hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 1生總有多少意外
開啟左側

1生總有多少意外

kmbodth 發表於 2014-3-13 13:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

是咁的,前晚搭8166[好似係]@77 筲箕灣2148開出的班次,坐右輪拱,至西灣河站二記燈位停下,疑因天雨路滑,有一外賣電單車手在旁滑倒,而隨後的電單車及時煞停,前去扶起倒地車手,幸好仍能站立。車長落地視察巴士完好,繼續行程。
而昨晚搭516@10西行,至麗都酒店,一架由女司機鴐駛BEN跑隊尾.

在此忠告各位,做個良好道路使用者,少遊車河,就算有保險,都唔好攞命教[校]飛,又環保慳錢。
免得家人擔心,而閣下亦未必想咁早就死。[唔少人想死話唔怕死但事實是怕死之輩]
欲/正學車者/投身車長人士,亦應瞭解一次意外足以致命。

而兩晚本人都是乘85再轉車,實在有點不安,到底今晚能否安全回家。
今晚搭東涌線+流水轉美景線,如果安然回家,就再回文,希望大家把握人生活得有意義,大家怕出事嘅就唔好同我同路喇
可以揀嘅話冇咩人想撞車死,就算本人今夜因交通意外'過新 加坡',相信冇板友會唸大悲咒/往生咒,賞賜的是耶和華,收取的是耶和華,生死有命,富貴由天,反正我信了。
祝大家出入平安

下為昨夜所攝,與早年209雷同,估計換個引擎倉門就應該復出

樓主| kmbodth 發表於 2014-3-14 00:12 | 顯示全部樓層
剛才回家路上平安,陣間朝早又要如常通勤。
另問如516/以往209機械正常,換引擎倉門要隔幾耐先整好復出?thx
ronaldng 發表於 2014-3-15 12:04 | 顯示全部樓層
在此忠告各位,做個良好道路使用者,少遊車河,就算有保險,都唔好攞命教[校]飛,又環保慳錢。
免得家人擔心,而閣下亦未必想咁早就死。[唔少人想死話唔怕死但事實是怕死之輩]

你o甘講法冇人洗出街啦, 行街會跌死過馬路會被撞死搭巴士會意外死搭地鐵會追撞死,意外,顧名思義,是無法估計的,來到就是來到,冇得避。

btw "做個良好道路使用者,少有車河" 這句很有問題,俾足車錢合法合情合理又有甚麼不良好

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
Heiheiedwin + 1 55
s3v12 + 1 + 1 意外,顧名思義,是無法估計的,來到就是來到,冇得 ...

查看全部評分

5580,9100,NG2473
 樓主| kmbodth 發表於 2014-3-15 15:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ronaldng 於 2014-3-15 12:04 發表

你o甘講法冇人洗出街啦, 行街會跌死過馬路會被撞死搭巴士會意外死搭地鐵會追撞死,意外,顧名思義,是無法估計的,來到就是來到,冇得避。

btw "做個良好道路使用者,少有車河" 這句很有問題,俾足車錢合法合情合理又有甚麼不良 ...
兩樣嘢,記得小心過路/駕駛,
另外不少巴士迷亦鐘意遊車河,但早前新巴8號柴斜意外中一個受傷阿伯就是有兩蚊乘車計劃去遊車河,巧合地搭中嗰班車,遊車河涉及風險,就好似投資咁冇人想蝕,但係咪個個人遊車河都預左撞車嘅風險先

s3v12 發表於 2014-3-16 08:26 | 顯示全部樓層
諗咁多做咩吖,enjoy下牛河個過程算啦,諗太多棧影響心情
お可愛いこと~
PH5408 發表於 2014-3-16 11:32 | 顯示全部樓層
我以為自己睇緊潮文
fm1234 發表於 2014-3-16 11:58 | 顯示全部樓層

該死唔駛病
zoom...zoom...M6
joeli16 發表於 2014-3-16 12:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-3-13 13:04 發表
是咁的,前晚搭8166[好似係]@77 筲箕灣2148開出的班次,坐右輪拱,至西灣河站二記燈位停下,疑因天雨路滑,有一外賣電單車手在旁滑倒,而隨後的電單車及時煞停,前去扶起倒地車手,幸好仍能站立。車長落地視察巴士完好,繼續 ...

既然你都識講生死有命,反正都係整定既,有咩好不安?
AV385 發表於 2014-3-16 13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-3-14 23:10 發表
兩樣嘢,記得小心過路/駕駛,
另外不少巴士迷亦鐘意遊車河,但早前新巴8號柴斜意外中一個受傷阿伯就是有兩蚊乘車計劃去遊車河,巧合地搭中嗰班車,遊車河涉及風險,就好似投資咁冇人想蝕,但係咪個個人遊車河都預左撞車嘅風險先 ...

你點知阿伯屋企個天花唔係有舊榴槤咁大嘅天花就冧等緊佢,點知佢飲完茶唔返屋企
走咗去遊車河而避左一刧呢?
可能阿伯去完醫院返到屋企見到舊榴槤咁大嘅天花冧左落黎,慶幸自己好彩有遊到個程車河
唔通阿伯又要fax個e-mail通知你啦喎

其實咁怕有意外,唔出街都只係一個治標唔治本嘅方法,要治本,得一個解決方法嫁者,縮短自己嘅有生之年
可能香港嘅交通意外率會因為你嘅付出而有所下降,到時就真係功德無量囉
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
DC3938 發表於 2014-3-16 14:07 | 顯示全部樓層

都係"時間同不能遇見的遭遇",耶和華會幫死人復活,使他們身心完美,永遠在樂園生活!樓主,你返邊個教會?