hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 26X 尖沙咀東 -> 順天 (單向特快線)
開啟左側

26X 尖沙咀東 -> 順天 (單向特快線)

s3n354 發表於 2014-5-31 10:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時四順區目前並無特快路線往九龍各區,鑒於近日5P線之成功,
以及觀察到不少尖沙咀/佐敦上車的乘客是返回彩虹及四順區,
本人提案於平日下午繁忙時間試辦尖沙咀東往四順區之特快路線,跟港鐵競爭

26X  尖沙咀東 -> 順天 單向服務
只於平日下午繁忙時間服務

服務時間: 18:00 18:20 18:40 19:00 19:20 19:40 20:00共7班

車源: 由26車隊抽調,26下午繁忙時間改為12分鐘一班
尖沙咀, 漆咸道南往馬頭圍道一帶之乘客,請改用5/5P線

全程車費: $7.2
分段車費: 景泰街往順天:$5.5

主要行車路線:科學館道、暢運道、漆咸道南、梳士巴利道、彌敦道、加士居道、漆咸道北、東九龍走廊、
宋皇臺道、馬頭涌道、太子道東天橋、太子道東、清水灣道、新清水灣道、利安道、新利街、順清街、順景街、利安道及順安道

途經車站:
尖東總站、香港科學館、麼地道、尖東鐵路站、海防道、栢麗購物大道、柯士甸道、勞資審裁處、衛理道、山谷道 ->
景泰街(跟28, 101同站)、彩虹邨(跟42同站)、彩雲聖若瑟小學、白虹樓、基順學校、順利消防局、利恒樓、利康樓、安逸樓及順天總站

S3BL100 發表於 2014-5-31 11:13 | 顯示全部樓層
其實 5P 篇文好似有板友提過,下繁行東九龍走廊,塞宋皇臺道,未必快得幾多?
fb.com/scientisthk2usa/
JX9097 發表於 2014-5-31 12:17 | 顯示全部樓層
不如連景泰街都唔停
直飛彩虹邨,真正方便彩虹/四順人好過
 樓主| s3n354 發表於 2014-5-31 13:32 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-5-31 11:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實 5P 篇文好似有板友提過,下繁行東九龍走廊,塞宋皇臺道,未必快得幾多?

其實我有諗過唔用宋皇臺道出口, 直飛機隧到九龍灣, 經啓祥道, 之後跟606返上清水灣道,
不過咁行正常情況下會唔會好兜呢?
同埋咁行要飛埋新葡崗同彩虹村2個站, 會進取左D
JX9097 發表於 2014-5-31 14:35 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2014-5-31 13:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實我有諗過唔用宋皇臺道出口, 直飛機隧到九龍灣, 經啓祥道, 之後跟606返上清水灣道,
不過咁行正常情況下會唔會好兜呢?
同埋咁行要飛埋新葡崗同彩虹村2個站, 會進取左D ...

下繁偉業街天橋一樣塞車
而且感覺上兜咗個圈

唔建議咁改
阿偉 發表於 2014-5-31 15:13 | 顯示全部樓層
可否直接用機隧落淘大經樂華上返順利
以順利或坪石作尾站
Ravenclaw 發表於 2014-5-31 17:26 | 顯示全部樓層

一樣野,你真系要玩,26x玩半直通好過...

5C點行,同5P真系有個大對比先有效,你26又點行,26x又點行?

呢條26x開得成的話,只會系一條借機加價的屎忽數黎...

仲有,26x真系要開的話,應該再屎忽d,行機隧,九龍灣出,行樂華上山跟619去四順,搶埋13x堆雞走,跟著乘機13x CUT班...

OR,提早13x經麗晶時段,乘機224x進一步減班,又得...
transbus 發表於 2014-5-31 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-5-31 17:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
一樣野,你真系要玩,26x玩半直通好過...

5C點行,同5P真系有個大對比先有效,你26又點行,26x又點行?

呢條26x開得成的話,只會系一條借機加價的屎忽數黎...

仲有,26x真系要開的話,應該再屎忽d,行機隧,九龍灣出,行樂華上山跟619去四 ...

咪玩,再減13x,班客都唔會同你搭返1A的。

再講,點解5c 26可以做快車,
但係1A改快又話賺少咗,
仲要減13x,
家陣秀茂坪唔係唔夠客搭九巴。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
Ravenclaw 發表於 2014-5-31 21:05 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2014-5-31 19:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咪玩,再減13x,班客都唔會同你搭返1A的。

再講,點解5c 26可以做快車,
但係1A改快又話賺少咗,
仲要減13x,
家陣秀茂坪唔係唔夠客搭九巴。

唔好意思,我從來沒淋過推人落1A度...

我條屎忽數系用26x做四順樂華特快,於是我乘機找理由去抽埋13x水,難度13x唔做樂華?除非你同我講樂華真系好少客...

其實我條26x系變相幫13x加班的...

當然,竟然有人鬧,咁暫時可以唔減13x班住,就好似樓主話先抽26自己車去做又得,咪當系短期益下樂華...

Anyway,我唔系想借樓主題去FF,只系想講,淋路線重組時,盡量淋多幾個功能出黎,就好過只系做四順特快,因為要加班時,可以多d理由去打劫資源用...

我覺得樓主個CONCEPT系好野黎...

transbus 發表於 2014-5-31 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-5-31 21:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔好意思,我從來沒淋過推人落1A度...

我條屎忽數系用26x做四順樂華特快,於是我乘機找理由去抽埋13x水,難度13x唔做樂華?除非你同我講樂華真系好少客...

其實我條26x系變相幫13x加班的...

當然,竟然有人鬧,咁暫時可以唔 ...

細個我都有想象過,
經樂華機隧東橋嘅四順快線,
都覺得有得做,
不過要將13x撤離樂華先好,
意味住又牽涉1A 13D 215x 224x等等角色問題..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