hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 三晚限定拍烏蠅新線:嶼巴 34X
開啟左側

三晚限定拍烏蠅新線:嶼巴 34X

da54 發表於 2014-1-28 23:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原本對呢條線興趣不大,不過今朝新聞話東涌個花市全日得 50 個人行,
仲話要罷市,所以特登去望下首航....

34X 通告,原來半粒鐘一班....

NLB 34X notice.jpg

用車有 d 驚喜.... 我以為用 Rosa.... 點知用 MAN~~

NLB 34X MJ760.jpg

部車係 34 站位準時開出,唔洗問都知得我一個客,唔洗五分鐘就到左馬灣新村.....

NLB 34X TCRd.jpg

我落車之後,車長哥哥仲打手勢問我上唔上返車,我就話唔洗喇....

花市入口.....

我一入去,就見到有個檔主走去問保安姨姨係唔係有穿梭巴士,
保安姨姨話邊有巴士,要搭就去行出去搭 38...

跟住我就搭咀話開左條 34X 花市穿梭巴士,個保安姨姨好震驚,話連佢地都唔知....
問埋我架車係去邊度之後,即刻話要通知返其他職員

個檔主哥哥繼續問我架車係乜車,我就話係大嶼山巴士囉!
佢再問係唔係免費乘搭,我話要 $4.3 架!
檔主哥哥即刻話:「車!仲要收錢?邊有人會搭呀?」
然後好失望咁走左....

個花市其實真係幾冷清,不過可能因為上左報,人好似無報導講得咁少.....

睇返食環署網頁,呢個熟食檔要成六千幾蚊租....
真係祝佢好運....

之後睇完城巴東涌廠之後搭 37 出返去,跟住係 360 巴士站見到有塊牌....

踎低睇,入面原來有 34X 路線圖....

NLP 34X map.jpg

同埋花市平面圖....

咁樣宣傳法....
34X 唔拍烏蠅就假.....

評分

參與人數 9aPower +7 HugeC +7 收起 理由
daiteioh + 1 good
chungwh1113 + 1 詳細報告
petcity + 1 + 1 用心良苦
ad63 + 1 + 1 thx for report
busfunfun + 1 + 1 呢條線只會存在係呢個世界3日,咁都俾你影左! ...
nwfb1601 + 1 + 1 笑0左
Choi + 1 搞笑
HY671 + 1 用心之作
s3n354 + 1 + 1 笑左!

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
DM3822 發表於 2014-1-28 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2014-1-28 23:21 發表
原本對呢條線興趣不大,不過今朝新聞話東涌個花市全日得 50 個人行,
仲話要罷市,所以特登去望下首航....

34X 通告,原來半粒鐘一班....

用車有 d 驚喜.... 我以為用 Rosa.... 點知用 MAN~~

部車 ...

得12檔乾貨?咁真係邊有人行呀?
 樓主| da54 發表於 2014-1-28 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 DM3822 於 2014-1-28 23:29 發表

得12檔乾貨?咁真係邊有人行呀?

12 檔係濕貨...
乾貨得 11 個位,而且有 d 吉左....

咁多年宵市場,呢個真係最頹....
至於你們信不信?反正我信了
DW8306 發表於 2014-1-28 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2014-1-28 23:32 發表

12 檔係濕貨...
乾貨得 11 個位,而且有 d 吉左....

咁多年宵市場,呢個真係最頹....

食環唔放個年宵市場係東涌市中心,真係不如唔好開
但係東涌市中心又賣晒做私人樓

唯一大少少空間可以諗既就係富東個足球場

E21A 發表於 2014-1-29 00:14 | 顯示全部樓層
宣傳淨係得幾張banner,連區議員係地下大堂既通告欄都無宣傳
應該十個東涌居民有九個都唔知有咁既花市
其實咁難得係樓下開左一個規模同質素都唔差既花市,真係唔想因為宣傳唔夠而只搞一年
理論上淨係逸東都可以玩到個花市熱閙閙
Man@MFHK 發表於 2014-1-29 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2014-1-29 00:14 發表
宣傳淨係得幾張banner,連區議員係地下大堂既通告欄都無宣傳
應該十個東涌居民有九個都唔知有咁既花市
其實咁難得係樓下開左一個規模同質素都唔差既花市,真係唔想因為宣傳唔夠而只搞一年
理論上淨係逸東都可以玩到 ...

你唔明,人地住係東涌一年到晚,除左返工探親約朋友有機會出去市區,一年到晚已經都係東涌生活,難得過年仲唔襯機會出去市區襯熱鬧行大型年宵花市(例如維園),仲留係東涌行呢個規模連跳蚤市場都不如既花市?
Volvo B8L
PE7937 發表於 2014-1-29 00:28 | 顯示全部樓層

咁聽晚都好大機會轉用Rosa囉......
但後晚可能回復正常
s3n354 發表於 2014-1-29 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Man@MFHK 於 2014-1-29 00:26 發表

你唔明,人地住係東涌一年到晚,除左返工探親約朋友有機會出去市區,一年到晚已經都係東涌生活,難得過年仲唔襯機會出去市區襯熱鬧行大型年宵花市(例如維園),仲留係東涌行呢個規模連跳蚤市場都不如既花市? ...

逸東居民近少少去荃灣花市都已經多野行好多啦
jessc 發表於 2014-1-29 06:15 | 顯示全部樓層
咁元朗/屯門花市搬左去工業區,都有舖天蓋地的宣傳。只怪呢區食環署同其他部門無乜合作做野。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
PS8851@182 發表於 2014-1-29 09:02 | 顯示全部樓層