hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 工聯會要求118維持原狀, 繼續經北角
開啟左側

[問題] 工聯會要求118維持原狀, 繼續經北角

unknown000hk 發表於 2013-11-15 17:25 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-11-15 16:06 發表

其實我覺得只要 117 南行改停 112 站位
(尤其是紅隧口) 就已經可以吸多好多客。

到時慢慢改到 112 / 117 聯合班次囉。

以前欽州街又有 52X 又有 118,
而家得 59A 同 117,擺多幾條線都得啦 ...

應該唔會了,出站入站都好麻煩
rusf101001 發表於 2013-11-15 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 unknown000hk 於 2013-11-15 17:25 發表

應該唔會了,出站入站都好麻煩
原帖由 238X 於 2013-11-15 16:06 發表

其實我覺得只要 117 南行改停 112 站位
(尤其是紅隧口) 就已經可以吸多好多客。

到時慢慢改到 112 / 117 聯合班次囉。

以前欽州街又有 52X 又有 118,
而家得 59A 同 117,擺多幾條線都得啦 ...

110拉去美孚都ok,驚擺唔入姐
筲箕灣縮上耀東可以略為縮減里數,唔使加太多車
112想同117合併都係廢事天后爆棚姐,合併左仲可以懢車
honwai1983 發表於 2013-11-16 09:07 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2013-11-15 21:04 發表

110拉去美孚都ok,驚擺唔入姐
筲箕灣縮上耀東可以略為縮減里數,唔使加太多車
112想同117合併都係廢事天后爆棚姐,合併左仲可以懢車

117 可以點入CAB(SOGO)/鵝頸橋(巴士專線區)? 唔入呢度拎唔到客WOR ~
改大坑道上落山?

rusf101001 發表於 2013-11-16 11:13 | 顯示全部樓層

回復 83# 的帖子

地圖入唔到巴士專線,跟住既路線跟112

http://goo.gl/maps/xyNxE
honwai1983 發表於 2013-11-16 16:48 | 顯示全部樓層
為左入巴士專線繞成個CAB , 你估區議會會通過嗎?
rusf101001 發表於 2013-11-16 19:04 | 顯示全部樓層

回復 85# 的帖子

對112+117合併都係算,跨公司已經係另一個問題

淨係102+110既車夠唔夠:一條天后炮台山北角耀東;一條鰂魚涌太古西灣河筲箕灣?
最弊又撞正九新同九城

da54 發表於 2013-11-17 01:52 | 顯示全部樓層

原帖由 lukin 於 2013-11-7 12:22 發表

原來住北角既真係大哂

利申:鰂魚涌人

當年灣仔軒尼詩道返鰂魚涌由有得3揀1變做得返1條,某君不是大力支持嗎?
無他,皆因佢有條密密黎既23,所以北角打後剩返幾多條都與佢無關咪大力支持囉....
而家改條118竟然要攞補償? ...

岩岩先睇到回應,我只係想講,你係咪睇漏左「我自己住係北角人都唔想阻人搭 118」一句?
小弟根本就唔再奢望 118 計劃會取消,事實上我搭車落柴灣都嫌 118 慢,而我由旺角返北角亦會優先考慮紅小,
問題係欠左北角人的就係欠左,唔係因為你地想要 118 所以求其搵個補償方案就 OK,根本係兩件事....
(我亦唔係尊貴的建制派議員,無得話無補償就阻人發達)
118 應唔應該飛北角同埋 110 係唔係一個合理補償完全係兩回事....
(所以我亦樂見有人提出 「唔滿意110既人請針對改善110,而不是改善118」)
坦白講,我覺得 110 根本連北角都唔應該落.....

在我而言,最合理的補償就係將過海線大重組,參照當年東廊線咁,每個大區都有特快線落去紅隧口,
全部紅隧線做差額轉乘,加快回車速度,唔洗全部車揼落去條行車時間極長的 102,咁就最理想。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ksmbh + 1 講出北角客心聲

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
FS1819 發表於 2013-11-17 04:50 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 17-11-2013 01:52 發表

岩岩先睇到回應,我只係想講,你係咪睇漏左「我自己住係北角人都唔想阻人搭 118」一句?
小弟根本就唔再奢望 118 計劃會取消,事實上我搭車落柴灣都嫌 118 慢,而我由旺角返北角亦會優先考慮紅小,
問題係欠左北角人的就係欠左, ...
「我自己住北角,(deleted:人)都唔想阻人搭 118」?

Anyway,
恕我真心唔明白你嘅論點,
邊個欠咗北角人乜嘢呢?

作為一個由細住鰂魚涌嘅人,
我真係唔明你地有乜唔滿足。
當年細個可以舒舒服服2、2A、8、19等線往返天樂里一帶,
基本上一行到車站就有車上,唔駛等咁濟,
但改吓又一條、削吓又一條,
依家得返一條2A、半條77、同半條116,
我明白鰂魚涌地理做唔到2X咁嘅線,
我都唔介意2A碌炮台山同北角,

之但係你地北角人有一個奇怪嘅習慣,
就係你地根本唔坐喺北角terminate嘅車,
有好密嘅23、38、42返北角都唔上,
偏鍾意同我地去迫2A、77,
下繁往往要企返鰂魚涌,
但那邊廂,23、38、42銅鑼灣過後就冇乜人⋯

你都識講,你自己根本唔坐118,
當現時118你都話慢,咁日後同路嘅110、甚至係102行渣華道,都唔會係快,
我真係唔知你爭緊乜
唔講・唔等於・唔做
honwai1983 發表於 2013-11-17 08:44 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2013-11-17 01:52 發表

問題係欠左北角人的就係欠左, ...

同意。
昨天在鵝頸橋坐隧巴真難忘,本來排112,等了15min 冇車,
見108來到衝108,但頂閘上唔到,最後再等多2架116先上到車,真要命。

如果東鉄過海,我相信成個隧巴之氣候會徹底改變。
例如:坐118可能變做會展站轉780 / 788
brianso198 發表於 2013-11-17 09:10 | 顯示全部樓層

原帖由 FS1819 於 2013-11-17 04:50 發表
「我自己住喺北角,(deleted:人)都唔想阻人搭 118」?

Anyway,
恕我真心唔明白你嘅論點,
邊個欠咗北角人乜嘢呢?

作為一個由細住鰂魚涌嘅人,
我真係唔明你地有乜唔滿足。
當年細個可以舒舒服服坐2、2A、8、19等線往返天樂 ...

咁又唔係喎,
其實多左唔少人係銅鑼灣上23/38/42返北角喎,
點解?2A d服務越來越差既時候北角人自然會識坐其他交通工具,
同埋北角朝早好多人係用10,23去銅鑼灣的...
只係北角<>銅鑼灣d人搭慣2A而已,
我就唔明點解用呢個例子講北角人的不是啦...
呢D關乎一般市民既乘車習慣黎...

鰂魚涌個問題的確係靠自己支持唔到巴士,
往往要靠其他地方(e.g.耀興東,筲箕灣,北角)先至支持到一條巴士線,
同埋東區走廊係鰂魚涌上橋一黎個大擠塞既話,
去中環坐2分分鐘快過722果陣...

地理位置對特快線不利對於巴士公司黎講好難做,
當然你問我,
我會覺得唔該比個最基本既野我--開足班次...

交通擠塞呢d說話我識講,
不過明明有車開最後因為不同理由而遲開呢樣野我唔多接受得到...