hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [BNE] 全新MAN 18.310 (powered by CNG)
開啟左側

[BNE] 全新MAN 18.310 (powered by CNG)

kmb3asv3 發表於 2006-4-13 23:17 | 顯示全部樓層

唔好意思, 大家太見外了. 小弟的至愛Volvo B12BLE (望下左面我個圖檔) 340匹添, 好多時如果我起步踩盡, 同其他私家車平排等綠燈而又同時起步, 我試過唔少次數係比私家車更快出左燈位... 當然只會係收工先咁玩啦, 唔係o的客實玩保齡咁喇

超智能巴士 Super-Intelligient Bus
ATE24 發表於 2006-4-13 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb3asv3 於 2006-4-13 23:17 發表
唔好意思, 大家太見外了. 小弟的至愛Volvo B12BLE (望下左面我個圖檔) 340匹添, 好多時如果我起步踩盡, 同其他私家車平排等綠燈而又同時起步, 我試過唔少次數係比私家車更快出左燈位... 當然只會係收工先咁玩啦, 唔係o的客實玩保齡咁喇

你o個架……Standard config 已經係 DH12-340……無話可說。

話又說回來,你架至愛用邊款波箱?
同埋係咪因為地勢關係先要用上咁強勁o既偈?

全香港得 AVBW15 o既馬力同佢拉平,2500 出廠預設馬力高過佢。
公器公用 香港早要有品
tristan 發表於 2006-4-14 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 湯美 於 2006-4-13 21:38 發表

嗯,呢隻殼的確幾靚,
特別係內籠睇得出有心機設計。

在 Brisbane 起碼二百架新車裝 CR228L 殼 ( 仲有140 架 MAN 18.310 就砌 / 砌緊 );
連在 Sydney - 一個唔少當地巴士迷都唔太鐘意 Volgren 都有 5 ...

In Adelaide, Transit Plus have 3  CR228L Scania L94UA (#3313), L94UB 2 and 3 axle (#3274,3314).
3274 and 3314 front are very ugly, it is because they using  biggest size of "SCANIA" logo
(same size of the fire engine as logo)
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
kmb3asv3 發表於 2006-4-14 13:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2006-4-14 01:39 發表

你o個架……Standard config 已經係 DH12-340……無話可說。

話又說回來,你架至愛用邊款波箱?
同埋係咪因為地勢關係先要用上咁強勁o既偈?

全香港得 AVBW15 o既馬力同佢拉平,2500 出廠預設馬力高過佢 ...

有兩隻, 頭批90架(即包埋小弟圖檔那批)用5波ZF 5HP592, 之後上年加訂那批就用6波ZF 6HP592.

講地勢, Sydney都好少斜到好似柴灣長命斜o個o的咁o既路, 不過B7RLE又比較難應付所有路面,
所以我認為B12BLE係可以用綽綽有餘來形容, 當然耗油量都幾犀利, 如果B7RLE頂閘, 我諗有o的路會唔掂,
因為B12BLE派落去的線多數都唔少客同埋好多站密密停, 如果起步唔夠力會阻住條路... (個人經驗之見)

剛剛兩星期前終於公佈左未來5年買車大計, 會再買250架B12BLE同255架Merc O500 CNG巴士.

另外, 點解只有AVBW15大馬力o的?
ATE24 發表於 2006-4-14 14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb3asv3 於 2006-4-14 13:22 發表

另外, 點解只有AVBW15大馬力o的?

Le 架聽聞係試產底盤,個底盤大約同 AVD1 係同期生產……
D9A-340 + Voith D864.5D4
係自從 AV531 之後九記再一次收到用 Voith 波箱o既 Volvo 車。

相對起上o黎,用 6 波o既 B12BLE 起步反應好o的定 5 波o既型號好o的?
定還是兩者差唔多?
公器公用 香港早要有品
nwfb23 發表於 2006-4-14 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 rithzto35 於 2006-4-13 21:05 發表

敢問怪在哪呢?

