塞
去歸咎於巴士太多,港鐵又唔見得有更多空間去取代.

例如元朗市中心大街小巷都擠滿私家車,
唔少係來自周邊村落,如果單靠小巴接駁亦
不切實際,肯定供不應求,所以要限制私家車

嘅範圍,係同港鐵或特快跨區巴士線重疊之路段.

我以前曾經響呢度提出過一個方案
結合左擁車證,電子道路收費,假日牌制度
但行政成本低得多
首先將全港私家車分成三類(括號為可行駛範圍)
A.香港(港島,九龍,新界)
B.九龍(九龍,新界)
C.新界(新界的士營業範圍)

A/B類有限額,全部拍賣,有效期五年
C類無限額,可沿用現在申請方法

A/B/C類於星期五(或公眾假期前一天)21:00開始至
星期一(或公眾假期後一天)4:00

可自由行駛任何區域
為方便執法,建議A/B類車牌/行車證
更改顏色或加上不同顏色外框
附加措施:
減首次登記稅,減燃油稅
在新界鐵路站興建Park & ride 設施
增發的士小巴牌(有年期)
拍賣得益用作減免鐵路巴士小巴車費或P&R費用

好處:
行政成本低,無需興建大量電子收費設備
及營運結算系統,即可減少大量汽車進入市區
對業界影響少,減登記稅燃油稅
可以吸引更多人成為假日車主
業界的收益不會減少

castanopsis 發表於 2013-10-22 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2013-10-16 22:33 發表
另外唔好俾我睇死,香港發現稀有生物之機會,比起
世界各地都高,到時真係想邀請相關團體,獻計解決地荒。

唔好亂諷刺
事實上香港的確是整個華南地區其中一個生態價值最高的地方
而的確有稀有物種在市區林緣生存
例如青衣某片森林是全世界唯一一個發現‘香港巴豆’的地方
一發展,個物種就會野外滅絕

其實我覺得這是一個平衡的問題
ecology入面有一個concept叫生態熱點(例:牛押山,米埔)
環團比較關注的是這類地方
你見安達臣/水泉澳整個山搞到不倫不類都不會有人大力反對
香港某幾個山頭的確適合開發
例如粉嶺黃崗山
這類山頭在香港生態系統的重要性隨時比新界東北的農田生境低

我不支持盲反發展,但發展郊區的確要很小心
個人認為應該先解決市區地浪費/大陸人搶樓的問題
望著西九一大堆荒廢地皮,將軍澳地被人用來做巨型寵物公園
大規模發展郊區的理據有些薄弱

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
DIH + 1 + 1 正解

查看全部評分

ArnoldC 發表於 2013-10-23 02:51 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-10-20 22:02 發表

個人比較鍾情新加坡模式
即係買"擁車證"

同時大幅開放公交市場
例如比人起私鐵, 入紙營運某某路線咁
現有公司唔肯做就批比新經營者做

另外, 市區唔少發展都比人限左車位數目
唔係乜野新鮮事 ...

唔好搞到好似英國開放巴士市場噉,先來紅小式競爭(包括車海、飛車、刑毀、放火),跟住郊區服務消失、旺區由幾間不受規管嘅大公司壟斷。又或者好似鐵路發展噉,旺區就個個插針亂咁起,郊區就起完用維唔到皮。