hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 今晚俾架學神玩死…
開啟左側

今晚俾架學神玩死…

FX8173 發表於 2006-4-10 00:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今晚o係我女朋友屋企食完返,渣車返屋企。行天光道落亞皆老街時,前面有架有記200系HIACE學神,原本一出燈我想爬頭過佢,但對頭有車o黎緊,唯有跟佢尾或者等佢到天光道試場口靠右時我o係左邊過佢啦﹗但係點知佢騎死條中線o黎行,我左又過唔到,右又過唔到,仲要仲有大約百幾米就到試場路口前位置佢唔知俾師傅踩 Brake 定係佢自己手車有問題,架車竟然突然死火停o係度﹗好彩當時車速唔係好高,只有 20km/h 左右 (好慢呀……) 而我後面架的士又離我都有個幾車位距離,如果唔係我就做三文治o架喇﹗
之後我襯對面線暫時無車上我就過線爬鬼o左佢頭,見個師傅除o左鞋,掠高隻腳o係窗邊,即係明顯唔會係師傅踩,而係個學生已經唔知做乜整鬼到部車死火啦﹗但係點解個師傅又唔會睇住個學生渣o既呢?﹗騎中線又唔理,臨死火又唔落極力子幫手,完全唔理其他車,特別係後面果D﹗咁o既師傅,點教學生呀?﹗

*阿霖,我完全唔知今朝果架白色學神係您﹗果時我車緊女朋友落九龍灣,我係爬前面架的士頭先 Cut 線,唔係有心閘您﹗
6008-JU1220 發表於 2006-4-10 08:00 | 顯示全部樓層
見到學神...比d耐性...好明顯係唔識渣車...
識渣車就抵打啦...係唔係你響後面比壓力佢呀....
有車牌既都做過學神....讓下佢地好...哈

Bridgestone Potenza RE55S
 樓主| FX8173 發表於 2006-4-10 09:12 | 顯示全部樓層
原帖由 6008-JU1220 於 2006-4-10 08:00 發表

我其實唔係想話個學神,係想話個師傅,掠頭隻腳完全都唔睇個學生做緊乜o既,有問題又唔俾反應,都唔知係咪緊覺﹗咁樣點出o黎教車呀?
6008-JU1220 發表於 2006-4-10 16:18 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-4-10 09:12 發表

我其實唔係想話個學神,係想話個師傅,掠頭隻腳完全都唔睇個學生做緊乜o既,有問題又唔俾反應,都唔知係咪緊覺﹗咁樣點出o黎教車呀?

呢個師傅係唔係專"握"人鐘攪到人地學成八十幾個鐘先去可以考牌?
Bridgestone Potenza RE55S
DK5416 發表於 2006-4-10 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-4-10 00:14 發表

*阿霖,我完全唔知今朝果架白色學神係您﹗果時我車緊女朋友落九龍灣,我係爬前面架的士頭先 Cut 線,唔係有心閘您﹗  

我講笑者
你都唔算閘我架喇…
我只不過好奇我行緊六十幾都比人趴頭…哈哈,自問唔算太慢喇…條路行70…
我上次行觀塘道比同一部15號既ES龍閘我兩次,我車頭同佢車尾距離都唔知有無 1m…
lee329 發表於 2006-4-10 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 6008-JU1220 於 2006-4-10 08:00 發表

你咁講我即刻諗返起,本網一位聲稱不再在a4發言既版友.
 樓主| FX8173 發表於 2006-4-10 21:06 | 顯示全部樓層

原帖由 DK5416 於 2006-4-10 19:16 發表

我講笑者
你都唔算閘我架喇…
我只不過好奇我行緊六十幾都比人趴頭…哈哈,自問唔算太慢喇…條路行70…
我上次行觀塘道比同一部15號既ES龍閘我兩次,我車頭同佢車尾距離都唔知有無 1m…

段路行70,但我當時行緊………一字頭……
MEMPHIX 發表於 2006-4-10 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 lee329 於 2006-4-10 20:49 發表

你咁講我即刻諗返起,本網一位聲稱不再在a4發言既版友.

果個人一排唔見左啦!
不過果個教車佬就唔岩啦,甘都唔睇住個學生,但係上得天光道,個學生都應該有返啲基本經驗架噃!
呀!如果真係有“聲稱不再在a4發言版友”所講既“教車佬黑名單”唔知呢個教車佬有冇份呢??
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
 樓主| FX8173 發表於 2006-4-10 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 MEMPHIX 於 2006-4-10 21:26 發表

果個人一排唔見左啦!
不過果個教車佬就唔岩啦,甘都唔睇住個學生,但係上得天光道,個學生都應該有返啲基本經驗架噃!
呀!如果真係有“聲稱不再在a4發言版友”所講既“教車佬黑名單”唔知呢個 ...

果架係有記o既師傅車,應該唔係西門兄果個街外師傅,但係可能係同類人﹗

*而家上得天光道都未必係有基本經驗o架﹗而家D師傅好似係逢星期日就會帶D考生出試場走轉﹗您睇連西門兄咁都可以渣到車出街就知咩事啦…
MEMPHIX 發表於 2006-4-10 21:54 | 顯示全部樓層

唔怪得有少數新牌既人水準甘鬼差啦!
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!