hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15年度荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

[經歷分享/報告] 2014-15年度荃灣區巴士路線發展計劃

AVD1 發表於 2014-4-23 14:08 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-4-23 13:58 發表

上繁係唔夠時間跑的 (葵俊苑埋站可以塞走 5 分鐘),無搭過請勿亂噏!

老實講句你地都係靠條 38A 去到葵芳而已,
去美孚一段根本有 238X ~

由葵芳去美孚一段, 根本行經荔景山完全睇唔出有咩問題,
繁忙時間真係唔夠時間行未加 order, 呢個大部份路線都係咁做架啦, 有何問題 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AV513--HU208 發表於 2014-4-23 14:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-4-23 14:08 發表

老實講句你地都係靠條 38A 去到葵芳而已,
去美孚一段根本有 238X ~

由葵芳去美孚一段, 根本行經荔景山完全睇唔出有咩問題,
繁忙時間真係唔夠時間行未加 order, 呢個大部份路線都係咁做架啦, 有何問題 ? ...
海濱出去美孚就或者係
但美孚入番去就絕對唔係

加 order? 乜而家仲有車剩咩 (尤其朝早)?
AVD1 發表於 2014-4-23 14:20 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-23 13:02 發表

你要用九巴的思維去諗,
30X同234X重疊已經係陰乾的理由啦,
九巴條41 已經係咁, 同41A/44/42A/43C重疊,
仲建議提速, 提過3次, 3次都比區議會BAN, 葵青九龍城區議會三劑都有份.

九巴今年咪唔同你玩囉, 玩減 ...

張兄, 你咁講 234X 未又係同 30X 疊返轉頭,
究竟呢個係你個思維定係九巴思維, 還是九巴思維等如你 o既思維呀 ~

事先比人 reject 左個方案,
唔好講巴士公司定做策劃班人, 一個學生無啦啦比個先生 reject 左佢個 idea 都會諗下點解會比人 reject 而去改善啦,
咁大間公司, 仲要請埋 d 受過高等教育 o既人, 竟然人地 ban 左佢就覺得係人地 o既問題, 擲左個波比人就算鬼數,
究竟係個方案有問題定係班議員/居民有問題 ?

我認真係希望有人好好檢討下自己做緊 D 乜,
而唔好搞到班黎 iTalk 收料 o既高層真係以為班居民可以接受所謂五分鐘路程 o既謬論 ~

AVD1 發表於 2014-4-23 14:22 | 顯示全部樓層

原帖由 AV513--HU208 於 2014-4-23 14:15 發表
海濱出去美孚就或者係
但美孚入番去就絕對唔係

加 order? 乜而家仲有車剩咩 (尤其朝早)?

美孚返去可以揀坐 238X (直接返海濱), 33A (返荃灣), 40 (返大窩口一帶) ~
張偉沖 發表於 2014-4-23 15:16 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-4-23 14:20 發表
張兄, 你咁講 234X 未又係同 30X 疊返轉頭,
究竟呢個係你個思維定係九巴思維, 還是九巴思維等如你 o既思維呀 ~

上次30X 咪減左班囉, 你唔記得左?

況且,
將來黃埔有港鐵站, 所以30X 先更加有迫切需要改,
今時今日九巴無動作,到左2015年你覺得唔會有動作?

看來你真係好唔了解九巴喎.

九巴條33A 咪有辦你看囉, 提速不成便建議減班,

九巴41 就仲經典, 提足3次BAN足你3次, 唔取消41你已經執到, 仲同班區佬玩落去?

事先比人 reject 左個方案,
唔好講巴士公司定做策劃班人,
一個學生無啦啦比個先生 reject 左佢個 idea 都會諗下點解會比人 reject 而去改善啦,
咁大間公司, 仲要請埋 d 受過高等教育 o既人, 竟然人地 ban 左佢就覺得係人地 o既問題,
擲左個波比人就算鬼數,
究竟係個方案有問題定係班議員/居民有問題 ?

梗係議員的問題啦, 比埋特快39A 轉234X bbi你都唔要, 寧遠有直車都唔可以比人有特快車,
呢d 唔係政棍咁係咩?

玩政治唔妥協跪低真係返屋企訓覺算啦, 下下要企硬, 鐵板一塊, 玩一拍兩散,
完全無得商量, 根本唔係為左居民利益著想, 比呢班人入到議會仲得了?

仲有,
邊個話你知巴士公司同居民之間的關係是"老師和學生"的關係?
你呢種思維模式暗示左巴士公司一定要聽議員話, 但實情就係剛剛相反,
議會只係諮詢角色, 擱置只係唔想比一班反梁份子有口實話架空議會咋.
唔好成日恃住自己有那少少選票便可以為所欲而為先得架.

