hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [佔領光環]今年不「佔中」,推遲至明年 ...
開啟左側

[佔領光環]今年不「佔中」,推遲至明年

AVD1 發表於 2014-1-5 12:05 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-1-2 00:05 發表
呢句都未夠倒米,再前啲佢竟然唔堅持公民提名...

睇嚟香港人一日無槍杆子,香港一日都唔駛旨意有真普選!

香港人不嬲一向都係得把口,
真係要做野個陣個個都縮哂沙架啦,
好簡單, 而家民意調查已經見到有幾多人唔滿意梁振英,
但又有幾多人會行出黎反對佢 ?

答案係民意調查一半都冇 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2014-1-5 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-1-5 12:01 發表

就算比左個特首佢做,
都要有能力去做先得 ~

如果好似梁振英咁,
又有咩意思 ?

想同有無能力做一向都係兩回事
但如果連想都不能,比你有能力都做唔到啦

阿爺話就話要玩篩選,但係咪一定篩得走泛民?
對上幾次都有泛民入閘去選,話唔埋有d阿爺鐘意既泛民最尾入到去

不過我都好肯定繼續大搞公民提名只會誤左大局
世界很簡單 人類很複雜
BL69 發表於 2014-1-5 18:49 | 顯示全部樓層
真係要"佔中"就秘密籌劃喇, 家陣揚開晒擺明得個講字
Show Blocked User - eric278
avianwind 發表於 2014-1-6 02:36 | 顯示全部樓層

原帖由 BL69 於 2014-1-5 18:49 發表
真係要"佔中"就秘密籌劃喇, 家陣揚開晒擺明得個講字

台灣、泰國等政黨相對對立、市民相對關心政治的地方
確實是可以咁做

香港就算吧...
238X 發表於 2014-1-6 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 5/1/2014 12:05 發表

香港人不嬲一向都係得把口,
真係要做野個陣個個都縮哂沙架啦

咁我問你,為咗民主,會唔會去拋頭顱、灑熱血?
我知唔會囉。我想啲施虐者死,但唔想自己死。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2014-1-6 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-1-6 11:23 發表

咁我問你,為咗民主,你會唔會去拋頭顱、灑熱血?
我知我唔會囉。我想啲施虐者死,但唔想自己死。

呢個未正正香港人心態,
我唔係話你咩野, 你呢個心態係正常不過, 就算小弟個取態都係同 閣下一樣,
正正因為咁, 香港想起革命邊有可能 ?
AVD1 發表於 2014-1-6 14:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-1-5 18:11 發表

想同有無能力做一向都係兩回事
但如果連想都不能,比你有能力都做唔到啦

阿爺話就話要玩篩選,但係咪一定篩得走泛民?
對上幾次都有泛民入閘去選,話唔埋有d阿爺鐘意既泛民最尾入到去

不過我都好肯定繼續大搞公民提名只 ...

夢想有係應該,
但係真係比你做到啦, 原來自己根本冇料咁未又係搞死香港,
明知自己係冇能力就唔好上台累人累物 ~

講真, 小弟暫時又真係見唔到泛民邊個可以上得大檯,
既可以討好左派阿爺, 又可以討好自己泛民內部各勢力 ~
kay 發表於 2014-1-6 19:51 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-1-6 14:06 發表

夢想有係應該,
但係真係比你做到啦, 原來自己根本冇料咁未又係搞死香港,
明知自己係冇能力就唔好上台累人累物 ~

講真, 小弟暫時又真係見唔到泛民邊個可以上得大檯,
既可以討好左派阿爺, 又可以討好自己泛民內 ...
呢層好難講
正如當年民主黨最尾一刻支持政改,事前都係無人預計到

當年有個趣聞話
如果陳方安生回歸後唔搞搞震,阿爺都話可以比佢發下特首夢

不過自零三七一,一零政改,反國教事件後
阿爺應該唔會咁易有呢d念頭

但有無一D阿爺鐘意,又同泛民友好既人,其實呢一刻好難判斷

其實泛民應該思考下,究竟係要做特首,定係要民主
呢兩樣野雖然話無抵觸但係事實上兩樣野唔可能兼得

如果政改過唔到,普選唔到特首,立法會都普選唔到,對泛民都無好處
世界很簡單 人類很複雜
AVD1 發表於 2014-1-11 14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-1-6 19:51 發表
但有無一D阿爺鐘意,又同泛民友好既人,其實呢一刻好難判斷

其實唔係冇, 最小而家立法會曾主席都可以同兩邊有計傾,
我覺得就算左派都好都有部份左派之中冇咁左,
呢種人阿爺信佢, 香港人可能個感覺都會好些小先 ~

當然行政治呢條路 o既人,
今日見佢係一個樣, 他日又會係第二個樣,
所以呢一刻好難判斷, 我係同意的 ~
DIH 發表於 2014-1-11 23:52 | 顯示全部樓層

睇到連基本法這樣一個基本的文件都可以有唔同解讀或者加鹽加醋,
諗到一個深層次問題係,架構上層沒有明確制度規範權責及繼承,
即使香港有普選或真普選,都仍然很危險,整個制度係unsustainable的。

中英聯合聲明係趙紫陽簽的,中英談判佢都有唔少戲份,
但隨後失勢,當年作為總理講過的說話就此在歷史中消失;
一國兩制、五十年不變係鄧小平提出的,但佢死後,
制度既不能複製出同樣有遠見的人,也不能確保後人能具體落實他的願景;
習近平大力肅貪,就算壓得住五年十年,退位之後又如何確保不會故態復萌?
假設每屆領導人做十年,習李之後第三批(或二批半)就要處理特區五十年到期問題,
時光倒流,三代前習近平即使身為官二代都在地方各處打滾,
現在上面官場有冇準備培養人才在三十年後同兩個特區做約滿檢討?
定係成個政府根本已經無魄力甚至無膽預計自己三十年後何去何從?