hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 到 了 " E D 都 " ... : (
開啟左側

到 了 " E D 都 " ... : (

CZ_6686 發表於 2006-4-1 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2006-4-1 08:55 PM 發表

我冇話過唔鐘意mcw,不過我唔鐘意吉拿mcw就真.
1992年坐到而家,批車幾"爽"真係心照..

忍得咁辛苦就無謂喇...
係就放火燒哂佢r
廢事你眼冤啦!

唔鐘意咪唔好搭唔好上車囉
又無人迫你上車既

Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
s3m124 發表於 2006-4-2 02:21 | 顯示全部樓層
ED都已經服役到一定的年頭, 要退役都難免

還望退役後能夠搵到其他出路

ps. 如果唔計小朋友, 又唔係比車撞過, 對一種巴士有仇的人實屬罕有
原帖由 FBI2 於 2006-4-1 20:55 發表

我冇話過唔鐘意mcw,不過我唔鐘意吉拿mcw就真.
1992年坐到而家,批車幾"爽"真係心照..

架車爽唔爽點解會關 MCW 事~?
shtsang 發表於 2006-4-2 02:55 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2006-4-1 23:39 發表
點心照,我又唔覺吉偈MCW咁差

如果單單計3個品牌既吉偈車黎講,
MCW又真係最唔掂喎....
搭過好多次既吉偈車行屯公,S3BL
普遍都係中規中矩,但都部分的確
係好好力,用3波上絕對唔係問題.
而S3N呢都係一般啦,而好力個幾
架一樣可以用3波唔係低轉上.
但MCW呢.....上斜好快就死下死
下,好似好冇力咁.我搭咁多次都
好難上到3波,上到都係低轉上.
平路MCW都俾人一種唔肯去既感
覺,所以我覺得MCW真係幾唔掂.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
civkit 發表於 2006-4-2 04:36 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-2 02:55 發表

架一樣可以用3波唔 ...

就係呢種唔肯去 ge 感覺 D 司機先肯大腳去 =.=
不過 MCW 車頭好嘈... 耳都聾
J702HMY 發表於 2006-4-2 07:06 | 顯示全部樓層
哈!初初批11D幾部水塘蘭退果陣真係好唔慣,
好在有部叫4333 0既康都,不過未幾就俾2701代左,
初時真係好唔like批車...
好在果陣仲有DR647同9259,
不過冇耐就轉左兩部EG都,
果陣好在搭得少11D,
跟住輾轉變左DT8162同EB3087,
然後又轉返做ED4218同某DS都,好在果牌已經好like坐4264,
4218仲要係兩位車手0既戰車...搭過一次,爽到無倫!
不過有d不滿0既係而家0既EF8241某位師傅,
成日二波行晒觀塘道...而家條線都已經好疏仲要碌餐飽,唉!
做乜唔貼4264啊,樓主

CZ_6686 發表於 2006-4-2 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 shtsang 於 2006-4-2 02:55 AM 發表

始終MCW車頭同車尾都係鐵造
相比亞記同丹尼士纖維黎講重左
所以先會咁慢
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
S3N92 發表於 2006-4-2 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-2 02:55 發表

好好笑

單憑一個快字就斷定好同差?

武斷得緊要......

我聽過司機講.......都城油門位置係比較唔順.....踩大油係要用力.......但又代表佢真係慢?

我有朋友坐過2829.....最後一程響石圍角落斜.....接近80.....又代表乜?

司機唔去盡架車同架車真係唔去係兩回事........但又是否部部都唔識去或司機唔肯去?....你每一部都城都同我分清楚我實收聲......

乘坐感,車身結構,耐用程度.......無樣比另外三款差

單講車身.......都城一定贏

咪打咁多有色飛機文啦,工程師
BL69 發表於 2006-4-2 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 J702HMY 於 2006-4-2 07:06 發表
哈!初初批11D幾部水塘蘭退果陣真係好唔慣,
好在有部叫4333 0既康都,不過未幾就俾2701代左,
初時真係好唔like批車...
好在果陣仲有DR647同9259,
不過冇耐就轉左兩部EG都,
果陣好在搭得少11D,
跟住輾轉變左DT8162同EB3087,
然後又轉返做ED4218同某DS都,好在果牌已經好like坐4264,
4218仲要係兩位車手0既戰車...搭過一次,爽到無倫!
不過有d不滿0既係而家0既EF8241某位師傅,
成日二波行晒觀塘道...而家條線都已經好疏仲要碌餐飽,唉!

講起上黎,今日有隻坦克行11D
唔通.........

講起8241果個「二波神」,遇到佢真係走去搭地鐵都無咁嬲
Show Blocked User - eric278
CZ_6686 發表於 2006-4-2 15:56 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N92 於 2006-4-2 11:25 AM 發表

好好笑

單憑一個快字就斷定好同差?

武斷得緊要......

我聽過司機講.......都城油門位置係比較唔順.....踩大油係要用力.......但又代表佢真係慢?

我有朋友坐過2829.....最後一程響石圍角落斜..... ...

我諗只可以話都城係比較紮實
而且都城落斜快都好正常
始終車身較重
但係最信唔過就係套迫力