hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 270B客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 270B客量統計

Ravenclaw 發表於 2014-3-25 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2014-3-25 21:44 發表

佢出九龍都未去到286X 咁頂門口啦

我想講ge野好簡單,唔需要大驚小怪...

好好體體,維持現有服務已經夠,再加班到時人都唔識企就樣衰啦...

270B系繁忙時間路線黎,佢做到105人呢個數系好合理的事,系應該要做到的...
GK9636 發表於 2014-3-25 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwks-616 於 2014-3-25 21:45 發表
我係想講佢長沙灣嗰3個站加埋上得癲。

286X 長沙灣徑+長沙灣廣場6點幾兩個站成百人上飛埋餘宗堯, 咁等42A, 58X, 68X果D咪超癲? 果段時間長沙灣客好似46, 44咁就慘囉, 可能個個標準唔同

GK9636@ATENVIRO
偉文 發表於 2014-3-25 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2014-3-25 21:56 發表

286X 長沙灣徑+長沙灣廣場6點幾兩個站成百人上飛埋餘宗堯, 咁等42A, 58X, 68X果D咪超癲? 可能個個標準唔同

若果270B拉去大角咀區/如265B經奧運去柏景灣, 或2E類似行法, 會否令佢有機會夠客開全日?

樓主| kiwks-616 發表於 2014-3-25 22:01 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

甘好多線繁時應該幾樣衰下。。。。
Ravenclaw 發表於 2014-3-25 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwks-616 於 2014-3-25 22:01 發表
甘好多線繁時應該幾樣衰下。。。。

體你講邊d啦...

體你系話繁忙時段全日線的客量還是繁忙時間路線的客量...

全日線如果繁忙時間完全一班都唔識頂果d衰d講句,其實真系唔死都沒用...

葵青就系最多呢d線,45、46果d系其中之...

所以今年RDP咪縮到d議員反台,傾都廢事傾,到移加只系得個叫42縮短改收九龍價咁大把的小甜頭出黎,你淋下葵青區發生緊咩事...

講翻270B,移加270B我個人覺得做得幾好,客量亦都叫理想...

至於全日,well...做西九唔做旺角,全日的話,客量唔見得理想,望下堆86系列的線...

條條又系霉到飛起(除86C)...
s3bl469@73a 發表於 2014-3-25 23:34 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2014-3-26 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 s3bl469@73a 於 2014-3-25 20:55 發表
不過270B假日客量幾麻麻,一班車都三十人到,要加車,待觀察。

樓主幾時講過要假日加班及全日?
JF1261 發表於 2014-3-26 00:21 | 顯示全部樓層
105 人算唔錯啦, 講真, 北區人一見你企得逼就掉頭搭MTR 算啦
同一情況東涌果d 線路都會出現, 始終長途客
你加多班分分鐘都同你坐到90人,,

如果講多人 1810 班次先係最多人
我建議第一步執返正d 班次先
改為開 1750, 1810, 1830, 1850, 1910, 1930, 2000

而出城班次呢, 受制於大埔公路, 想多客都難
我試過搭8點鐘車要9點半先到深水埗, 實在太慢了

至於假日, 我都唔知講咩好
大佬, 1750-2000 呢個都係食飯時間, 邊有人會搭車架
你見d 68X 呀 265B 呢段時間都係小人d
咁因為通常一家人/一大班朋友食完飯, 都起碼2100 啦

所以真係想試水溫的話開返2000-2300, 每30分鐘一班試下先都ok

barking 發表於 2014-3-26 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2014-3-26 00:21 發表
至於假日, 我都唔知講咩好
大佬, 1750-2000 呢個都係食飯時間, 邊有人會搭車架
你見d 68X 呀 265B 呢段時間都係小人d
咁因為通常一家人/一大班朋友食完飯, 都起碼2100 啦

所以真係想試水溫的話開返2000-2300, 每30分鐘一班試下先都ok

相比東九, 西九果邊個市景明顯係頹啲
大膽啲拉去旺角東做總站, 用最外面條坑, 假日及次繁時客量即刻好轉
JF1261 發表於 2014-3-26 01:57 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2014-3-26 01:43 發表

相比東九, 西九果邊個市景明顯係頹啲
大膽啲拉去旺角東做總站, 用最外面條坑, 假日及次繁時客量即刻好轉

咁當然啦
大前題係唔加價

我記得最初期方案係行旺角道入奧運站
但九巴要收$17.7