hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 今早歌連臣角的士司機差點開拖實錄
開啟左側

今早歌連臣角的士司機差點開拖實錄

hkbw 發表於 2006-4-5 10:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說今日清明,一如以往, 小弟要去歌連臣角拜山..今年就決定駕車去, 係封路之前到,所以5點幾就出車,
未夠6點已經係歌連臣角. 諗著咁早搵位就應該冇問題啦, d警察都未到..
點知問題來了..

過左凌灰閣, 就有幾段單線雙程路..差唔多到新d個棟,骨灰的地方, 條路又窄, 兩邊都冇位..
前面兩部的士互不相讓, 由上面落來既係一名阿伯司機..上緊去的係一名金髮年輕司機...
後面幾個的士司機都叫個後生仔讓下老人家..不過有人玩野, 唔肯動...

兩個都唔肯讓, 攪下攪下, 個段路都有成十幾部的士頂死左...
個時係早上5點55分...個後生既講講下仲差點動手...

我見到條路頂死, 都費事行埋去窄個邊, 就留了係路面仍然寬闊的地方等...
後面成條車龍....等下等下...終於有警察到場...但一個警察對著十幾部的士...
個個又唔肯讓, 邊有咁易有位走...

過左一陣, 另外幾部鐵馬都來埋...一開始就叫人調頭...我地梗係唔走啦..咁早起身就係唔想同人迫...
於是, 警察就要的士調頭, 私家車可以留下一邊等...有個警察仲話: 你地班人唔信上面冇位泊..一陣你阻著
條路我實port你

之後6點半, 終於調好晒d車, 條路可以行返..但即時轉返做單程路...
其後, 小弟才知, 原來6點鐘時因為呢件事, 下面封左路, 唔俾任何車上歌連臣角..
攪到所有人要係388, 389個站落車, 步行上山, 其後才放返俾的士上.....
(之後仲有人因為被迫步行而同警察差點開片)

呢兩個的士司機真係有點問題...整死全世界, 自己又冇左d時間做生意...

最後, 小弟駕車上到去時, 要泊到好遠, 接近天主教墳場個....
原本都唔駛泊咁遠...

呢d真係累人累物累街坊.

歡迎討論.

殺雞焉用牛刀?!
FX8173 發表於 2006-4-5 10:57 | 顯示全部樓層
又係的士佬……越o黎越覺得 D 後生的士佬車品越o黎越差﹗特別係紅的﹗
 樓主| hkbw 發表於 2006-4-5 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-4-5 10:57 發表
又係的士佬……越o黎越覺得 D 後生的士佬車品越o黎越差﹗特別係紅的﹗

個別者..我地呢度都有板友假期駕的士玩下..佢d車品絕對係上品tim..
不過今早我都好勞氣...
倒車讓位出來俾前面d車倒車時, 前面部Mondeo到明係Sunday driver, 完全唔識駕車咁..
倒車都要我教佢點倒, 扭咩軑..激死...
殺雞焉用牛刀?!
CZ_6686 發表於 2006-4-5 12:00 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-4-5 10:57 AM 發表

架車唔係自己既
炒爛撞爛就算To左都係車行事
係咁架喇
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
KV9033 發表於 2006-4-5 14:26 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-4-5 10:52 發表
呢兩個的士司機真係有點問題...整死全世界, 自己又冇左d時間做生意...

你係第三者,咁諗好正常.

但假如你係其中一個的士司機,
覺得另外果個路程少d,易走d應該佢讓的話.

我相信呢道A4版某d成日貼文既人,
都未必會為左其他道路使用者而讓路...
 樓主| hkbw 發表於 2006-4-5 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 KV9033 於 2006-4-5 14:26 發表

你係第三者,咁諗好正常.

但假如你係其中一個的士司機,
覺得另外果個路程少d,易走d應該佢讓的話.

我相信呢道A4版某d成日貼文既人,
都未必會為左其他道路使用者而讓路...

最後咪兩敗俱傷...勁浪費時間...半個鐘, 走多轉都得了...
殺雞焉用牛刀?!