hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) KMB Volvo B9TL 12.8M
返回列表 發新帖
開啟左側

KMB Volvo B9TL 12.8M

3ASV174 發表於 2014-5-25 14:11 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-5-25 02:59 發表
落左12m尾軸車禁令嘅線其實新城都幾多下
好彩新記12m得超豪係尾軸

城,新記
薄扶林道上落山轉入或轉出第二街的路線(近李陞小學)
7,37A,90B,71,973,3A,4,4X,30X,46X,91,94,970,970X
19、41A、76 司徒拔道迴旋處

九記 ...
呢度好多路線唔係落「12 米尾驅車禁令」,而直情係「12 米禁令」,中驅車一樣唔派得,或者同樣盡量少派,
李陞小學個位,根本 12 米尾驅車都行得,只係盡量少派,而事實上係連 12 米中驅車都盡量少派,
但少出現尾驅車最主要原因係新巴基本上無超豪在南區,但城巴未有 E500 前,90B 已經日日狂派 12 米豪行,上山問題不大,
至於落山,4 一定都用過 50XX 行。

至於 7、37A、71、3A、46X、91、94 本身主力都係派 11 米以下既車,12 米車出現得唔多,但 94 肯定派過 12 米豪,
973 直情唔用 12 米車,如果 11.3 米的話中驅尾驅都可以派,
剩低成日出 12 米車既路線都係新巴,又係一句:南區本身都無超豪長駐。

41A 又係,我唔知佢有無禁令,但雙層車本身都不常見,Trident 都好似無行過,要派都係短車,
至於 76,一上司徒拔道已經連 11 米車都唔會點派啦,但行呢段路既 11 米車,一樣係尾驅,
至於 19 已經講左,只係盡量唔派 12 米尾驅車,但呢條線根本連 E500 都唔包一定一手軚走得。

238X 呢堆係極少數真係中驅車可以派大一個碼既例子,但呢條線卻唔係全部中驅車都行得,真係好極端。
其實講到尾,真係「派中驅車可以比尾驅車派大一個碼」既路線,其實係少之又少,
絕大部份路線一禁某個長度既車,就中驅尾驅都一樣會禁,已經證明實際運作上,同一長度兩者差異根本就不大。
如果路況真係唔可以行 12.8 米尾驅車,咁亦無必要塞架 12.8 米中驅車落去,
因為有得咁特殊既路面環境,條線又點會用 12 米車都唔得一定要上到 12.8 米?
HR889@3C 發表於 2014-5-25 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 alex_yu1992 於 2014-5-25 02:59 發表
九記
238P、238S、238X因中港碼頭同海濱花園坑位問題所有12m尾軸車都唔用得
238P/S/X 應該得海濱坑位問題先用唔到 12 米尾軸車, 中港可以就住轉
PE3529 發表於 2014-5-25 14:45 | 顯示全部樓層
原帖由 HR889@3C 於 2014-5-25 14:32 發表
238P/S/X 應該得海濱坑位問題先用唔到 12 米尾軸車, 中港可以就住轉
之前238X 行過3ASV ga