說怪 開頭我也覺得volgren配在man身上有點怪
現在日久了 反有點生情..

另外
這裏並沒有「不用咁勁」這一句
大家肯飛 實際亦大有條件可飛
鬼子巴士車長絕對不對私家車客氣的

我不是話樣子,係話性能,Volgren車身都算係靚,澳洲0的車其實都唔錯

因我常坐被盡力策騎的NL262/R,所以認為310匹的城市單層巴士實在是可怖
不只是鬼子司機才可發惡,香港的路面也培養了不少車手

不知呢批MAN有無上公路,睇過E2866 LUH02 0既data,扭力好高,不過條線爭0的
不過,外國用部大馬力巴士都不無道理
nwfb23
nwfb23 發表於 2006-4-14 18:58 | 顯示全部樓層

原帖由 rithzto35 於 2006-4-13 21:13 發表

18.310可自訂底盤長度
亦可由買家自選車身

NL263卻只有現成可選

至於今時今日還是否這樣
就留給高人解說了

不是呢

首先,18.310係用310匹偈,NL263係用260匹偈,呢個分別好容易分到
18.310HOCL都有好多款,通常係高地台旅遊車版本,亦有標準地台版本(等同SU)
,低地台就係18.310HOCL-NL

雖然呢款係CNG車,但都可以用18.310HOCL-NL同NL313做比較會好0的

18.310HOCL-NL係semi-lowfloor,即係尾擔附近係一個平台,之前就係低地台,後尾要上一級
類似英國0既Dart、B6同B7RLE等。由於無需考慮車尾地台,所以引擎係車尾底盤中間,
大部份組件都係呢一部份,驅動軸亦都不需用U形軸,長度係12m-12.8m

NL313就係成架車出,好似Enviro 300咁,code就係A21,亦即係大家常見0既愉巴
NL263/R等,而家家族已改名為Lion's City
而NL313 F就係無大樑全低地台底盤,可以選配其他廠家車身,例如呢架CNG巴士,
另外新皇巴MAN就係NL263 F/R。NL底盤0既低地台區由車頭伸廷至車尾,中間無梯級,
但就會漸漸向後上升,太平門處(右軑為尾車門)特登留空,唔似NL262咁地台要升高,
所以驅動軸就要用U形軸,引擎亦臥於底盤車尾左邊,長度係11.975m

無睇錯呢架CNG應該係NL313 F CNG,要靠樓主幫我睇睇條走廊係咪無梯級,
如果有,咁就係18.310HOCL-NL CNG
nwfb23
kmb3asv3 發表於 2006-4-14 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2006-4-14 16:49 發表

相對起上o黎,用 6 波o既 B12BLE 起步反應好o的定 5 波 ...

小弟的廠沒有6波版, 所以未正式渣過...
不過以乘客角度黎講, 5波版如果駕駛者踩盡會有推背感覺,
6波就無, 因為好快跳到去3,4波...
我諗6波版係同九記所講o既eco-driveline設計有關.
kmb3asv3 發表於 2006-4-14 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2006-4-14 19:31 發表

我不是話樣子,係話性能,Volgren車身都算係靚,澳洲0的車其實都唔錯

Volgren 係比較進步的設計.

其他澳洲車身設計真係麻麻地,
耐用程度係最大問題, 以第二大廠Custom Coaches黎講,
佢地o的車身5年左右就開始生鏽...
 樓主| rithzto35 發表於 2006-4-14 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb3asv3 於 2006-4-14 13:22 發表

剛剛兩星期前終於公佈左未來5年買車大計, 會再買250架B12BLE同255架Merc O500 CNG巴士.

聞說B12頗為大食
STA果然大手筆

不過 多點不同車型總較好
早前布市定下CNG為未來購車標準之一
打後3年亦只有此款18.310落地 (每年60部)
甚缺新意..