hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) JL8838 / JL8837 香港-札幌新千歲
開啟左側

JL8838 / JL8837 香港-札幌新千歲

bombmanhk 發表於 2014-5-8 23:40 | 顯示全部樓層

即係呢班JL 係做團體, PACKAGE客 冇做散客.....
個早餐真係幾豐富同精美......

JL/NH 唔開KIX RED EYE 真係可惜, 我去KIX 都係揀MM/UO算
俾CX價錢但要忍受D 空姐嘅嘴臉, 不如揀D冇服務嘅好過
cheungtszfung 發表於 2014-5-8 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2014-5-8 23:40 發表
即係呢班JL 係做團體, PACKAGE客 冇做散客.....
個早餐真係幾豐富同精美......

JL/NH 唔開KIX RED EYE 真係可惜, 我去KIX 都係揀MM/UO算
俾CX價錢但要忍受D 空姐嘅嘴臉, 不如揀D冇服務嘅好過 ...

咁JL當年連JL702/701都唔做轉哂俾CX code-share就見佢亞洲唔多理香港市場

[FF mode]都幾希望JL/NH肯做類似JL736/735個時間去KIX,用隻738/320都好(JL KHH<>KIX用738),起碼服務點都好過CX先[/FF mode]

2076 發表於 2014-5-9 00:15 | 顯示全部樓層
UO同MM因為我成日都last-minute先會confirm機位,所以點會搭得到...

上個月啱啱先坐完CX524,上機就瞓,都唔需要啲乜野服務la,回程因為空少的比例高,都冇乜空姐的不良態度同埋班機的空姐態度好左...希望出年2月搭CX倫敦線的服務可以有可以接受的水平...都唔期望同坐開的SQ比較lu,680鎊直航算係咁
(不過回程班CX521 delay左成個鐘起飛,delay兩個幾鐘到...原因係因為773轉747,搞到成田機場從74 gate在地面taxi左成個鐘先到16R起飛...)
有得揀邊個唔想揀NH/JL? 但係NH/JL班羽田凌晨機取消左N世,搭早機又等於冇左半日

話說去新千歲想同CX一樣即日下午到,最尾一日下午走可以諗KE/OZ,搭凌晨機去仁川轉完機降落時間仲早過CX到

抗議962B重組
還我962全日服務
Aeon802 發表於 2014-5-9 21:34 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2014-5-9 00:15 發表
UO同MM因為我成日都last-minute先會confirm機位,所以點會搭得到...

上個月啱啱先坐完CX524,上機就瞓,都唔需要啲乜野服務la,回程因為空少的比例高,都冇乜空姐的不良態度同埋班機的空姐態度好左...希望出年2月搭CX倫敦線的 ...

上次搭CX,服務可以接受,唔似上次搭澳航長途機飛澳洲接近沒有空姐/空少有笑容,我都明白間公司經常CUT JOB
mckhgc 發表於 2014-5-11 12:47 | 顯示全部樓層
請問呢班機係咪旺季加班機,通常只在櫻花期、雪祭之類日子有?

2015年雪祭終遠離農曆新年,打算到時去,希望到時有呢班機又搭到!
ML29 發表於 2014-5-11 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Aeon802 於 2014-5-9 21:34 發表

上次搭CX,服務可以接受,唔似上次搭澳航長途機飛澳洲接近沒有空姐/空少有笑容,我都明白間公司經常CUT JOB
如果要我在CX和QF選擇我寧願坐CX,QF那班FA普遍對亞洲人態度都麻麻,而QF的飛機餐
份量雖然多但味道不敢恭維……
原帖由 cheungtszfung 於 2014-5-8 23:52 發表

咁JL當年連JL702/701都唔做轉哂俾CX code-share就見佢亞洲唔多理香港市場

當年JL財困要盡量減航線開源節流,可能剛好HKG有CX這個oneworld成員鎮住可以做codeshare,
因此優先cut走HKG線。
懷念啟德年代JL一日九班機飛香港的日子……

We're part of The Go-Ahead Group
android 發表於 2014-5-14 21:31 | 顯示全部樓層

skytrax一定唔會上榜,新千歲一日先得咁小機,知名度唔高,點會有人投票比佢呢
minam 發表於 2014-5-18 16:35 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 11/5/2014 12:47 PM 發表
請問呢班機係咪旺季加班機,通常只在櫻花期、雪祭之類日子有?

2015年雪祭終遠離農曆新年,打算到時去,希望到時有呢班機又搭到!
貌似加班機是為農曆新年的旅遊旺季而設,而並非雪祭,相信因當地祭典而帶來既香港客人流不足以旅行社要安排包機
 樓主| ksmbh 發表於 2014-5-20 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 minam 於 2014-5-18 16:35 發表
貌似加班機是為農曆新年的旅遊旺季而設,而並非雪祭,相信因當地祭典而帶來既香港客人流不足以旅行社要安排包機

四五月都有多班加班包機
但多係CX
JAL加班呢班係復活節
gordon 發表於 2014-5-21 15:18 | 顯示全部樓層

原帖由 ML29 於 2014-5-11 18:24 發表
如果要我在CX和QF選擇我寧願坐CX,QF那班FA普遍對亞洲人態度都麻麻,而QF的飛機餐
份量雖然多但味道不敢恭維……

當年JL財困要盡量減航線開源節流,可能剛好HKG有CX這個oneworld成員鎮住可以做codeshare,
因此優先cut走H ...
QF除了飛機餐難食, 仲有係IFE成日貨不對辦, Seat Pitch又差過好多LCC(至少我覺得窄過UO), 幸好當年仲有AN可供選擇, 換轉係依家, 我坐SQ轉機好過囉.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法