hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞) 消息指港鐵推四百元市區月票及清晨優惠 ...
開啟左側

(轉貼新聞) 消息指港鐵推四百元市區月票及清晨優惠

3ASV196 發表於 2014-5-29 00:51 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2014-5-29 00:38 發表

只要閘機落咗事故模式免費出閘,連單程票都可以彈票出嚟放人出閘唔計數下次再用,都會票就應該會順理成章唔計算一次車程。
反而問題會係有事故時車站無收到柯打免費出閘,到時先係會最受考驗…… ...

係, 如果事故模式, 困左人係車站又無車行, 當然ok, 但港鐵網絡大, 延誤未必係完全停駛, 乘客亦未必係出事路線上出閘,
咁咩車站先有事故模式? 點樣事故先有免費出閘呢?

正如我之前例子, 東鐵有事, 金鐘站無理由所有人免費出閘o者, 但的確可能有乘客因為咁無左優惠......而個問題重點係,
mtr 延誤會引致無左優惠, 講緊唔只係25%車費, .而這是概念問題....即mtr 錯誤, 時間用多左, 乘客反而要俾貴d....

我自己經驗, 如尖沙咀至金鐘訊息故障, 列車延誤10分鐘呢d, 我就未試過可以免費, 即使金鐘出閘....而講就10分鐘, 但實際可以用
多過20分鐘, 包括上唔到車等.....呢d本身難於處理

3ASV196.KE7270
bombmanhk 發表於 2014-5-29 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-5-29 00:08 發表

加價係法例要求, 但優惠就係港鐵可以控制的, 而點樣優惠得黎係對乘客實用,
又可以舒緩下公眾壓力, 而又維持港鐵財政, 先係公關重點....

如果明知自己系統呢排都唔係成日可靠, 係呢個時候仲出埋呢D時限優惠, 本身 ...

基本上而家地鐵一講加價D人一定嘈, 學師兄話齋, 故障搞到我遲出閘咪變得冇用, 白白浪費左早出門口嘅成本
如果8.15出閘, 去食個早餐先返工都可以嘅, 但有幾多人咁做真係唔知, 地鐵都係冇計可施底下搵個方法減輕下上繁壓力

我本身住九龍東, 返太古, 400蚊40程俾我已經冇乜用, 搭巴士可以9.8, 兩程都平過地鐵
而且有時早放工我去西灣河搭船返去, 慳多幾蚊, 你話4-500蚊一個月任搭都仲算抵嘅
對我呢D 11,2蚊一程嘅人來講就冇乜著數 (我而家返工搭地鐵, 放工搭船夾埋都係16蚊)
toyl 發表於 2014-5-29 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2014-5-29 01:06 發表

我本身住九龍東, 返太古, 400蚊40程俾我已經冇乜用, 搭巴士可以9.8, 兩程都平過地鐵
而且有時早放工我去西灣河搭船返去, 慳多幾蚊, 你話4-500蚊一個月任搭都仲算抵嘅
對我呢D 11,2蚊一程嘅人來講就冇乜著數 (我而家返工搭地鐵, 放工搭船夾埋都係16蚊)

知道自己30日搭到30程應該都得,尤其是天熱日子已到,放工搭船會唔會好熱?
呢一兩個月計晒返工果程,放工又熱又趕可以搭返次,呢個幾兩個月ching其實都諗得過呀!
jimmy_lam 發表於 2014-5-29 07:39 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2014-5-29 01:20 發表

知道自己30日搭到30程應該都得,尤其是天熱日子已到,放工搭船會唔會好熱?
呢一兩個月計晒返工果程,放工又熱又趕可以搭返次,呢個幾兩個月ching其實都諗得過呀! ...

上層都幾涼爽的(北角-觀塘船)
A19-AD4807 發表於 2014-5-29 12:41 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2014-5-29 23:57 | 顯示全部樓層
與其出都會票
不如出10送一優惠

都會票可以做到呢個功能
搭夠40程,送多4程免費車程
尤如10送一優惠
mak5052 發表於 2014-5-30 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2014-5-29 23:57 發表
與其出都會票
不如出10送一優惠

都會票可以做到呢個功能
尤如10送一優惠
若果將遊客全日通改稱一日票,開放予所有乘客用,似乎仲好
另外,重新發行港鐵重鐵專用儲值票,如何?
初擬賣70元,票值100元,儲值用完可搭多一程
toyl 發表於 2014-5-30 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2014-5-29 23:57 發表
與其出都會票
不如出10送一優惠

都會票可以做到呢個功能
尤如10送一優惠

不過十送一優惠最近幾次推出都只限週一至週五,變相綑綁乘客先有優惠,難度亦不低。
kei_hk 發表於 2014-5-30 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-5-30 11:07 AM 發表

不過十送一優惠最近幾次推出都只限週一至週五,變相綑綁乘客先有優惠,難度亦不低。

由於改了做周一至五﹐令到斷纜機會大增﹐例如第一個星期﹐7月1日已經唔係一般人的設工日子﹐已經好易斷纜﹐之後仲有中秋節﹐國慶+重陽﹐以及聖誕節﹐單是今年已經4個星期。

另一個問題﹐便是得回來的車票﹐你又會點用? 真係放假突登搵街去﹐仲要坐mtr?
(這個問題以5天返工/周六長短周的人才會有影響)

如果閒日返工使用﹐便註定該星期換唔到免費車票。周六又未必要返工﹐車票又要每個星期換﹐又只有一個月壽命。
(以一般打工仔只會返工及放工坐2程車計算)

之前﹐我便因為這樣﹐手持3張免費車票﹐結果係要在其中一個星期放棄換免費車票。

講真﹐以使用方便來講﹐長程做回程9折會好一些。最少唔需要怕假期斷纜﹐亦唔需要煩免費車票點去使用。同埋唔需要每個星期五去排隊換車票。

ps. 小弟陰謀論﹐m公司唔想製作全新的免費車票﹐節省製作車票的成本﹐所以唔再推十送一。

kei_hk 發表於 2014-5-30 11:39 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-5-30 12:17 AM 發表
若果將遊客全日通改稱一日票,開放予所有乘客用,似乎仲好
另外,重新發行港鐵重鐵專用儲值票,如何?
初擬賣70元,票值100元,儲值用完可搭多一程 ...

m公司根本唔係太願意提供優惠給香港人﹐如果真係有心提供﹐老早已經把$50的日票供所有人使用啦﹐駛鬼講明只供旅客使用

而這些日票﹐仲要好似幾年無加過價

ps.  現時$24的西鐵屯門南昌日票係k公司的產物﹐亦是現時香港人唯一可使用的優惠日票。