hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴270A線修訂班次
開啟左側

[服務調整] 九巴270A線修訂班次

mattwong09 發表於 2014-8-7 14:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

基本上只係小修小補,變化不大
所有班次都轉做定點
270A Freq Change.jpg
支持1/2A代車行走觀塘線
jocosben 發表於 2014-8-7 14:58 | 顯示全部樓層
又減班
杜比 發表於 2014-8-7 15:26 | 顯示全部樓層
驟眼睇只係將無定點的時段拆開,變成全部定點,有減班的時段只有上水開星期一至五1130-1210,1310-1330及尖東開星期一至五1255-1335,1455-1515,周六曰更無郁過

kiwks-616 發表於 2014-8-7 16:21 | 顯示全部樓層

其實一至五非繁出九龍真係需要減到20分一班?15分一班都坐滿
.KD.8283. 發表於 2014-8-7 18:59 | 顯示全部樓層
將本身10-12 15-20個D拆埋做定點都算係好事
起碼乘客易計D幾點有車
但唔該真係準時開車至好
之前有個紅日朝早去麼地道企左近一個鐘閒攝
見到班次寫係開20分鐘一班
結果企個一個鐘既時間係開25分一班
雖然紅日朝早番上水冇乜人
但其實唔單止270A
好多轉左定點既線都有唔準時開車既情況出現
我唔知係咪咁好彩成日見到唔定時開車都係因為有壞車或者有特別交通問題
定還是因為其他原因
希望呢方面可以改善到
唔係真係只令到預好時間既乘客睇住架車走

不喜勿插
ES464470X 發表於 2014-8-7 19:52 | 顯示全部樓層
果然如我所料, 九巴減班係可以完全唔理實際客量有幾多
話說270A以前係佐敦總站的年代, 平日一至五非繁時0930-1330往佐敦方向,
15分鐘都可以坐滿一架2+2AV,
而家延長至尖沙咀總站之後, 呢段時間多數20分鐘一班,
得一小段10分鐘一班時段,
今次修改班次後, 連平日一至五日間非繁時往尖沙咀方向10分一班段都無埋,
一律每20分鐘一班, 睇黎牽晴間居民如果想有位坐/企得舒服D,
可以考慮坐73去大埔轉271了
轉乘優惠73果程減左$7.5, 全程車費($10.4)平過270A($14.8)之餘,
271日間非繁時班次亦都密過270A一倍以上(每5-10分鐘一班)

題外話, 之前有個POST講九巴40假日由每15分鐘減至每20分鐘一班,
引起不少版友不滿, 不過我睇左唔少版友留言,
講九巴40假日每15分鐘一班都未至於要企位,
所以連270A平日一至五日間非繁時每15分鐘一班都可能要企位(2+2AV),
但都要削減至每20分鐘一班的時候,
九巴40每15分鐘一班未班班車坐滿/企位, 就更加會俾九巴CUT班次

jocosben 發表於 2014-8-7 20:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2014-8-7 19:52 發表
果然如我所料, 九巴減班係可以完全唔理實際客量有幾多
話說270A以前係佐敦總站的年代, 平日一至五非繁時0930-1330往佐敦方向,
15分鐘都可以坐滿一架2+2AV,
而家延長至尖沙咀總站之後, 呢段時間多數20分鐘一班,
得 ...
我覺得九巴係好鐘意盯住某啲線
但有唔少明明容量差既線,係呢一兩年轉定點丶減班大潮,係點都唔會郁到佢地
ma212223 發表於 2014-8-7 20:38 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

轉咗定點可能愈吸愈多客
76K喺轉定點試驗(唔係講北區重組果次)載客率升咗唔少

例如51行定點,個個就預時間搭51唔搭251M
一出RDP   要去鵝頸橋?
ES464470X 發表於 2014-8-7 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-8-7 20:38 發表
轉咗定點可能愈吸愈多客
76K喺轉定點試驗(唔係講北區重組果次)載客率升咗唔少

例如51行定點,個個就預時間搭51唔搭251M

270A平日一至五日間非繁時由以往佐敦總站年代到而家尖東年代,
都一向有10/15分鐘一班定點,
現時下午繁時的班次更加因為食唔晒油麻地廣華醫院一帶班客,
已經引致部分乘客回流返去港鐵,
不過九巴就一直懶理, 繼續最密雙位數班次之餘,
仲要大減平日一至五日間非繁往尖沙咀方向客量不俗時段的班次
呢段時間搭東鐵通常都有位坐, 九巴再減班,
咪等牽晴間班客(佐敦總站年代15分鐘一班, 呢個站都上到20人以上)
回流去東鐵, 或是73+271吧~
barking 發表於 2014-8-7 21:28 | 顯示全部樓層

270A 南行(佐敦以南)冇北行咁好客,慢碌窩打老道係主因。
270A應改行青沙直落油麻地往尖東。
而270B 則延長至九龍塘,經太鐵,界限街/回程太子道西,窩打老道。
旺角可以不理。