我認真係希望有人好好檢討下自己做緊 D 乜,
而唔好搞到班黎 iTalk 收料 o既高層真係以為班居民可以接受所謂五分鐘路程 o既謬論 ~

有無高層來收料我就唔敢肯定,
不過我就一定有責任唔可以令反對重組的失實言論充斥,
亦要痛斥那些借反對重組從而反對CY 政府的板友.
盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-4-23 15:22 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-4-23 13:31 發表
你講到趙生似田二少派過嚟嘅臥底多啲囉!
李卓人又會咁蠢走去收容佢嘅?

趙生同田二少做嘅嘢頂多只可以話係聚集民間力量,
你不如問點解有人簽名?梗係個計劃有問題先至被人反啦,
否則,田二少大可以唔啋佢哋,不是嗎?

另外,田 ...

趙生以前正正就係田二少的前助理, 你唔信大可以找找他的資料.

大角咀黃頌都有攪簽名添, 咁係咪63X 改經西廊的計劃有問題先?
我係想指出有人簽名可以係因為田二少係建制派背景, 有人有理無理都反左先,
又或者有人好日都唔會搭30X但又覺得寧遠有條線去深水埗好d; 更甚的係有人唔明重組的好處,
寧遠原地踏步.

田二少唔理的話, 便會比趙生乘虛而入, 唔好唔記得他都想落區選同田二少對撼,
你係田二少你會比呢d 事發生?
盲目反對 香港已死
AVD1 發表於 2014-4-23 16:11 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-4-23 15:16 發表

上次30X 咪減左班囉, 你唔記得左?

幾時 ? 近年只係得 234X 做左定點, 30X 完全冇咩動作, 現今時間表都好似用左幾年 ~

梗係議員的問題啦, 比埋特快39A 轉234X bbi你都唔要, 寧遠有直車都唔可以比人有特快車,
呢d 唔係政棍咁係咩?

39A 同 234X 都唔算係咩密車線, 叫人咁轉等同叫人坐 39M 轉港鐵, 同意都是傻的 ~
就算比 39A 改左路咁行, 39M 頂得順 ?
明顯地成個方案配套就係係有問題 ~

邊個話你知巴士公司同居民之間的關係是"老師和學生"的關係?
你呢種思維模式暗示左巴士公司一定要聽議員話, 但實情就係剛剛相反,
議會只係諮詢角色, 擱置只係唔想比一班反梁份子有口實話架空議會咋.
唔好成日恃住自己有那少少選票便可以為所欲而為先得架.

你諗多左, 我係講緊某些人受過高等教育之後就以為自己 o既建議已經是最好的,
人地講咩意見就唔理, 仲要樂之不疲咁對住個 Google Map 係咁畫線,
反而普通小學生比人 reject 左之後都會反思下點解會咁 ......
張偉沖 發表於 2014-4-23 16:16 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-4-23 16:11 發表
幾時 ? 近年只係得 234X 做左定點, 30X 完全冇咩動作, 現今時間表都好似用左幾年 ~

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/archiver/tid-689879.html

39A 同 234X 都唔算係咩密車線, 叫人咁轉等同叫人坐 39M 轉港鐵, 同意都是傻的 ~
就算比 39A 改左路咁行, 39M 頂得順 ?
明顯地成個方案配套就係係有問題 ~

30X 提左速, 39M 咪可以減輕負荷囉, 39A 快左咪可以吸引乘客搭39A 出去囉,
咁都有問題?
盲目反對 香港已死
AVD1 發表於 2014-4-23 16:39 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-23 16:16 發表

30X 提左速, 39M 咪可以減輕負荷囉, 39A 快左咪可以吸引乘客搭39A 出去囉,
咁都有問題?

唔好避重就輕迴避班次個問題,下下叫人轉車仲要係疏線轉疏線,係唔係即係叫人轉坐港鐵?另外 39A > 234X 只係補償 30 去年建議縮去荃灣而唔係因為 30X 上西廊而設 ~
238X 發表於 2014-4-23 17:05 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 23/4/2014 15:22 發表

田二少唔理的話, 便會比趙生乘虛而入, 唔好唔記得他都想落區選同田二少對撼,
你係田二少你會比呢d 事發生?

如果件事係無問題,
田二少絕對有條件同趙生公開對質。
咁佢唔對質,就即係件事有問題,唔好賴政治。

黃頌唱獨腳戲、一言堂,
同田二少呢單 case 完全唔同。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知