hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴692取消和新巴694改路消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴692取消和新巴694改路消息

KG1428 發表於 2013-11-28 18:42 | 顯示全部樓層

690行山路可不可以?

690行山路隨時起死回生
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
oldenglish 發表於 2013-11-28 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2013-11-28 18:42 發表
690行山路可不可以?

690行山路隨時起死回生

如果有條路連接將軍澳隧道將軍澳出口同寶琳北路近翠林就應該可以
到時坑口->寶琳->翠林->將隧->藍田->過海
應該都有唔少人會選擇
lmf3927 發表於 2013-11-28 20:07 | 顯示全部樓層
事實係呢條線北角有人上之餘仲要3ASV都要企
我真係都而家都唔明692點解唔留兩味
反正將荃都未夠車開啦
而且條線淨係用黎塞住將南同坑口把口
定線?請我都唔搭
NWFB798 發表於 2013-11-28 21:14 | 顯示全部樓層

回復 462# 的帖子

冇辦法,因為九巴唔肯將佢變成特快線,因為如果690行山,港島果面走線就要跟603,避免與601巴士線做成重疊,如果唔係TD一定唔比,再加上601非繁客量都係好得去邊,唔好同我講話即去藍田過海就快好多,最多都係快幾分鐘,同埋以我所知正常人唔會用多$3黎買幾分鐘時間,同埋唔好同我講話行山路就可以減價,以九巴既性格,只係有加無減.601寶達去灣仔30-40分鐘.690直飛灣仔10分鐘(只計非繁),D人會用$3黎買幾分鐘定會用$3黎買20-30分鐘,唔洗我講都知,用錢買時間係常識

rusf101001 發表於 2013-11-28 21:24 | 顯示全部樓層

回復 464# 的帖子

條將荃坑口圈又唔入,寶琳又唔入真係太過分
中間兜秀茂坪,四順,就無奈中間冇公路可以行,勉強接受la
692保留朝早同深晚班次就好,宜家一刀切

teddybus 發表於 2013-11-28 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 NWFB798 於 2013-11-28 21:14 發表
冇辦法,因為九巴唔肯將佢變成特快線,因為如果690行山,港島果面走線就要跟603,避免與601巴士線做成重疊,如果唔係TD一定唔比,再加上601非繁客量都係好得去邊,唔好同我講話即去藍田過海就快好多,最多都係快幾分鐘,同埋 ...

邊個話TD唔比690行山?
邊個話690港島段要跟603, 原因係避免同601重疊?
邊個話690行唔行寶林路係同港島段掛勾?
係TD丫, 定係你自己FF出黎?
teddybus 發表於 2013-11-28 21:57 | 顯示全部樓層

原帖由 lmf3927 於 2013-11-28 20:07 發表
事實係呢條線北角有人上之餘仲要3ASV都要企
我真係都而家都唔明692點解唔留兩味
反正將荃都未夠車開啦
而且條線淨係用黎塞住將南同坑口把口
定線?請我都唔搭 ...

3ASV要企? 幾時? 係咪將軍澳線爆大鑊個陣?
NWFB798 發表於 2013-11-28 21:59 | 顯示全部樓層

回復 467# 的帖子

信唔信,唔信咪算囉,又要問人又要唔信人,咁你同講廢話冇分別,唔想嘈丫,信唔信由得你,690$13.4只係快幾分鐘,601$9.8,D正常人會坐邊架唔洗我講都知,你自己串人前計下價錢先,你認為好多人會用$3黎買幾分鐘?690只係貴地鐵$0.4都少人到咁.何況$3呢.貴$3唔係快好多咁你不如坐番601算啦,同埋你唔好話減價,九巴既性格只係有加無減.同埋601非繁客量好勁丫?我唔覺喎,有本事你話如果690行左山之後一樣反回原線咁樣601同690大部分既站唔係重疊既,就知你份人係點架啦,告士打道都已經ban埋,唔洗再諗

s031096 發表於 2013-11-28 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2013-11-28 21:57 發表

3ASV要企? 幾時? 係咪將軍澳線爆大鑊個陣?
8:30PM中環開的確有可能
ma212223 發表於 2013-11-28 22:02 | 顯示全部樓層

回復 465# 的帖子

請用98A與13M比較邊條多寳達人搭,98A都貴成$1
我相信690喺寶達係會跟啓田道分段收$11.8

另外,601非繁客量喺過海線算高
我亦未聽過TD會以同601重疊為由唔俾690行山同時經北角

中環灣仔係商業區,缺乏全日雙向客源
690以現時客量不宜進行任何影響原乘客乘車次數的改動