hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 【心繫加國】內地民眾要求加拿大不要取消投資移民計劃 ...
開啟左側

【心繫加國】內地民眾要求加拿大不要取消投資移民計劃

LF5502 發表於 2014-3-5 21:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

內地民眾要求加拿大不要取消投資移民計劃

http://hk.news.yahoo.com/%E6%9C% ... A%83-015000749.html

「同你講倫理,任何人都可以有佢的自主方法同權利去移民,沒有誰比誰高尚,你兇神惡煞趕人走,趕走一小班人卻輸掉加人素质,值得嗎?

愛護狗疤力量
AVD1 發表於 2014-3-6 03:24 | 顯示全部樓層
好老實講, 呢次加國無啦啦咁樣改其實對我都好大影響,
但係我仍然支持加國咁做,
大不了我過多一兩年就返香港,
我係香港人, 唔係中國人 ~

中國人呢三個字,
起加國本地人 (白人) 眼中都已經驚左 ...

1) 人地同佢講英文, 大多數人就只會回佢 - Can you speak Chinese ?
傻的嗎 ? 連基本生活都搞唔掂你去乜鬼加拿大 ...

2) 搶高物價
我身處溫哥華, 唔經唔覺都黎左六七年, 我黎之前仲有唔小白人起到架, 就係呢幾年不斷有大陸人係咁黎, 結果呢 ? 本人因為頂唔順未越搬越遠 ... 而家去到連 Coquitlam 都小左好多白人 ...

仲有好多好多, 數之不盡 ...
而家仲好意思要求加拿大不要取消投資移民計劃 ? 憑乜 ?
讀好佢地 o既書先黎好過啦,
本來班所謂移民計劃黎到未又係變低收入人士, 即係咩 ? 你懂的 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
stevenlim84 發表於 2014-3-6 15:25 | 顯示全部樓層
我覺得應該這樣說,加國本地人原本就不是白人,只不過白人移民太多,並依靠武力成立了這國家,並由他們主導。當看到中國人越來越多,如不限制,將會把歷史重寫一遍,到時加國變成中國移民主導的話,那白人移民後代會回歐洲嗎?不會,為保自己既得利益,限制移民量。
238X 發表於 2014-3-6 19:39 | 顯示全部樓層

原帖由 stevenlim84 於 6/3/2014 15:25 發表
我覺得應該這樣說,加國本地人原本就不是白人,只不過白人移民太多,並依靠武力成立了這國家,
並由他們主導。當看到中國人越來越多,如不限制,將會把歷史重寫一遍 ...

加拿大苦寒之地,歐洲人較少。
相比美國,無咁多武力。

歷史重演就誇張啲,
至少中共人文化比鬼佬
而且好嚮往西方文化,
或者唔要求鬼佬反向同化。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
sea1986 發表於 2014-3-10 15:08 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-3-6 03:24 發表
仲有好多好多, 數之不盡 ...
而家仲好意思要求加拿大不要取消投資移民計劃 ? 憑乜 ?
讀好佢地 o既書先黎好過啦,
本來班所謂移民計劃黎到未又係變低收入人士, 即係咩 ? 你懂的 ~

唔好意思嘅話就唔係強國人啦
其實有強國人仲話因為停移民計劃而要求加拿大賠償
我睇到呢篇新聞真係當堂諗︰你地班人真係食懵左,真係當全世界係羊鼓?

西雅圖呢年都多左好多強國人
果套咁嘅強國遇上西雅圖真係靠害
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
S3BL100 發表於 2014-3-10 23:16 | 顯示全部樓層

1) 人地同佢講英文, 大多數人就只會回佢 - Can you speak Chinese ?
傻的嗎 ? 連基本生活都搞唔掂你去乜鬼加拿大 ...

晌美國入面,我自己個field,本身有唔少強國人

上星期岩岩去完開會(個會係我個field的professional society的年會),當其他人都會用英語相互交談之時,
班強國人就自成一角,用強國語言交談,講野最大聲係佢地。
強國人同本地人交談,似乎真係少之又少。

近幾年去開大大小小會議不下六、七次,呢種情況屢見不鮮,
甚至見過唔少一次,佢地poster presentation,竟然用強國語言
須知道呢個field係相當全球化,而且好需要個人肯sell自己的agenda,
佢地咁做即係唔engage行家之間的相互交流,唔融入同行圈子入面、唔促進相互了解囉。

我見到呢班人用強國語言present,當然避之則吉。

甚至的確碰過唔止一次,呢班強國人見到人地黃皮膚黑頭髮,
就走去問人,識唔識普通話。
大佬,黎得開會,我點解要遷就你地的語言喜好同能力,
唔同大會通用的英文,走去同強國語言同你地交流,自我閉關?
於是,凡親有人問我識唔識中文,我一定扮聽唔明囉。
fb.com/scientisthk2usa/
ATE258 發表於 2014-3-11 03:30 | 顯示全部樓層

好老實講, 呢次加國無啦啦咁樣改其實對我都好大影響,
但係我仍然支持加國咁做,
大不了我過多一兩年就返香港,
我係香港人, 唔係中國人 ~

中國人呢三個字,
起加國本地人 (白人) 眼中都已經驚左 ...

1) 人地同佢 ...
我喺多倫多呢頭近排都多左好多強國人,我親戚甚至因為感而由Richmond Hill搬左去Aurora
AVD1 發表於 2014-3-11 13:16 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-3-10 23:16 發表

晌美國入面,我自己個field,本身有唔少強國人

上星期岩岩去完開會(個會係我個field的professional society的年會),當其他人都會用英語相互交談之時,
班強國人就自成一角,用強國語言交談,講野最大聲係佢地。
強國人同本地人 ...

既然 閣下做得 research, 同你一齊去得個 D 埸合一定有返咁上下,
比我係你真係唔怕用句中文媽差佢點解要同你講中文

強國人起外國人眼中早就已經心中劣評,
搞到我地呢班香港人, 甚至其他亞洲人士如日韓台等等都比人誤會埋一份
LJ7006 = MF5119 = AVD1