hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 61M係咪比得太多行車時間呢
開啟左側

61M係咪比得太多行車時間呢

ME9661 發表於 2014-1-30 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 GJ6229 於 2014-1-29 20:28 發表

相隔更遠都仲有
61M L01 平日 開0836 收2131

成日時間比曬佢

所以呢D咁既字軌咪後備做囉

但如果無人返陣間咪收車?>?
屯門廠會否多呢D字軌?
一轉車3個鐘
做少轉就補旦
做多一轉就工時鬼咁長
GJ6229 發表於 2014-1-30 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ME9661 於 2014-1-30 00:05 發表

但如果無人返陣間咪收車?>?
屯門廠會否多呢D字軌?
一轉車3個鐘
做少轉就補旦
做多一轉就工時鬼咁長

屯廠應該仲有小小呢類字軌
無記錯59A同259D係有L字軌
不過我諗行車時間無咁鬆動

至於收車問題
我諗就算無人派更都會係第2條線搵個人黎做
如果唔係接車個度會大亂
同埋61M有兩味車係全日唔洗跳飛機
我諗要收車應該優先收個D
ME9661 發表於 2014-1-31 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 GJ6229 於 2014-1-30 21:52 發表

屯廠應該仲有小小呢類字軌
無記錯59A同259D係有L字軌
不過我諗行車時間無咁鬆動

至於收車問題
我諗就算無人派更都會係第2條線搵個人黎做
如果唔係接車個度會大亂
同埋61M有兩味車係全日唔洗跳飛機
我諗要收車應該 ...
無L人咪拉開班次囉

聽過都有試過欠L人收車
拾顓豭 發表於 2014-2-6 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 KU5091 於 2014-1-20 10:23 發表
自從比多左行車時間 衣家差唔多咩時候坐61M 個個都係碌車 返工返學真係比班卡佬玩死 最重要就算佢地點碌都好 返到總站有幾部停係到 有排先開 最離譜係有正字軌可以一食一收
純粹個人意見 歡迎討論 ...

所以荃灣上車返屯門, 夾啱時間搭 53 總會比 61M 快幾個站
基本上呢條綫行車時間都好飄忽, 平日 off peak 會好啲, 假日就真係搭上路車行兩步好過
不過, 開齊轉車站後, 正常跑都要 over 70 分鐘以上一單, 以往俾 62/66 分鐘都不時過鐘
marktang 發表於 2014-2-9 10:50 | 顯示全部樓層
原帖由 ME9661 於 2014-1-31 12:32 AM 發表
無L人咪拉開班次囉

聽過都有試過欠L人收車

61X 九龍灣廠都行緊跳飛機, 加開 L1-L2
L2成日搵唔到人返, 要屯門廠 9 車攝
我回來了!
ME9661 發表於 2014-2-9 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 marktang 於 2014-2-9 10:50 發表

61X 九龍灣廠都行緊跳飛機, 加開 L1-L2
L2成日搵唔到人返, 要屯門廠 9 車攝

61x k 車輛 L 1 係咪攝晒k 車字軌定係都會渣埋U車??
K正字軌食完飯後會否渣左U車>??
找9車攝?個車長係唔去做其他柯打返回來攝食飯定
補水做多轉?
FD_8592 發表於 2014-2-9 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 GJ6229 於 2014-1-29 20:28 發表

相隔更遠都仲有
61M L01 平日 開0836 收2131

成日時間比曬佢

所以呢D咁既字軌咪後備做囉

61M 蛇車轉左5X 字軌仲有L1 字軌嗎?
jasoncky 發表於 2014-2-9 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2014-2-9 23:43 發表

5X字軌是什麼?
FD_8592 發表於 2014-2-10 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 jasoncky 於 2014-2-9 23:49 發表

5X字軌是什麼?

其實係50,51,52 呢D 5字頭既字軌,係屯門廠既運作制度解作跳飛機字軌
nr5800 發表於 2014-2-10 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2014-2-9 23:43 發表

轉左先開始有, 平日一個, 星期六日兩個